Bazele Informaticii

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Bazele Informaticii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Aldea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Calculatoare, Sisteme de Operare

Extras din document

Capitolul I:

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL

Un calculator are o parte din functiile sale cablate iar altele sunt programate, ambele in conexiune formeaza ceea ce se numeste un sistem de calcul. Partea care realizeaza functiile cablate se numeste hardware, iar partea care realizeaza functiile programate poarta denumirea de software de baza sau sistemul de operare si programare.

Componentele unui calculator apartin uneia dintre urmatoarele categorii:

- hardware-ul - care reprezinta componentele fizice a sistemului de calcul, adica ansamblul de echipamente care il alcatuiesc;

- software-ul - care reprezinta ansamblul de programe care fac posibila realizarea functiei sistemului de calcul de prelucrare a datelor si care constituie suportul logic de functionare al acestuia;

- firmware-ul - este componenta de programe incarcate in memoria fixa ROM (Read Only Memory) de catre producatorul sistemului de calcul; aceasta componenta se afla la limita dintre hardware si software, reprezentand partea de software integrat in hardware, prin metoda microprogramarii.

HARDWARE

Din punct de vedere hardware partea cea mai importanta a unui sistem de calcul este unitatea centrala de prelucrare (UC) constituita din memoria interna si microprocesor, aceastea fiind produse ale microelectronicii. De asemenea un SC este inzestrat cu dispozitive de intrare/iesire(I/O), unele fiind doar de intrare, altele fiind doar de iesire iesire, iar altele fiind si de intrare si de iesire. Orice sistem de calcul are puterea de procesare functie de memoria interna si de microprocesorul cu care este inzestrat.

Microprocesorul (Central Processing Unit-CPU)

La baza functionarii unui calculator (SC) se afla microprocesorul, inventat in anul 1971 de catre M.F. HOFF de la firma INTEL. Microprocesorul este "creierul" calculatorului si are rolul de a controla, a executa si a superviza toate procesele calculatorului.

Memoria interna(MI)

Memoria interna este un dispozitiv care permite inregistrarea si consultarea informatiilor. Elementul de baza care caracterizeaza o memorie este timpul de acces, aceste fiind intervalul de timp masurat din momentul in care se lanseaza o cerere de consultare de catre microprocesor pana cand se obtine informatia ceruta. Unitatea de masura a informatiei se numeste bit(binary digit). Byte-ul (octet-ul) reprezinta o succesiune de 8 pozitii binare - biti, de exemplu 0 1 0 1 0 1 1 1; deci 1b=8biti sau 1o=8 biti si reprezinta o alta unitate de masura pentru memoria sistemului de calcul. Multiplii byte-ului sunt: 1kb = 1024 b=210 b; 1Mb = 1024 kb = 220 b;

1Gb = 1024 Mb = 2 30 .

Memoria externa (ME)

ME are rolul de a realiza legatura intre unitatea centrala si utilizator si de a asigura memorarea cu caracter permanent a informatiei. Memoria externa permite stocarea permanenta a unor mari cantitati de date. Capacitatea memoriei externe este de ordinul Gb. Suporturile de memorie externa sunt:

- Hard-disk-ul - un dispozitiv pentru stocarea datelor. Stocarea se face pe o suprafata magnetica dispusa sub forma unor discuri.

- Discheta - este cel mai utilizat mijloc de pastrare a datelor, dezavantajul sau fiind capacitatea mica raportata la dimensiunea fisierelor generate cu programele actuale.

- CD - este un alt mijloc de pastrare a informatiei, cantitatea de informatie ce poate fi stocata este de ordinul a 700 Mb

- Memory-stick-ul - este unul dintre cei mai noi suporti de memorie externa, capacitatea sa poate ajunge la 1Gb.

- Dvd - din punct de vedere cosntructiv este inrudir cu cd, dar capacitatea Dvd-ului poate ajunge pana la cativa Gb.

Perifice de I/O:

In functie de utilitatea pe care o au, perifericele se impart in:

- periferice de intrare(Input) folosite pentru a introduce date si comenzi. Cateva dintre aceste periferice sunt:

- tastatura;

- mouse-ul;

- scanner-ul.

- periferice de iesire(Output) folosite pentru vizualizarea rezultatului prelucrarii datelor si comenzilor de catre SC. Cateva dintre ele sunt:

- Monitorul

- Imprimanta.

SOFTWARE

Software-ul reprezinta toate programele care ruleaza pe calculator. Asa cum se poate vedea din schema, software-ul se imparte in sistemul de operare si restul programelor.

Sistemul de operare(SO)

Sistemul de operare este el insusi un program sau mai precis un ansamblu de programe, dar care nu au nimic comparabil cu programele scrise de utilizator pentru rezolvarea unei probleme specifice.

Automatizarea tratarii programelor consta in reducerea pe cat posibil a interventiei utilizatorului in timpul rularii programului.

Rolul SO este:

- de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul;

- de a coordona si controla executia programelor;

- de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Informaticii.doc