Comertul Electronic

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

INTRODUCERE 3
ECONOMIA DIGITALĂ 3
1.1. INTERNETUL-MEDIU DE AFACERI 3
1.2. STRUCUTURA ECONOMIEI DIGITALE 4
1.3.CARACTERISTICILE ECONOMIEI DIGITALE 6
1.4. ORGANIZAŢIILE SPECIFICE ECONOMIEI DIGITALE 6
COMERŢUL ELECTRONIC-FORMĂ MODERNĂ A AFACERILOR 7
2.1. DEFINIREA ŞI CONŢINUTUL COMERŢULUI ELECTRONIC 7
2.2. AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE COMERŢULUI ELECTRONIC 9
2.3. IMPACTUL COMERŢULUI ELECTRONIC ASUPRA SOCIETĂŢII 11
2.4. TENDINŢELE DE DEZVOLTARE A COMERŢULUI ELECTRONIC 12
2.5. BANII ELECTRONICI 12
MODELELE COMERŢULUI ELECTRONIC 15
3.1. MODELUL B2C 15
3.2. MODELUL B2B 17
3.3. MODELUL COLABORATIV 18
3.4. DOMENIILE COMERŢULUI ELECTRONIC 18
TEHNOLOGIA COMERŢULUI ELECTRONIC 19
4.1. TIPURILE DE SITE UTILIZATE ÎN COMERŢUL ELECTRONIC 20
4.2. PROTOCOALELE COMERŢULUI ELECTRONIC 21
COMERŢUL ELECTRONIC ÎN REPUBLICA MOLDOVA 23
REFERINŢE 24

Extras din document

Introducere

De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi servicii a cunoscut mai multe forme. Dacă la început, în condiţiile economiei naturale, schimbul lua forma trocului prin care producătorii îşi utilizau surplusul de producţie pentru a-şi satisface celelalte nevoi de consum, odată cu adâncirea diviziunii muncii şi a apariţiei producţiei destinate schimbului, acesta ia amploare. Dar comerţul propriu-zis se naşte cu adevărat doar odată cu apariţia banilor şi a clasei sociale a negustorilor, cei care intermediază trecerea bunurilor de la producători la consumatori şi a cunoscut o creştere continuă, înregistrând mai multe forme de-a lungul timpului. Evoluţia pe care a avut-o ulterior societatea a permis îmbunătăţirea continuă a formelor de comerţ.

Dezvoltarea simultană a telecomunicaţiilor şi utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creşterea explozivă a Internet-ului şi crearea unor tehnologii specifice care vor influenţa esenţial activităţile economico-sociale. În asemenea condiţii, se va dezvolta extensiv comerţul electronic, care va revoluţiona conducerea afacerilor şi va dinamiza comerţul internaţional. Asemenea schimbări vor oferi consumatorilor noi posibilităţi de alegere şi de căutare a celor mai competitive produse pe piaţa mondială.

În acest context, despre comerţul pe Internet se poate vorbi ca despre un nou domeniu de cunoaştere, în esenţă, acesta păstrează unele dintre caracteristicile comerţului electronic „tradiţional": schemele obişnuite de vânzare/cumpărare bazate pe cărţi de credit, sistemele EDI (Electronic Data Interchange), metodele de protecţie criptografică a datelor, gestiunea securităţii site-urilor etc. Există însă şi unele deosebiri care fac din comerţul pe Internet un domeniu nou, reprezentat de trei factori: global (sunt implicate societăţi şi clienţi din lumea întreagă); de inteligenţă (sunt angajate forţe intelectuale deosebite în găşirea unor soluţii); de insecuritate (Internet-ul nu a fost proiectat să supravegheze tranzacţii sigure, fiind ţinta permanentă a unor atacuri). Comerţul electronic pe Internet reprezintă o formă maturizată a comerţului electronic clasic şi este în strânsă legătură cu evoluţia Internet-ului şi gradul lui de penetrare în societate.

