Comertul Electronic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Comertul electronic sau E-comert.

Conceptul de comert electronic si avantajele acestuia

In ultimul deceniu , Internetul a evoluat intr-o unealta formidabila avand un impact major in toate aspectele vietii . La fiecare jumatate de an apar schimbari asa de importante incat este imposibil de prevazut unde se va ajunge in urmatorii 10 ani .

Conform unor statistici , utilizatorul tipic de Internet este american (84%) , alb (87%) , vorbitor de limba engleza (93%) , in varsta de 35 de ani, educat si avand un salariu bun .

Comert electronic înseamna, în acceptiune "traditionala", utilizarea în retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice. Este vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea, consultând cataloage electronice "on" pe Web sau cataloage "off" pe CD-ROM si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor portmonee electronice.

Pentru altii, comertul Internet reprezinta relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea între furnizori si clienti, ca o alternativa la variantele de comunicatii "traditionale" prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata.

Comertul electronic prin Internet

EC ofera oportunitatea de a comercializa produse in intreaga lume, sporind numarul de potentiali clienti in primul rand prin eliminarea barierelor geografice dintre clienti si comercianti. Pentru intelege care este rolul si locul comunicatiilor si solutiilor informatice (IT) intr-un astfel de mecanism, sa studiem putin arhitectura unui sistem EC.

Arhitectura unui sistem de comert electronic.

Pentru a construi un sistem de e-commerce, din punct de vedere arhitectural este nevoie de colaborarea a patru componente (subsisteme electonice/informatice) corespunzatoare urmatoarelor roluri:

(a) Client. Un echipament, clasic un PC, conectat direct (via un ISP) sau indirect (o retea a unei corporatii) la Internet. Cumparatorul foloseste acest echipament pentru a naviga si a face cumparaturi.

(b) Comerciant. Sistem informatic (hard & soft), situat de regula la sediul comerciantului, care gazduieste si actualizeaza catalogul electronic de produse disponibile a fi comandate on-line pe Internet.

(c) Sistemul tranzactional. Sistemul informatic (hard & soft) responsabil cu procesarea comenzilor, initierea platilor, evidenta inregistrarilor si a altor aspecte de business implicate in procesul de tranzactionare.

(d) Dispecer plati. (Payment Gateway). Sistem informatic responsabil cu rutarea instructiunilor de plata in interiorul retelelor financiar-bancare, cu verificarea cartilor de credit si autorizarea platilor;

Comert Electronic:

Comertul electronic este una dintre solutiile complexe, "integrate" pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona. De multe ori o prima alegere - a unei aplicatii sau a unui serviciu - presupune in mod automat o serie de optiuni impuse: spre exemplu daca alegi furnizorul X, acesta iti va impune aplicatia Y si nu vei putea avea aplicatia Z.

Definirea produsului:

La fel ca si in comertul traditional, natura produsului vindut va determina alegerea mijloacelor.In spatiul virtual, furnizorul de servicii si aplicatiile sunt primele alegeri care trebuiesc facute. Tehnologia "shopping cart" sta la baza oricarui proces de comert electronic.Sistemul de shopping cart este cel care permite sa fie expuse imagini ale produselor, descrieri si preturi. Furnizeaza, de asemenea, mecanismele prin care consumatorul sa alege cantitatea de produse pe care doreste sa o cumpere, face verificarea si inregistrarea datelor, calculeaza si afiseaza valoarea totala a cumparaturilor, incluzind si taxele de transport daca este cazul.

Pentru ca tot acest proces sa functioneze corect este necesar ca intre toate informatiile introduse in bazele de date, atit de catre cel care vinde cit si de catre cel care cumpara sa existe o concordanta perfecta.

Pas 1: Chestiuni de securitate

Odata ce informatiile transmise in site, parasesc calculatorul personal si isi incep calatoria pe Internet, ele apartin domeniului public. Un hacker priceput ar putea sa le intercepteze si sa le foloseasca asa cum crede de cuviinta. Nu este deloc usor, este putin probabil, dar este posibil.

Pas 2: Contul de comerciant (Merchant Account)

Contul de comerciant este cu totul diferit de conturile bancare obisnuite, utilizate in afacerile traditionale pentru ca va permite sa acceptati plati prin carti de credit sau de debit ca forma de plata electronica de la clienti. Din momentul in care s-a primit un cont de comerciant, se va primi un numar de identitate (Merchant ID) si POS, adica un terminal la punctul de vinzare (point of sale terminal). Un terminal de acest fel (POS) poate comunica prin intermediul liniilor telefonice, cam la fel ca un fax.

Prin POS se citesc si se inregistreaza informatiile despre consumator de pe banda magnetica a unei carti de credit sau de debit. Dupa aceea, tot POS trimite informatiile si detaliile tranzactiei catre institutiile autorizate sa proceseze plata (VISA, AMEX,

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc

Alte informatii

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir FACULTATEA DE Management Turistic si Comercial