Auditarea Sistemelor Informatice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Auditarea Sistemelor Informatice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Calculatoare, Alte Domenii

Extras din document

Auditarea sistemelor informatice s-a constituit intr-un process, care la inceput, a fost mai degraba sustinut ,decat condus dupa metode stiintifice.Sub presiunea factorului timp s-au realizat aplicatii informatice axate pe obiective locale si immediate,raspunzand unor cerinte punctuale ale diversilor utilizatori,ignorandu-se principiile de coerenta globala la nivelul organizatiei.

In domeniul informatic multe intreprinderi au adoptat relative tarziu metode de planificare a sistemelor informatice,in ciuda faptului ca planificarea pare sa fie un element important al succesului.

Ca oride demers de planificare si in domeniul sistemelor informatice,acesta se intemeiaza pe un process de anticipare avand ca scop definirea obiectivelor fundamentale, care trebuie atinse prin dezvoltarea viitoarelor sisteme,precum si a actiunilor necesare.

In vederea stabilirii unei coerente manageriale la nivelul organizatiei,procesul de planificare referitor la dezvoltarea sistemelor informatice vizeaza doua obiective fundamentale

- Realizarea unei coordonari intre obiectivele strategice de ansamblu ale organizatiei si cerintele satisfacute prin sistemele informatice.

- Asigurarea compatibilitatii intre definirea globala a sistemelor informatice si realizarea lor progresiva.Aceste argumente sunt in masura sa sustina idea fundamentala in planificarea sistemelor informatice,potrivit careia analiza globala a cerintelor informationale se realizeaza dupa principiul de sus in jos ,iar instalarea sistemelor informatice dupa principiul de jos in sus.

- Planificarea sistemelor informationale se constitue intr-un proces general la nivel organizational, care pune accent pe aspectele urmatoare

- evaluarea realizarilorexistente pe planul informatizarii

- analiza mediului, precum si a punctelor tari si slabe ale organizatiei

- anticiparea dezvoltarilor viitoare

- stabilirea obiectivelor care trebuie atinse

- definirea mijloacelor necesare pentru realizarea obiectivelor

derularea acestor pasi succesivi se incadreaza intr-un process organizat, care trebuie sa exprime, in primul rand, un angajament direct al echipei manageriale.Aceasta va desemna un sef de proiect si un grup de lucru,constituit din specialisti interni si externi organizatiei, care vor declansa culegerea de informatii necesare constituirii proiectelor viitoarelor sisteme informatice.Controlul de gestiune aplicat sistemelor- informatice

Desi prezent si uneori chiar indispensabil in activitatea cotidiana a intreprinderilor, controlul in domeniul sistemelor informatice este caracterizat printr-un slab nivel de reprerezentare, comparative cu contralul costurilor, al productiei, al aprovizionarii sau al desfacerii produselor finite.

Prin intermediul controlului, ca functie a conducerii, este asigurata informarea dinamica, reala si preventive asupra unui domeniu sau a intregii organizatii, precum si prevenirea tendintelor si fenomenelor care necesita deecizii de corectie.

Punerea in practica a unui sistem de control intr-o organizatie ridica doua intrebari representative:

- Care sunt obiectivele urmarite prin efectuarea controlului?

- Cum se combina resursele proprii, atat intre ele, cat si cu cele externe, pentru exerciatrea controlului?

Aceste intrebari cu character general trebuie sa gaseasca raspunsuri adaptate contextului particular al sistemelor informatice.

Motivatia controlului.

In mod normal, controlul este conceput pentru a favoriza progresul in cadrul organizatiei, fiind o necesitate obiectiva si subiectiva, inclusive a procesului de conducere.

Raportat la domeniul informatic, un sistem de control are ca obiectiv general furnizarea mijloacelor unei gestionari eficace si eficiente a resurselor, in cadrul tehnologiilor informatice.

Analiza situatiilor concrete insa releva, in spatele acestui obiectiv general, o mare varietate a obiectivelor immediate, care raspund, in principal, la intrebarea: “ de ca se efectueaza controlul sistemelor informatice?” Fara a dispune de o lista completa de argumente, prezentam in continuare cateva cazuri care reclama derularea operatiilor de control.

- In timpul studiului de oportunitate. Conducerea organizatiei, impreuna cu seful de proiect, incearca sa evalueze previzional interesul economic si aspectele de practicabilitate ale proiectului unui sistem informatic, pentru care s-au afectat resurse diverse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Auditarea Sistemelor Informatice.doc