Economia digitală

1.1. Internetul-mediu de afaceri

Interferenţele Internet-ului în diferite domenii de activitate sunt din ce in ce mai intense, oferind noi valenţe modului de desfăşurare a afacerilor. Se poate aprecia în acest sens că Internet-ul a devenit, în timp, atât de complex, încât este aproape indestructibil. Internet-ul măreşte câmpul de acţiune a comercianţilor şi înlătură barierele de intrare în el, chiar şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Consumatorii au posibilitatea alegerii dintr-o cantitate din ce în ce mai mare de produse şi servicii de pe piaţa globală şi achiziţionării celor mai bune. Tehnologia Internet susţine pe cei ce doresc să-şi extindă sfera de acţiune în afara graniţelor, acţionând într-un mediu electronic şi având la dispoziţie soluţii rapide, care ii feresc de izolare naţională sau zonală. Abordarea Internet-ului ca mediu de afaceri reprezintă consecinţa a numeroşi factori, precum: relaţia calculatoare-telecomunicaţii, implementarea tehnologiilor WWW, avantajele oferite de afacerile electronice în raport cu cele clasice, facilitatea modului de transmitere a informaţiilor şi avantajele pe care reţeaua web le asigura participanţilor la tranzacţii.

a) Legătura dintre telecomunicaţii şi calculatoare a determinat dezvoltarea explozivă a Internet-ului, iar existenţa unor tehnologii specifice, cu sisteme de piaţă sigure, l-au transformat într-un mijloc permanent de afaceri. Ea deschide drumul pentru un nou tip de concurenţa între organizaţii. Internet-ul face posibilă apariţia şi menţinerea unor schimbări radicale în activitatea de comerţ, vânzări, marketing etc.

b) Tehnologia WWW oferă modalităţi simple de acces la abundenţa de informaţii distribuite în toată lumea. Motivele pentru care consumatorii cumpară de pe Web sunt numeroase: rapiditatea tranzacţiei, competitivitatea preţurilor, selectivitatea.

c) Afacerile electronice au multe avantaje faţă de cele clasice: se reduc costurile tranzacţiilor, se oferă noi servicii pentru clienţi, se îmbunătăţeşte mediul de afaceri etc. Afacerile electronice au şi unele dezavantaje, care ţin de natura relaţiilor umane, de nevoia şi obişnuinţa clienţilor de a vedea, mirosi, gusta sau pipăi produsele pe care le achiziţionează.

d) Popularitatea pe care reţeaua Web о deţine în prezent, ca mediu comercial, este datorată capacităţii sale de a facilita răspîndirea informaţiilor şi de a oferi canale eficiente pentru reclame, marketing şi chiar distribuirea directă a unor bunuri şi servicii informaţionale. Categoriile de mărfuri care atrag cei mai multi cumpărători şi vânzători pe Internet sunt produsele hardware şi software.

e) Ca mijloc comercial, reţeaua Web oferă un numar important de avantaje care pot fi analizate din ambele puncte de vedere, cel al clientului şi cel al vânzătorului. Avantajele cumpărătorului sunt: accesul la informaţie, mecanisme de cautare şi produse on-line care conduc, de fapt, la siguranţa deciziei de cumparare. Utilizând Internet-ul numeroşi vânzători reuşesc să atraga un număr mult mai ridicat de clienţi potenţiali comparativ cu operarea în cadrul mediului clasic.

Avantaje pentru producători şi vânzători

Reţeaua Web oferă multor clase de producători participarea cu costuri minime în cadrul unei pieţe de desfacere. Acest lucru este mai des întâlnit la organizaţiile din domeniul publicisticii, serviciilor informaţionale sau comercializării produselor intangibile (in format „digital"). Din ce în ce mai mulţi utilizatori consideră avantajos Internet-ul pentru că vânzătorii şi cumpărătorii pot intra în contact direct, diminuând astfel costurile, economisind timp şi făcând tranzacţiile mult mai eficiente. Reţeaua Internet oferă vânzătorului capacitatea de a culege şi monitoriza informaţii de la clienţi, legate, în primul rând, de preferinţele lor.

Avantaje operaţionale

Printre beneficiile operaţionale obţinute prin folosirea reţelei Web se pot enumera: procentajul mic de erori, economişirea timpului; reducerea costurilor datorită folosirii bazelor de date electronice, crearea unor noi pieţe şi segmente de desfacere, mărirea vânzărilor, intrarea mai rapidă în cadrul unei pieţe de desfacere, rapiditatea crescută a procesului de cumpărare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc