Comparație intre Windows si Linux

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3933
Mărime: 239.82KB (arhivat)
Publicat de: Tiberiu V.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Transporturi
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. INTRODUCERE ÎN SISTEMELE DE OPERARE 1
  2. 1.1 CE ESTE UN SISTEM DE OPERARE? 1
  3. 1.2 FUNCȚIILE UNUI SISTEM DE OPERARE 2
  4. 1.3 FUNCȚIONAREA SISTEMELOR DE OPERARE 3
  5. 1.4 SCURT ISTORIC 3
  6. CAPITOLUL 2. LINUX VS WINDOWS 5
  7. 2.1 SISTEME WINDOWS VERSUS SISTEME LINUX 5
  8. 2.2 AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE 7
  9. CAPITOLUL 3. CONCLUZII 10
  10. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat

Capitolul 1. Introducere în sistemele de operare

1.1 Ce este un sistem de operare?

Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză operating system, prescurtat OS), este un ansamblu de programe care are rolul de a gestiona și de a facilita utilizatorului accesul la resursele sistemului de calcul. Metaforic, se poate spune că un sistem de operare joacă rol de dirijor, orchestrând doleanțele utilizatorilor prin atibuirea de partituri adecvate către diversele resurse ale calculatorului și veghind la interpretarea armonizată a respectivelor partituri, astfel încât scopurile pentru care s-a apelat la calculator să fie atinse. Pentru aceasta, nucleul sistemului de operare este primul program încărcat în memoria calculatorului si rămâne activ pe toată durata funcționării acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o stație de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigație rutieră, un e-book reader sau unele aparate de uz casnic, precum și playerele multimedia. Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Scopul unui SO este să asigure stabilitate și flexibilitate în funcționarea calculatorului.Sistemele de operare permit, în general, interacțiunea cu mai mulți utilizatori, rularea mai multor aplicații , și modificarea strategiilor de răspuns ale calcuatorului la o anumită problemă.

Componenta esențială a sistemului de operare o reprezintă nucleul sau kernelul. Acesta are rolul de gestiune a resurselor fizice și de oferire a unei interfețe comune aplicațiilor.Nucleul nu este o aplicație în sine , ci este un mediu în cadrul căruia pot rula alte aplicații.

Programele de bază sunt aplicațiile fundamentale ale unui sistem de operare care permit interacțiunea cu nucleul și cu sistemul fizic. Astefl de aplicații sunt interpretoarele de comenzi, utilitare de gestiune a utilizatorilor și a sistemului de fișiere, biblioteci, etc. În general nu este bine conturată definiția de aplicație de bază; se consideră că o aplicație este aplicație de bază atunci când ofere servicii pentru o bună parte din celelalte componente ale sistemului.

Din punct de vedere tehnic sistemul de operare este chiar nucleul. Din perspectiva utilizatorului sistemul de operare este compus din nucleu și suita

Un sistem de operare este un program care controlează distribu ia ț resurselor unui calculator și mediază comunicarea dintre hardware, pe de o parte, i aplica ș țiile utilizatorilor, pe de altă parte.

programelor de bază. Programele de bază sunt acele aplicații ce permit utilizatorului interacțiunea cu resursele hardware ale sistemului,.

Prin analogie un calcuator pate fi privit ca un aeroport cu un punct central din care se coordonează traficul. Resursele aeroportului le reprezintă pistele și avioanele iar buna funcționare a aeroportului conta în desfășurarea fluenta și eficientă a traficului aerian. Fără un control organizat al acestor resurse, pe un aeroport nu s-ar putea evita intarzierile și coliziunile. În cazul calculatoarelor , rolul unui sistem de operare este de a coordona accesul la resurse și traficul , întocmai precum turnul de control al unui aeroport.

1.2 Funcțiile unui sistem de operare

O primă funcție a unui sistem de operare constă în administrarea resurselor hardware ale sistemului.

În cazul unui calculator, este vorba mai ales despre accesul la procesor, memorie , hard-disk, comunicarea în rețea , precum și cu alte dispozitive de intrare/ieșire. Aceste resurse pot fi solicitate de aplicații multiple și de utilizatori multipli.

Sistemul de operare este el însuși o aplicație, care necesită resurse(și, implicit, accesul la ele) pentru a funcționa, ca și celelalte aplicații; prin urmare, acesta trebuie să își asigure accesul privilegiat la resurse. Un SO trebuie să mențină controlul asupra calculatorului și să facă posibilă utilizarea sa predictibila și cât mai eficientă.

Sistemul de operare oferă o abstractizare a resurselor hardware. Practic SO este o extensie a sistemului fizic , oferind o interfață simplificată folosită pentru medierea accesului utilizatorilor și aplicațiilor la resursele hardware.

Sistemul de operare este responsabil cu oferirea unui set limitat de informații și funcții de lucru cu hardware-ul, în loc de descrierea exactă a ceea ce se întâmplă cu hardware. Practic, el oferă dispozitivelor și aplicațiilor(și, în ultimă instanță, utilizatorilor) o transparență față de modul fizic de funcționare

a hardware-ului. În ceea ce privește comunicarea dintre hardware și aplicații , sistemul de operare trebuie să creeze o identitate calculatorului, care să rămână relativ stabilă în dialogul acestuia cu aplicații diverse, chiar dacă au loc upgradeuri de hardware. Sistemul de operare este și cel care permite unei aplicații să ruleze pe sisteme fizice diferite, deoarece uniformizează răspunsurile date de calcuator și intermediază accesul la resurse.Sistemele de operare trebuie prin urmare să poată interacționa cu arhitecturi hardware și cu periferice foarte diverse , el fiind cel care facilitează accesul aplicațiilor la resursele hardware. Această funcție se numește portabilitate și se referă la oferirea unei interfețe unice pentru utilizator, indiferent de diferențele hardware dintre arhitecturi.

