Biosul Sistemului de Calcul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Biosul Sistemului de Calcul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Ce este acest BIOS?

Inainte de a intra în detalii trebuie să faceţi cunoştinţă cu BIOS-ul calculato-rului, să aflaţi scopul şi importanţa acestuia. BIOS-ul (Basic Input Output System) a fost introdus la scară largă de către IBM, în urmă cu aproape 25 de ani, odată cu primele PC-uri. La acea vreme era una dintre puţinele soluţii care presu¬punea un nivel de abstractizare indepen¬dent de sistemul de operare şi care avea în acelaşi timp şi calitatea de a fi suficient de bine documentat. Acest nivel deservea sistemul cu o serie de funcţii de bază, rea¬liza paşii necesari încărcării sistemului de operare şi, totodată, punea la dispoziţie unele opţiuni de configurare.

De fapt, vorbim despre un cip aflat pe placa de bază, care are grijă ca toate ele¬mentele componente ale calculatorului, la pornire, să funcţioneze împreună. îna¬inte ca sistemul de operare să fie încărcat este iniţializat BIOS-ul care, prin inter¬mediul rutinelor de bază (intrare/ieşire), asigură comunicarea între componentele hardware instalate în sistem.

Iniţial, acest cip era o memorie ROM, dar pentru că în aceste condiţii era mai greu de actualizat, mediul de stocare a fost înlocuit de memoria EEPROM, de¬numită şi flash ROM. Cipul este montat pe un soclu, pentru a fi mai uşor de înlo¬cuit (ca orice altă componentă) şi chiar s-a asigurat dublarea acestuia, pentru a preîntâmpina erorile cauzate de un BIOS defect (Dual BIOS).

In momentul de faţă există trei mari producători de cipuri BIOS mai cunos¬cuţi, şi anume Phoenix Technologies, AWARD Software şi AMI (American Me-gatrends Inc.). în general, producătorii de plăci de bază optează pentru unul din¬tre aceştia trei.

Ce face BIOS-ul

BIOS-ul are mai multe roluri, dar cel mai important se referă la apelarea tuturor componentelor conectate la placa de bază. Când computerul este pornit, infor¬maţia de la harddisk nu poate ajunge la procesor (CPU) şi, implicit, sistemul de operare nu poate fi încărcat fără instruc¬ţiunile furnizate de BIOS.

De asemenea, BIOS-ul are de efectuat o serie de procese, printre care un test ca¬re verifică dacă totul merge aşa cum tre¬buie, citirea informaţiei de la alte cipuri BIOS care iniţializează alte plăci (de exemplu placa grafică), mai multe co¬menzi pe care sistemul de operare le va folosi pentru a lucra cu diferitele compo¬nente hardware, setări pentru harddisk, ceasul intern etc.

Informaţii despre BIOS

Fiecare utilizator ajunge să fie interesat de BIOS-ul pe care îl are calculatorul personal atunci când întâmpină o anumită proble¬mă, în general, fiecare producător de BIOS şi placă de bază furnizează şi un soft special pentru BIOS, cu care se pot afla informaţii detaliate despre acesta sau chiar se poate efectua schimbarea sa, operaţie numită flashing.

Când este necesar flashing-ul de BIOS? Motivele pot fi diverse; dintre ele amintim apariţia de noi produse hardware care nu pot fi detectate de mai vechiul BIOS, pen¬tru că pur şi simplu la data respectivă ele nu existau. Exemplu: detectarea anevoioa¬să a unui harddisk mai mare de 200-250 GB de unele plăci de bază sau de procesoa¬re Intel P4 cu tehnologie Hyper Threading. Nu numai produsele hardware pot consti¬tui un motiv real, ci şi unele soft-uri care necesită un suport nou ACPI, exemplul clasic fiind Windows 2000. Performanţele calculatorului pot fi crescute cu un update de BIOS, cu noi setări pentru frecvenţa procesorului sau a memoriei RAM, pentru factorii de multiplicare, tensiuni de lucru ajustabile etc. Uneori se poate întâmpla să fie vorba şi de unele greşeli strecurate (nu¬mite şi bug-uri) în versiunile iniţiale, dar care au fost remediate ulterior.

Majoritatea utilizatorilor nu s-a folosit niciodată de BIOS, de setările acestuia. în aceste condiţii flashing-ul de BIOS poate părea o operaţie complicată. De exemplu, chiar şi atunci când se montează un hard¬disk nou trebuie apelat BIOS-ul, pentru ca la pornire acesta să iniţializeze noua componentă abia instalată.

Dacă decideţi că este necesară o astfel de intervenţie, în primul rând trebuie să aflaţi tipul BlOS-ului şi modelul plăcii de bază, pentru că de cele mai multe ori noua versi¬une este de găsit pe pagina de Internet a producătorului plăcii de bază.

In cazul mărcilor cunoscute, obţinerea unei imagini de BIOS nu este nici o proble¬mă. Mai dificil este cu plăcile no name, care nu au nici o etichetă sau siglă a fabri¬cantului. Identificarea chipset-ului se face pornind de la versiunea curentă de BIOS. Nimic mai simplu, informaţiile necesare fiind afişate pe ecranul monitorului ime¬diat după pornirea calculatorului. Pentru a avea timp să notaţi acea serie de cifre şi li¬tere apăsaţi pe tasta [Pause/Break]. Şirul de caractere căutat se află în partea stângă, jos. Prin apăsarea unei taste permiteţi conti¬nuarea procesului de pornire a PC-ului. Intraţi pe pagina www.wimsbios.com şi, conform tabelului (BIOS Numbers) şi instrucţiunilor găsite aici, puteţi afla pro¬ducătorul plăcii de bază.

Pentru exemplul nostru vom folosi co¬dul 2A69JSHMC-00, afişat de un BIOS Award. Primele cinci caractere, 2A69J, re¬prezintă tipul chipset-ului - Intel 440 LX/ EX, iar următoarele două, SH, ne indică producătorul - Shinig Zuan Enterprise (Lucky Tech). Restul datelor rămase sunt alte referinţe, inutile pentru dumneavoas¬tră.

Dacă doriţi să aflaţi date mai complete despre BIOS şi chipset puteţi încerca apli¬caţiile BIOS Agent şi Unicore BIOS Wi¬zard, utilitare cu interfaţă grafică pentru Windows, sau alte programe (dar care ru¬lează sub DOS), cum ar fi BIOS Infor¬mation Tool 1.3 sau CTBios. Puteţi găsi aceste utilitare pe CD-ul alăturat revistei.

Majoritatea plăcilor de bază se livrează cu un CD cu diferite drivere necesare sau alte programe, printre care de cele mai multe ori se regăseşte şi un utilitar cu aju¬torul căruia veţi putea efectua mult mai uşor rescrierea BlOS-ului. Un exemplu în acest sens este utilitarul MSI Live Update pentru plăcile de bază produse de MSI. Acesta nu numai că face un update al BlOS-ului, dar oferă multe alte informaţii referitoare la acesta şi la chipset-ul plăcii de bază, versiunea acestuia şi plusurile cu care vine noua variantă de BIOS.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biosul Sistemului de Calcul.doc