Baze de Date si Programare in Visual FoxPro

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Baze de Date si Programare in Visual FoxPro.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Formularele

Formularul este un obiect container care grupeza alte obiecte.

I. Proiectarea formularelor:

Visual FoxPro include un Proiectant de formulare (Form Designer) deosebit de puternic, care permite proiectare rapida si simpla a formularelor. Se pot crea:

1) Diverse tipuri de obiecte în cadrul formularelor;

2) Date asociate obiectelor dintr-un formular;

3) Formulare de nivel cel mai înalt si formulare fiu;

4) Formulare multiple care pot fi manipulate împreuna;

5) Formulare bazate pe propriile noastre sabloane.

Operatiile care trebuie executate pentru priectarea unui formular sunt urmatoarele:

1) Deschiderea constructorului pentru proiectarea formularului (Form Designer);

2) Definirea proprietatii formularului si scrierea procedurilor asociate metodelor si evenimentelor formularului;

3) Deschidrea bazei de date pentru creerea obiectului DataEnvironment asociat formularului;

4) Crearea controalelor în formular. Definirea proprietatilor lor si scrierea procedurilor asociate metodelor si evenimentelor fiecarui control;

5) Salvarea formularului.

II. Crearea unui nou formular

Crearea unui nou formular se poate face astfel: fie din cadrul meniului File, alegeti New, apoi Form si apoi New File; fie folosind comanda Create Form.

III. Metodele si evenimentele specifice formularelor:

Formularele pot executa actiuni si pot raspunde la evenimente.

Evenimentele la care pot raspunde formularele sunt:

1) Initializarea obiectului (Init) declansat de crearea obiectului;

2) Încarcarea formularului (Load) se apeleaza înaintea pocedurii asociate evenimentului de initializare si poate contine instructiuni care trebuie sa se execute înainte de a initializa obiectele din formular (ex. Initializarea unei variabile de memorie, deschiderea unei tabele etc.). evenimentele Load sunt sesizate în ordinea incluziunii obiectelor.

3) Activarea formularului (Activate) da posibilitatea de a interactiona cu obiectele din formular, ca de exemplu evidentierea unui text dintr-o caseta de editare.

4) Dezactivarea formularului (Dezactivate) se produce atunci când este activat un alt formular.

5) Distrugerea formularului (Destroy) are ca efect stergerea din memoria interna a tuturor informatiilor despre formular si eliminarea formularului de pe ecran.

6) Descarcarea formularului (Unload) este ultimul eveniment care se executa înainte de eliberarea formularului; prin procedura asociata, formularul poate returna o valoare a modulului apelant (cel care l-a lansat în executie).

Modele pe care le pot executa formularele sunt:

1) Metoda de afisare (Show) are ca efect afisarea pe ecran a formularului care a fost creat sau care a fost ascuns anterior.

2) Actiunea de ascundere (Hide) are ca efect îndepartarea formularului de pe ecran, fara ca informatiile referitoare la el sa fie sterse din memoria interna; se pot executa chiar diferite operatii cu formularul ascuns, ca de exemplu crearea în formular a unor noi controale care vor fi afisate atunci când formularul va fi reafisat.

3) Metoda de reactualizare (Refresh) are ca efect reîmprospatarea formularului si a obiectelor din formular, astfel încât ele sa afiseze valorile actuale; în aceasta metoda vor fi scrise instructiunile prin care se pot actualiza valorile unor proprietati ale formularului sau ale obiectului, sau valorile unor variabile de memorie folosite pentru calcularea unor date.

4) Metoda de stergere (Release) are ca efect eliberarea zonei de memorie alocate formularului.

IV. Mediul de date al formularelor

Fiecare formular sau set de formulare include un mediu de date.

Mediul de date este un obiect care cuprinde tabelele si vederile care interactioneaza formularul, precum si relatiile dintre tabele. De aceea, o data cu crearea formularului se creeaza si obiectul container nevizual Data Environment care contine obiectele Cursor (pastreaza evidenta tabelelor si a vizualizarilor asociate) si Relation (pastreaza legaturile dintre tabele). Mediul de date poate contine tabele ale bazei de date sau tabele libere. Daca tabelele fac parte dintr-o baza de date, mediul de date preia si legaturile permanente dintre tabele. Se pot pastra aceste legaturi, se pot modifica sau pot fi înlocuite cu altele noi. Daca tabelele sunt libere, trebuie precizate legaturile dintre ele.

Obiectul DataEnvironment are urmatoarele proprietati, metode si evenimente specifice:

1) Proprietatile de tip logic se recomanda numai daca localizarea pe disc a tabelelor si a vizualizarilor este cunoscuta de catre programator la proiectarea formularului, altfel se vor folosi metodele asociate obiectului:

- AutoOpen daca are valoarea de adevarat .T. tabelele si vizualizarile din mediul de date sunt deschise automat o data cu crearea formularului.

- AutoClose daca are valoarea de adevarat .T. tabelele si vizualizarile din mediul de date sunt închise automat o data cu eliberarea formularului.

2) Evenimentele la care pot raspunde mediul de date sunt:

- BeforeOpenTables este declansat înaintea deschiderii tabelelor si a vizualizarilor din mediul de date. Se declanseaza înaintea evenimentului Load al formularului pentru ca tabelele trebuie sa fie deschise înainte de initializarea formularului, deoarece în formular trebuie afisate date din aceste tabele si vizualizari.

- AfterCloseTables este declansat dupa închiderea tabelelor si a vizualizarilor din mediul de date (este provocat de fiecare apel al metodei CloseTables). Se declanseaza dupa descarcarea formularului (dupa evenimentul Unload al formularului).

3) Metodele pe care le poate executa mediul de date sunt:

- OpenTables deschidrea tabelelor si vizualizarilor din mediul de date; în aceasta metoda se scriu instructiunile pentru deschiderea tabelelor în diferite zone de lucru.

- CloseTables închiderea tabelelor si vizualizarilor din mediul de date; în aceasta metoda se scriu instructiunile pentru închiderea tabelelor deschise în diferite zone de lucru.

Adaugarea unei tabele sau a unei vederi în cadrul Proiectantului Mediului de Date se face astfel: în fereastra Proiectantului Mediului de Date, alegeti Add din cadrul meniului Data Environment, iar daca nu este deschisa nici o baza de date sau un priect, alegeti Other pentru a selecta o tabela.

Fisiere in arhiva (1):

 • Baze de Date si Programare in Visual FoxPro.doc