Asigurarea Calitatii in Industria Software

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurarea Calitatii in Industria Software.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Cuprins
1. Concepte generale privind calitatea
2. Sistemul caracteristicilor de calitate
3. Caracteristicile de calitate:
4. Atributele calitatii
5. Masurarea nivelului calitatii – metrici software
6. Asigurarea calitatii produselor software
7. Concluzii

Extras din document

1. Concepte generale privind calitatea

Importanta calitatii produselor software este justificata prin mai multe aspecte: erorile din programele de aplicatie pot fi fatale în anumite domenii unde vietile oamenilor depind de acestea (controlul traficului aerian sau feroviar, calatoriile în spatiul cosmic, sistemele de mentinere a vietii în conditii vitrege - sub apa, la mare înaltime, la temperaturi sau presiuni improprii vietii umane). Aceste erori pot provoca pierderi umane, financiare, materiale.

Calitatea produselor software reprezinta totalitatea însusirilor tehnice, economice si sociale ale produselor software. Ea reprezinta ansamblul însusirilor ce exprima gradul în care acestea satisfac nevoia utilizatorilor, în functie de parametrii tehnico-economici, de gradul de utilitate si de eficienta economica în exploatare.

În accepţiunea cea mai largă, noţiunea de calitate software este invers proporţională cu

numărul de defecte ale produsului software. Astfel, un produs cu un număr redus de defecte este considerat mai de calitate decât altul care are mai multe defecte.

Gradul de utilitate al produselor program cuprinde:

a) calitatea de conceptie si proiectare - masura în care proiectul produsului program asigura satisfacerea cerintelor utilizatorilor;

b) calitatea de executie - masura în care procesul de elaborare se desfasoara conform fluxurilor stabilite, cu utilizarea resurselor adecvate;

c) calitatea de conformitate - gradul de concordanta dintre însusirile reale ale produsului program si cele prezentate în documentatia finala;

d) capacitatea de utilizare - comportamentul produsului program în rezolvarea curenta a

problemelor apartinând clasei pentru care a fost elaborat;

e) capacitatea de mentenanta - masura în care pot fi eliminate anomaliile ce apar în timpul executiei sau pot fi puse de acord noi cerinte de prelucrare cu efortul pentru implementare.

Toate acestea se regasesc în disponibilitatea produsului program, care este data de capacitatea de utilizare curenta si de capacitatea de mentenanta în raport cu cerintele specifice fiecarui beneficiar. Însusirile calitative ale produselor program se creaza în procesul de elaborare, dar se manifesta în procesul de utilizare.

Calitatea procesului de elaborare reflecta modul de realizare, laturile activitatii de conceptie tehnologica, masurile organizatorice din unitatile de informatica si ofera garantia realizarii de produse program performante.

Calitatea produsului program este expresia finala a procesului de realizare, sintetizând nivelul tehnic, functional si economic, caracteristic fiecarui program; calitatea este o notiune complexa si dinamica, întrucât continutul produsului program evolueaza în timp - în functie de cerintele practice ale utilizatorilor - atât extensiv, prin modificarea umarului de functii de prelucrare cât si intensiv, prin îmbunatatirea performantelor acestuia.

Utilizatorul este cel care verifica calitatea unui produs program, având drept criteriu satisfacerea cerintelor sale. Producatorii de software trebuie sa obtina, cel putin, acel nivel al calitatii care sa permita satisfacerea asteptarilor utilizatorului. Un nivel mai scazut, duce la alegerea produselor software concurente, care la acelasi pret ofera nivelul necesar al calitatii. Pe de alta parte, un nivel mult mai ridicat al calitatii antreneaza costuri foarte mari, care se reflecta în pretul produsului. În acest caz, utilizatorul alege acele produse concurente care la un pret mai scazut, ofera un nivel suficient al calitatii. Este necesara, deci, utilizarea unor metode de evaluare a calitatii software astfel încât sa existe posibilitatea compararii nivelului planificat al calitatii cu cel obtinut efectiv.

2. Sistemul caracteristicilor de calitate

Costurile ridicate care caracterizeaza activitatea de construire a produselor program impun analiza corelatiei dintre performantele acestora si efectele pe care le are utilizarea curenta a programelor.

Performantele se stabilesc prin luarea în considerare a duratei în care se obtine solutia finala si a consumului de resurse necesare pentru rezolvarea integrala a problemelor curente. Nivelul performantei este influentat de modul în care produsului program i s-au asigurat calitatea de conceptie-proiectare, calitatea de executie, calitatea de conformitate, capacitatea de utilizare curenta si capacitatea de mentenanta.

Sistemul caracteristicilor de calitate este organizat pe patru nivele si anume: caracteristici, atribute, metrici si elemente de evaluare.

Caracteristicile de calitate ale produselor program sunt determinate de atributele de calitate. La rândul sau, fiecare atribut se masoara prin una sau mai multe metrici, iar unei metrici îi corespund unul sau mai multe elemente de evaluare.

Trebuie remarcata importanta relativa a diferitelor caracteristici de calitate si alegerea în mod flexibil a acestora pentru a aprecia calitatea unui produs program.

La realizarea unui produs program sunt alese, asigurate si controlate acele caracteristici de calitate care sa permita evaluarea calitatii produsului în functie de tipul acestuia, de domeniul de activitate în care va fi utilizat.

Caracteristicile si atributele de calitate formeaza un sistem dinamic, complex. Cresterea nivelului unei caracteristici poate conduce automat atât la cresterea nivelurilor pentru unele caracteristici, cât si la scaderea nivelurilor pentru altele.

Programatorii trebuie sa cunoasca modul în care interactioneaza caracteristicile si atributele de calitate pentru a asigura realizarea echilibrului necesar încadrarii produsului program în limite de performanta admise.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Calitatii in Industria Software.doc

Alte informatii

Universitatea Transilvania Braşov - Facultatea de Matematica – Informatica Sectia Informatica – Economica