Un SO folosește drivere pentru comunicarea cu dispozitive periferice. Acestea sunt programe care traduc comenzile sistemului de operare în comenzi inteligibile echipamentelor, precum și ieșirea acestora în mesaje accesibile sistemului.

Rolul SO a fost extins prin punerea la dispoziția aplicațiilor a unei colecții de biblioteci (funcții) pe care programele le pot folosi pentru a rezolva probleme specifice legate de interacțiunea cu componentele calculatorului.

Sistemul de operare va include utilitare de diagnosticare și monitorizare a funcționării diferitelor componente atât pentru cele hardware, cât și pentru componentele software.

Un sistem de operare poate, desigur, să și eșueze în realizarea funcțiilor sale. Un tip foarte frecvent de eroare constă în blocarea funcționării calculatorului. Un astfel de „crash” poate fi datorat unor imperfecțiuni ale sistemului, dar poate fi favorizat și de funcționarea anumitor aplicații. Un al doilea tip frecvent de eroare se referă la problemele de securitate, care pot permite intruziunea unui utilizator sau a unei aplicații malițioase. De asemenea , este posibil ca un sistem de operare să nu reușească să interacționeze corect cu anumite periferice sau echipamente.

Bibliografie

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_de_operare

[2] https://www.google.com/search?q=linux+vs+windows&hl=en&sxsrf=ALeKk02KPd_oy-P0DfGieatwVNPyJYbKeg:1585587725624&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=1JU6LX8mvXUt6M%253A%252CzxXDUKoE2zJ8cM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kSL1DPO-EFMHtxMChVE7OF0vRjCoQ&sa=X&ved=2ahUKEwinlZXJ1sLoAhXtx6YKHZDRDMsQ_h0wAHoECAQQBA#imgrc=1JU6LX8mvXUt6M:

[3] https://pentruprieteni.com/distributii/linux-mint-sau-windows-10-care-merita/

[4] https://transporturi.curs.pub.ro/2019/course/view.php?id=332

Preview document

Comparație intre Windows si Linux - Pagina 1
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 2
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 3
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 4
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 5
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 6
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 7
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 8
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 9
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 10
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 11
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 12
Comparație intre Windows si Linux - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Windows si Linux.docx

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Curs IT

1. HARDWARE (HARD): Reprezinta totalitatea componentelor materiale ale unui sistem informatic. 2. SOFTWARE (SOFT): Reprezinta totalitatea...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Bazele Informaticii

1. INTRODUCERE 1.1. Evoluţia sistemelor de calcul Sistemele de calcul au evoluat si evoluează odată cu dezvoltarea tehnologiei de realizare a...

Elemente de Informatică Aplicată

CAPITOLUL 1. SISTEME INFORMAŢIONALE. SISTEME INFORMATICE. 1.1. Noţiunea de informatică Noţiunea de informatică a fost creată prin asocierea a...

Programare C++

1.1. Etapele de rezolvare a unei probleme tehnice cu ajutorul calculatorului (folosind un limbaj de programare) A. Stabilirea datelor iniţiale...

Arhitectura calculatoarelor

1. DESCRIERE GENERALa A SISTEMULUI DE CALCUL 1.1. CONCEPTE GENERALE 1.1.1. Notiunea de sistem Sistem (definitie) = Un ansamblu de elemente...

Te-ar putea interesa și

Securitatea în rețelele TCP-IP

INTRODUCERE Societatea modernă infor¬matizată reprezintă deja o realitate, în care se ignoră frontierele şi se trece peste orice constrângeri de...

Studiu IP Versiunea 6 și Instalare

CAPITOLUL I Introducere În aceasta epoca a calculului distribuit, retelele sunt prezentate în aproape toate mediile de lucru. O retea este un...

Tranzacții internaționale

I. Prezentare BitDefender Boli" ale calculatoarelor personale: virusii De ce este nevoie de programe antivirus? De ce au fost ele create? Din...

Arhitectura calculatoarelor

I. Arhitectura calculatoarelor 1. Scurt istoric Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului...

Secretizarea datelor în sistemele de comunicații prin internet

1. Introducere Astazi, Internetul este folosit pentru a deservio mare varietate de servicii care cer un grad ridicat de securitate, aplicatii cum...

Arhitectura calculatoarelor - configurația hardware a unui PC compatibil IBM

CAPITOLUL I CONFIGURATIA HARDWARE A UNUI P.C. COMPATIBIL I.B.M. Configuratia unui PC compatibil IBM Introducere Au trecut mai bine de doua...

Arhitectura calculatoarelor - software-ul

CAPITOLUL I SISTEME DE OPERARE Introducere Sistemul de operare este un software care asigură interconectarea funcţională dintre toate elementele...

Scurtă comparație între două sisteme de operare

Noţiuni introductive despre sistemele de operare Definiţia sistemului de operare Un sistem de operare este un sistem de programe care gestionează...

Ai nevoie de altceva?