Baze de Date

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Baze de Date.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Calculatoare, Limbaje de Programare, Alte Domenii

Extras din document

Aplicatiile de baze de date au devenit un element indispensabil pentru cei mai multi dintre utilizatorii de PC-uri. Desi in trecut acest gen de aplicatii erau mai cu seama dedicate utilizatorilor cu experienta sau celor care cunosteau un limbaj de programare, astazi lucrurile s-au schimbat radical. Aplicatiile de acest tip sunt inzestrate cu o interfata prietenoasa, care simplifica modul de realizare a operatiunilor de creare si intretinere a unei baze de date. Am testat cinci asemenea solutii, in continuare prezentandu-va concluziile noastre privind aceste medii de gestiune a bazelor de date.

LOTUS SMARTSUITE

Dezvoltata de firma Lotus (care a fost achizitionata ulterior de IBM), aceasta suita Office ofera acces la mai multe aplicatii de birou. Lotus Approach constituie solutia dedicata dezvoltarii aplicatiilor de baze de date, aceasta oferind un set specific de facilitati pentru dezvoltarea aplicatiilor cu o complexitate variind intre mica si medie. Modul de dezvoltare a elementelor aplicatiilor este deosebit de simplu, majoritatea elementelor realizandu-se prin operatiuni de drag&drop sau prin setarea proprietatilor prin intermediul ferestrei Properties Inspector. Pentru elementele care necesita programare se poate utiliza editorul de macrouri (asemanator ca functie cu cel disponibil in Access) sau poate fi utilizat limbajul LotusScript.

MICROSOFT ACCESS 2003

Microsoft Access este unul dintre sistemele de gestiune a bazelor de date cu o larga raspandire in tara noastra. Acest lucru este o consecinta atat a utilizarii pe scara larga a suitei Office din care face parte, cat si a facilitatilor deosebite pe care le ofera acest mediu. In acest sens, mediul Access se adreseaza atat

utilizatorilor incepatori in dezvoltarea aplicatiilor de baze de date, cat si profesionstilor in acest domeniu.

Pentru utilizatorii incepatori sunt disponibili vrajitori destinati dezvoltarii diferitelor elemente ale aplicatiei, macrocomenzi care permit automatizarea operatiunilor sau care inlocuiesc instructiunile scrise intr-un limbaj de

programare, precum si diverse alte instrumente "prietenoase" facilitand

procesul de creare al aplicatiilor ce vi

le-ati propus spre realizare.

Analizand problema din alta perspectiva, dezvoltatorii profesionisti au posibilitatea de a crea aplicatii care sa exploateze bazele de date client/server, beneficiind si de facilitatea de a dezvolta programe pentru mediul Web. Ultima versiune permite accesarea datelor

dintr-o paleta extrem de variata de surse de informatii: XML, OLE, Open DataBase Connectivity (ODBC) sau SharePoint.

De asemenea, este posibila accesarea surselor de date MS SQL-Server, precum si alte baze de date avand o arhitectura client/server. Pentru gestionarea bazelor de date MS SQL-Server, Access 2003 a inclus o serie de instrumente care simplifica acest proces. In acest sens, a fost integrat un nou instrument (Stored Procedures Designer) care permite crearea vizuala a procedurilor stocate rulabile prin intermediul serverului SQL. Pentru folosirea acestui instrument nu sunt necesare cunostinte in limbajul Transact SQL specific procedurilor stocate, in acest mod si utilizatorii mai putin experimentati pot exploata avantajele arhitecturii client/server in aplicatiile dezvoltate in Access. Suplimentar, noua versiune face posibila crearea de forme si rapoarte care sa utilizeze surse eterogene de date, iar pentru analiza informatiilor din bazele de date au fost aduse imbunatatiri instrumentelor Microsoft Pivot Table si Microsoft Pivot Chart.

Access 2003 a inclus imbunatatiri in procesul de salvare a datelor, fiind astfel posibila realizarea back-up-ului bazei de date si atunci cand ea este deschisa si sunt operate modificari. De asemenea, au fost incluse functii pentru eliminarea automata a erorilor intervenite in rapoartele si formele aplicatiilor. Versiunea 2003 a Access include si un instrument care permite determinarea dependentelor intre obiectele bazei de date. In situatia in care se doreste exploatarea unei baze de date SQL Server prin intermediul mediului Access XP este necesara crearea unui fisier proiect cu extensia ADP. Fisierele proiect va simplifica foarte mult munca, permitand utilizarea formelor, rapoartelor, macrocomenzilor si a paginilor Data Acces Page care exploateaza bazele de date client/server.

Mediul Access constituie o solutie de prima marime pentru dezvoltarea aplicatiilor de baze de date. Dupa cum s-a putut observa din argumentale prezentate in cadrul acestui material, exista o multitudine de elemente care va faciliteaza lucrul in acest mediu, chiar si in situatia in care lucrati pentru prima data in Access. Pentru problemele complexe, cum ar fi integrarea cu bazele de date SQL Server, sunt disponibili vrajitori care inlesnesc realizarea acestor operatiuni care la prima vedere par mai dificile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de Date.doc