CD-urile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie CD-urile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elena Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

CD-urile

10 sfaturi pentru ingrijirea cd-urilor

Unitatile CD-RW au devenit un lucru comun in calculatorul de astazi. Cu totii avem o colectie de CD-uri cu MP3-uri, jocuri sau filme. Dar pentru a te putea bucura cat mai mult de ele, trebuie sa stii ca este bine sa respecti niste reguli de utilizare si pastrare a lor. Iata catea dintre ele:

1. Cumpara CD-uri de calitate. Ieftin nu inseamna si bun. Pentru a putea produce medii de stocare ieftine, producatorii sacrifica foarte mult din calitate. Zicala romaneasca "cat dai atata face" este etern valabila. Chiar daca imediat dupa ce ai scris CD-ul acesta este in stare buna, el se poate deteriora in timp.

2. Nu depasi viteza de scriere a mediului pe care l-ai cumparat. Chiar daca un program de ardere a CD-urilor iti permite acest lucru, producatorul a specificat viteza maxima de scriere pe baza unor teste bine documentate. Polimerul pe care se face scrierea are nevoie de o durata bine stabilita de stationare a laserului pentru a crea o fanta.

3. Odata scris CD-ul, nu lipi etichete pe el. Orice eticheta lipita descentreaza CD-ul, iar la vitezele mari de rotatie ale CD-ului, forta centrifuga exercita forte semnificative asupra mecaniici fragile a unitatii optice de citire, care duc in timp la defectarea sigura a acestora. Cel mai simplu este sa scrii ce vrei pe disc cu ajutorul unui pix carioca, cu varful moale. Pixurile cu bila sau stilourile pot zgaria discul.

4. Protejeaza ambele fete ale CD-ului. Daca se zgarie suprafata de citire a CD-ului, unitatea optica nu mai poate citi cu acuratete informatiile si recurge la algoritmi de corectie a erorilor. Acestia insa nu pot garanta o recuperare corecta a datelor. Daca zgarii fata cealalta a discului este si mai grav, deoarece acolo, sub un foarte subtire strat protector se afla suprafata polimerica pe care se face scrierea. O astfel de zgarietura poate face discul inutilizabil definitiv.

5. Ai grija la conditiile de pastrare. CD-urile sunt sensibile la lumina si umiditate. Daca uiti un CD pe un birou in lumina directa a soarelui acesta se poate incalzi destul de repede ajungand la temperaturi mari, chiar daca totul se petrece intr-o camera cu aer conditionat. Componenta infra-rosie a spectrului luminos transmite foarte eficient caldura, sub efectul careia polimerul care pastreaza informatia se poate "topi", pierzand informatia stocata.

6. Pastreaza CD-urile in pozitie orizontala. Chiar daca discul este de calitate, in timp, forta gravitationala actioneaza asupra suprafetei polimerice pe care se face scrierea. Se poate modifica forma gaurilor microscopice prin care este stocata informatia, facand discul inutilizabil.

7. Tine tot timpul CD-urile in carcasa. Accidentele se pot intampla mai usor decat crezi. Poti zgaria un CD fara sa vrei, impingand tastatura mai incolo pe birou sau rasturnand ceva acidental peste CD-uri.

8. Evita la maximum sa atingi suprafata de citire a CD-ului cu degetul. Oricat de curat ai crede ca esti pe maini, ai permanent un strat de grasime care lasa o amprenta. Apoi va fi necesara curatarea discului. Poti face testul atingand cu degetul o fereastra si apoi sufland pentru a pune in evidenta amprenta cu ajutorul aburului.

9. Daca s-au murdarit CD-urile, curata-le cu o carpa moale, cu miscari radiale, de la centru catre margine. Oricat de fina ar fi carpa, discul va suferi niste zgarieturi foare fine. In masura in care sunt radiale, efectul lor este aproape nul, dar daca sunt circulare se pot suprapune peste o pista, facand-o imposibil de citit. Nu folosi substante abrazive sau corozive deoarece acestea pot ataca materialul din care este confectionat discul.

Fisiere in arhiva (1):

  • CD-urile.doc