Chipset-ul Placii de Baza

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Chipset-ul Placii de Baza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neamtu Ovidiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Introducere

Ce este un chipset? Ce funcţii are? Care este rolul lui? Ce influenţă are în performanţa unui calculator? În acest referat voi încerca să răspund la aceste întrebări.

Aşa cum îi spune şi numele, chipset-ul este format dintr-un set de chip-uri folosite de placa de bază.

În cazul primelor PC-uri, placa de bază folosea circuite integrate discrete. Astfel că, pentru ca un computer să funcţioneze erau necesare o mulţime de chip-uri pentru circuitele existente. În Figura 1 se poate vizualiza o placă de bază a unui PC XT.

Figura 1 – Placă de bază PC XT

În urma evoluţiei, producătorii de chip-uri au început să integreze mai multe chip-uri într-unul mai mare. Ca urmare, în loc să se folosească o mulţime de chip-uri mici, placa de bază putea fi realizată cu un număr redus de chip-uri mai mari. Această tendinţă a continuat, astfel că, pe la mijlocul anilor ’90, plăcile de bază erau construite folosindu-se doar două chip-ri mai mari sau chiar unul. În Figura 2 se poate observa o placă de bază în tehnologie 486, apărută în anul 1996, ce foloseşte doar două chip-uri, de altfel suficiente pentru ca aceasta să funcţioneze.

Figura 2 – placă de bază 486

Odată cu apariţia magistralei PCI, un nou concept care este utilizat înca şi azi, se putea implementa pentru prima dată: tehnologia bridge. În mod normal, plăcile de bază au două chip-uri mari denumite northbridge şi southbridge. Unii producători au integrat cele două chip-uri într-unul singur, în acest caz, plăcile de bază având un singur chip de dimensiuni mai mari.

Chipset-urile pot fi fabricate de diferite companii, spre exemplu ULi(noul nume al companiei ALi), Intel, VIA, Sis, ATI sau nVidia. În trecut mai existau şi altii: UMC şi OPTi.

O greşeală destul de des întâlnită este confuzia dintre producătorul chipset-ului plăcii de bază şi producătorul plăcii de bază propriu-zisă. De exemplu, numai pentru ca o placă de bază foloseşte un chipset de la Intel, nu înseamnă ca Intel este producătorul întregii plăci de bază. ASUS, ECS, Gigabyte, MSI, DFI, Chaintech, PCChips, Shuttle şi inclusiv Intel sunt doar câţiva dintre nenumăraţii producători de plăci de bază prezenţi azi pe piaţă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Chipset-ul Placii de Baza.doc

Alte informatii

Universitatea din Oradea Facultatea de inginerie electrica si tehnologia informatiei