Arhitectura Calculatoarelor - Programe Utilitare - Darik's Boot and Nuke

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Arhitectura Calculatoarelor - Programe Utilitare - Darik's Boot and Nuke.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: George Carutasu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Calculatoare, Sisteme de Operare

Cuprins

I. Introducere
II. Programe de
1. Arhivare
2. File Management
3. Anti Virus
4. Multimedia
III. Prezentarea aplicatiei Darik’s Boot and Nuke
IV. Bibliografie

Extras din document

Capitolul I: Introducere

Programele utilitare (cunoscute si ca unelte software sau rutine de servicii) reprezinta un anumit tip de software proiectat pentru a facilita managementul si controlarea componentelor hardware, sistemului de operare sau a unor aplicatii complete ( application suites). Acestea sunt create cu obiective fixe, bine determinate (se poate spune ca au arie restrânsa de aplicabilitate), iar sistemele moderne de operare tind sa includa anumite programe utilitare catalogate ca indispensabile.

Capitolul II: Programe de

1. Arhivare

Arhivatoarele sunt aplicatii speciale ce implementeaza un anumit algoritm de compresie a datelor, folosit pentru a compresa fisiere. A nu se confunda formatul fisierului arhiva cu algoritmul de compresie: un fisier cu extensia "zip" poate folosi 12 algoritmi separati de compresie, variind între metoda clasica "deflate" (conceputa de Phil Katz, inventatorul formatului zip) si bzip2, un algoritm modern si mult mai puternic decât deflate, dar implementat incomplet sub platforma Microsoft. [1]

Ca în orice situatie de comunicare, comunicarea datelelor comprimate (arhivate) functionează numai în cazul în care atat emiţătorul cât şi receptorul înţeleg algoritmul de comprimare folosit.

Arhivarea este utila deoarece reduce consumul de resurse, precum spaţiul pe hard-disk sau lăţimea de banda (ex. Folosind Internetul). Ca dezavantaj, datele arhivate trebuie dezarhivate înainte de a fi folosite, un procedeu ce consuma si el resurse (timp din procesor, etc). Pentru anumite aplicaţii datele arhivate prea mult constituie un dezavantaj: de exemplu, un player video trebuie sa fie in stare sa decomprime fisierul ce il rulează destul de repede pentru a il putea rula fara sacadare.

ARC a fost printre primele programe de arhivare si s-a remarcat doar prin faptul ca al sau creator, SEA Inc., a dat în judecata firma PKWARE pentru incalcarea copyrightului. Deoarece PKWARE a pierdut respectivul proces, a lansat noul sau produs...

PKZIP, primul program care a implementat formatul ZIP cu 7 algoritmi diferiti de compresie, fiecare cu utilitati specifice. PKZIP face parte din prima generatie de arhivatoare, accesibile doar din mod linie de comanda. Dar câtiva ani mai târziu au aparut si arhivatoarele cu interfata grafica, de gen...

RAR si ACE, doua arhivatoare care au aparut pe piata cam în aceeasi perioada. Acestea au interfata grafica in TurboVision (clasicul "ecran albastru" al aplicatiilor pentru MS-DOS cu interfata "grafica"). Algoritmul RAR în sine este mult mai vechi, acesta fiind dezvoltat circa 1970, dar nu a vazut aplicabilitate pâna la începutul anilor '90. RAR si ACE au evoluat împreuna pâna la versiunile moderne WinRAR si WinACE, dotate cu interfata grafica si functii mai avansate decât predecesorii lor. Trebuie mentionat ca atât RAR cât si ACE sunt algoritmi proprietari, acestia nefiind disponibili publicului. RARLabs, firma care produce WinRAR-ul, a pus la dispozitia publicului sursele algoritmului de decompresie printr-o licenta open source (dar nu si algoritmul de compresie), dar e-merge GmbH, firma ce produce WinACE-ul, nu a pus pâna în prezent la dispozitia publicului o aplicatie gratuita care sa dezarhiveze fisierele trecute prin ACE.

2. File Management

Categorie de utilitare care are ca scop manipularea fisierelor si directoarelor de pe

unitatile de stocare prezente în sistem.

Total Commander (fost Windows Commander) este un file manager pentru platforma Microsoft Windows în stil panou dublu (ca batrânul Norton Commander, anume în fereastra apar doua sectiuni diferite între care se pot face operatiuni de copiere, mutare, renumire, etc. [2]

Total Commander-ul are si facilitati avansate, gen client integrat FTP, posibilitatea de accesare transparenta a arhivelor, este extensibil prin plug-in-uri, contine si un file viewer integrat, capabil sa lucreze in mod ASCII sau HEX (si cu anumite programe complementare, poate sa afiseze si imagini). O alta functie utila o reprezinta modulul de renumire a fisierelor în masa (batch rename), care poate redenumi dintr-o singura operatiune mai multe fisiere, conform unor reguli specificate de utilizator.

Total Commander-ul este de asemenea foarte configurabil din punct de vedere al interfetei grafice, utilizatorul putând sa ajusteze culorile, fonturile si dimensiunile generale ale câmpurilor dupa preferinte. Aplicatia este produsa de Christian Ghisler in Delphi 2 si distribuita ca shareware.

Exista de asemenea si o varianta scrisa pentru Windows Mobile.

Un avantaj in folosirea lui Total Commander este ca pe langa suportul pentru partitii de tip Windows, el are suport si pentru partitii tip EXT2,EXT3 si Reiser. Deci pentru calculatoare cu mai multe sisteme de operare (Windows şi Linux) Total Commander permite acces facil atat pentru informatia dintr-un sistem cat si din celalalt.

Windows Explorer este file manager-ul implicit al Microsoft Windows. Poate lucra cu sau fara Tree view (vizualizarea structurii directoarelor sub forma de arbore) si ofera functii de baza de manipulare a fisierelor. Incepând cu versiunea inclusa în Windows XP, Explorer-ul poate oferi si thumbnail-uri ale fisierelor grafice si video. Datorita strânsei legaturi dintre Windows Explorer si Internet Explorer, sunt disponibile si resursele celui din urma (randare HTML pentru cosmetizarea interfetei, accesarea transparenta a serverelor FTP, etc). Windows Explorer este de asemenea capabil sa acceseze transparent arhive în format ZIP (numite Compressed Folders), dar numai daca utilizatorul a optat explicit pentru aceasta functie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Calculatoarelor - Programe Utilitare - Darik's Boot and Nuke.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ FACULTATEA DE INFORMATICĂ MANAGERIALĂ