Bazele Informaticii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bazele Informaticii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Calculatoare, Alte Domenii

Extras din document

BAZELE INFORMATICII

Informatica

Informatica este stiinta care se ocupa cu studiul si elaborarea metodelor de prelucrare a informatiei cu ajutorul sistemelor automate de calcul.

Istoric, Informatica s-a dezvoltat ca stiinta din Matematica, în timp ce dezvoltarea primelor calculatoare îsi are originea în Electrotehnica si Telecomunicatii. De aceea, calculatorul reprezinta doar dispozitivul pe care sunt implementate conceptelor teoretice. Informaticianul olandez Edsger Dijkstra afirma: "În Informatica ai de-a face cu calculatorul, cum ai în astronomie cu telescopul".

Expresia Informatica este un cuvânt ce provine din alaturarea cuvintelor Informatie si Matematica. Alte surse sustin ca provine din combinatia Informatie si Automatica.

Sistemul Informational

Sistemul Informational este definit în literatura de specialitate ca un ansamblu de mijloace umane si materiale, surse si nivele consumatoare, canale de circulatie, proceduri si mijloace de tratare a informatiilor menite sa contribuie la stabilirea si la realizarea obiectivelor organizatiei.

Mijloacele umane – sunt reprezentate de persoanele care vehiculeaza – emit sau transmit informatii utile în cadrul sistemului organizatiei.

Mijloacele materiale se refera la masini si echipamente de birou (calculator, masina de scris, de copiat, telefonul, faxul etc.).

Sistem informatic

Când în sistemul informational predomina mijloacele tehnice de culegere, prelucrare, masurare a datelor si informatiilor, sistemul respectiv devine informatic – partea automatizata a sistemului informational. Prin evolutia tehnicii de calcul s-a ajuns la automatizarea unui numar însemnat de operatii si lucrari, dar nu este posibila înlocuirea totala a sistemului informational de catre cel informatic.

Fiind o componenta a sistemului informational, cel informatic nu reprezinta un scop în sine, la fel ca si cel informational în care este integrat, ci ajuta sistemul decizional în obtinerea unor informatii de calitate, în vederea conducerii procesului sau unitatii respective. Fiind considerat intern este structurat, în functie de complexitatea elementelor sale si de marimea sa, pe mai multe niveluri.

Hardware – termenul provine din limba engleza si se refera la ansamblul componentelor fizice ale unui sistem de clacul

Software – termenul provine din limba engleza si se refera la ansamblul componentelor logice ale unui sistem de calcul.

Este partea volatila, de programare a unui sistem informatic, spre deosebire de hardware care reprezinta partea fizica a acestuia.

Componenta software include absolut toata gama de produse de programare a unui sistem informatic, uzual formata din sistem de operare, drivere si programe. În situatii speciale, partea software este integrata în hardware prin folosirea de circuite integrate preprogramate; aceasta situatie însa nu neaga existenta partii software, deoarece prin hardware se denota strict componentele macro fizice ale sistemului, nu si informatia stocata de acesta.

Un PC este format din unitate centrala si dispozitive periferice. Unitatea centrala se monteaza într-o carcasa orizontala sau verticala. Forma carcasei poate fi de mai multe tipuri.(Desktop, Minitower, Midtower, Full Tower, Slim, Book, etc.)

În ea se gasesc:

- placa de baza (motherboard): pe aceasta placa se afla în mod uzual unitatea centrala de prelucrare si toate celelalte componente interne ale echipamentului de calcul.

- microprocesorul - Unitatea Centrala de Procesare sau UCP (CPU – central processing unit): reprezinta „creierul” calculatorului. Initial UCP-ul a fost proiectat si lansat de firma INTEL care a ramas în continuare un nume cunoscut si apreciat.

- memoria ROM (Read Only Memory) - este o memorie permanenta.

- memoria RAM (Random Access Memory ) - memoria volatila, sau memoria de lucru.

- dispozitivele de memorare externa (hard-disc, unitatile floppy-disc, compact-disc, banda magnetica);

- sursa de alimentare: utilizata pentru a transfera energia electrica preluata de la reteaua de alimentare în tensiuni de alimentare cerute de componentele echipamentului de calcul.

- dispozitive interne suplimentare (placa de sunet, placa de retea, extensii de memorie, modem intern, etc.)

- porturi paralele ce permit conectarea dispozitivelor externe de intrare/iesire.

Microprocesorul are doua componente de baza: unitatea de comanda si control si unitatea aritmetica si logica.

Functiile minime îndeplinite de microprocesor sunt: capacitatea de a recunoaste si de a executa o serie de comenzi si instructiuni furnizate de program, citirea si scrierea informatiilor din/în memoria calculatorului, posibilitatea de a comanda celorlalte componente, operatiile ce urmeaza a fi efectuate, coordonând activitatea întregului calculator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Informaticii.doc

Alte informatii

Informatica este stiinta care se ocupa cu studiul si elaborarea metodelor de prelucrare a informatiei cu ajutorul sistemelor automate de calcul.