Comertul Electronic in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Comertul electronic (Electronic commerce)

Este demersul de cumparare prin intermediul transmiterii de date la distanta, demers specific politicii distributive a marketingului.

Prin intermediul internetului se dezvolta o relatie de schimb si servicii intre ofertant si viitor cumparator.

Termenul de Electronic Business a fost facut popular in anii 1990, printr-o campanie publicitara a companiei IBM.

Utilizarea tuturor mijloacelor electronice pentru participarea la o activitate de comert electronic poarta denumirea de tranzactie electronic (e-trade).

Strans legate de comertul electronic sunt afacerile electronice, ce nu se limiteaza la cumpararea si vanzarea de bunuri sau servicii, ci includ si servirea cumparatorilor, colaborarea cu partenerii de afaceri sau conducerea unei organizatii prin mijloace electronice.In tranzactiile comerciale clasice se disting patru etape diferite, dupa cum urmeaza:

1. informarea comerciala referitoare la tranzactie si anume, cercetarea de marketing;

2. incheierea contractului comercial;

3. vanzarea produsului sau a serviciului;

4. plata produsului sau a serviciului.

In cadrul comertului electronic pot fi tranzactionate bunuri si servicii digitale (sunt excluse fazele logistice), iar locul in care sunt tranzactionate aceste bunuri digitale poarta denumirea de piata electronica (e-marketspace ) – contextul virtual in care cumparatorii si vanzatorii se gasesc unul pe altul si tranzactioneaza afaceri electronice

1. Forme ale comertului electronic

B2B(business to business)

Este un model de comert electronic în care toti participantii sunt companii sau alte organizatii. Domeniul B2B este o afacere foarte promitatoare, datorita penetrarii Internetului în Romania în corporatii la nivel inalt. Studii recente arata ca exista mai mult de 1,1 milioane de utilizatori care intra pe Internet de la locul lor de munca (inclusiv scoli si universitati) si peste 42000 de domenii de nivel inalt inregistrate.

B2C(business to consumer)

Model de comert electronic in care companiile vand la cumparatori individuali – persoane fizice. In Romania, piata electronica B2C se afla inca intr-un stadiu de formare. Consumatorii inca experimenteaza online, dar sunt inca multe obstacole ce trebuie sa fie invinse inainte de a se schimba comportamentul clientilor; aceste probleme sunt legate de barierele de securitate, asigurarea protectiei clientilor, vitezele de transfer mici în retea sau chiar asigurarea accesului la Internet. Majoritatea utilizatorilor Internet privati au acces la Internet prin intermediul locului lor de munca si numai 200.000 de oameni acces privat. Office of National Statistics din Marea Britanie sustine ca vanzarile B2C au depasit 10 miliarde de dolari în 2001, piata fiind în plina expansiune.

C2B(consumer to business)

Acest model de comert electronic se refera la persoanele fizice (consumatori) care utilizeaza Internetul pentru a-si vinde produsele sau serviciile firmelor si/sau cauta vanzatori sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie.

C2C(consumer to consumer)

Modelul de fata se refera la consumatorii care vand direct la alti consumatori.

B2G (business-to-government)

Guvernele utilizeaza canale de comert electronic pentru cresterea eficientei operatiunilor, imbunatatirea nivelului serviciilor oferite clientilor. O arie de interes pentru guverne in domeniul afacerilor este utilizarea pe scara mai larga a Interentului si a retelelor VAN, pentru diseminarea informatiei, a oportunitatilor, cotatiilor primite de la vanzatori/furnizori de bunuri si servicii. Intre anii 1980-1990 cateva guverne inovatoare au inceput sa utilizeze folosind sistemul dial-up in transmiterea "bulletin board services" (BBS), care asigura accesul online la cererile curente de informatii, oportunitati, consultanta. Acesta abordare a implicat din partea beneficiarului serviciilor BBS adaptarea la aceeasi tehnologie software pentru a putea utiliza informatia. Departamentul de Aparare al Statelor Unite, pentru a avea o audienta nationala si internationala si-au proiectat retaua VAN proprie, pentru a distribui informatia la audienta. Aceasta solutie a cerut de asemenea, furnizorilor sa se aboneze la serviciile retelelor de provideri si sa utilizeze capacitatile de comunicare cum ar fi soft-ul necesar transmisiilor EDI, daca doreau sa descarce informatiile in sistemele proprii. Implicarea guvernelor in comertul electronic are un efect catalitic in plan local, in mediul de afaceri dintr-o anumita tara. Guvernele, chiar si in cele mai orientate economii de piata, constituie cumparatorii cei mai mari de bunuri si servicii de la sectorul privat. Construirea unei mase critice de cumparatori online, in vederea sprijinirii aparitiei unei comunitati de afaceri prin comertul electronic solicita o implicare activa din partea guvernelor, nu numai din punct de vedere legislativ, ci si ca participant la comertul electronic, ca o sursa ideala de training si asistenta tehnica pentru noile firme, abia nascute in e-commerce

G2B (government-to-business)

Model de comert electronic in care o institutie guvernamentala cumpara sau vinde bunuri, servicii sau informatii de la persoanele juridice

G2C (government-to-consumer)

Acopera relatii guvern-cetateni la nivel de informare si prestare servicii publice (exemplu: plata taxelor online).

Comertul electronic in Romania

Deschiderea unui magazin electronic va poate ajuta in dezvoltarea afacerii sau poate deveni o adevarata "durere de cap".

Succesul sau insuccesul depind de stabilirea clara a obiectivelor urmarite la deschiderea magazinului si de planificarea atenta a modului in care activitatea de comert electronic va fi integrata in strategia curenta a firmei si in operatiunile zilnice.

Comertul electronic se afla inca in faza incipienta. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale, etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, in activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este in crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de incredere si consideratie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic in Romania.doc

Alte informatii

A fost prezentat in cadrul cursului de Bazele tehnologiei informatiei din cadrul Facultatii Contabilitate si Informatica de Gestiune -ASE.