Comertul Electronic in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Greavu-Şerban Valerică

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

1. Potențialul economic al României

România este a doua țară ca mărime, număr de populație și piață din Europa Centrală și de Est (ECE), după Polonia. Importantele resurse de care dispune și potențialul său uman au permis dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei, cum sunt: construcțiile de mașini, chimia și petrochimia, producția de echipamente electrice, tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) și industria bunurilor de consum.

Analiza structurii economice a României în funcție de contribuția ramurilor la formarea valorii adăugate brute indică o structură diferit a ramurilor economice de bază ale României (industria prelucratoare; agricultura, economia vânatului, silvicultura și piscicultura; tranzacții imobiliare și servicii pentru întreprinderi; transport, depozitare și comunicații; comerț și reparații), față de cea a țărilor UE, în care ponderea predominantă o dețin sectoarele de servicii (peste 50%).

Cauzele dezvoltării insuficiente în România a ramurilor economice cu valoare mare adăugată sunt multiple si complexe; între acestea menționăm: politica economica dinainte de anii ’90, tergiversarea restructurării economice în perioada 1990-2000, lipsa unei politici coerente de stimulare a dezvoltării, cu prioritate, a sectoarelor de înaltă tehnologie, neacordarea rolului și locului ce se cuvin cercetării și noilor sisteme ale tehnologiei informației și comunicațiilor, fluctuațiile cadrului legislativ.

2. Industria tehnologiei informației și comunicațiilor

2.1. Industria echipamentelor

România a început să dezvolte industria TIC în anii ’60, odată cu înființarea fabricii de calculatoare Felix, sub licență franceză. În anii socialismului, industria hardware a rămas în urmă din punct de vedere tehnic, dar pregătirea specialiștilor în domeniul matematicii și tehnologiei informației a continuat la nivelul standardelor internaționale.

În ultimii 20 ani, unele firme străine au înființat linii de ansamblare pentru echipamentele de calcul, pe bază de componente importate din țările asatice. Producția locala este echivalată la cca 50.000 PCs pe an și acoperă aproximativ 48-50% din necesarul pieței (Figura.1)

Figura 1

2.2 Integratori de sisteme

În România activează un număr important de firme mici, în principal reprezentanțe ale unor societăți multinaționale ( IBM, Compaq, Hewlett-Packard, Dell, Acer, Cisco, 3COM etc.), care oferă sisteme integrate (hardware și software) de la diferiți producători și furnizează servicii suport clienților (cumpărare hardware și software, instalare sisteme, crearea și personalizarea link-urilor, instalarea de sisteme software, pregătirea personalului și suport după livrare etc.).

În 2008, industria IT fost evaluată la 900 milioane euro, dintre care 500 de milioane de euro au fost doar din exporturi.

3.1 Evoluția comerțului electronic

Comerțul electronic (CE) este relativ subdezvoltat în intreaga zonă din Europa Centrală și de Est. În această zonă, în general, se practică anumite tipuri de CE de la firmă a firmă (B2B), iar modelul de CE de la firmă la consumarot (B2C) are răspândire redusă în comparație cu nivelul înregistrat de țările UE. Distribuitorii și vânzătorii sunt printre primii care au adoptat strategii de vânzare online. Un număr semnificativ de firme care au inițiat activități cu risc ridicat în domeniu sistemelor CE (de tipul “start-ups”) se adresează sectoruliui de consum în regiune.

În România, asa cum s-a intîmplat și pe plan internațional, unele modele de CE au apărut înainte de adoptarea cadrului juridic care reglementează acest domeniu. Astfel, în iunie 2000, România a fost considerată “pionier” în domeniul CE între țările din Europa Centrală și de ESt,d eoarece firmele românesti aveau disponibile pe internet 10 site-uri B2B și 25 de site-uri B2C. Cercetătorii apreciază că dezvoltarea accelerată a CE între firme din România a fost stimulată de lansarea sistemului de achiziții publice electronice (e-licitație.ro ) care a impus acest sistem de lucru firmelor interesate să vândă produse și servicii la peste 900 de institușii publice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic in Romania.docx