Controversata problemă a virușilor informatici

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2816
Mărime: 13.92KB (arhivat)
Publicat de: Ionela Tofan
Puncte necesare: 3

Extras din referat

Acest referat isi propune sa abordeze controversata problema a virusilor informatici. Referatul incepe prin definirea virusului informatic si prezentarea unui scurte istorii a evolutiei virusilor. Ne este prezentata apoi conventia de denumire a virusilor, CARO, care pune in evidenta, intr-o oarecare masura, relatiile de rudenie intre virusi. Continuam cu o scurta clasificare a tipurilor de virusi existenti, precum si cu unele metode preventive pentru a evita infectia calculatorului. Ca o concluzie, ne este data o scurta definire a creatorului de virus, fiindu-ne prezentate de asemenea si estimarile pentru anul in curs referitoare la segmentul virusilor informatici.

- Ce este un virus ?

Virusul este un program de dimensiune foarte mica, de regula invizibil cu mijloace uzuale ale sistemului, care se gaseste pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasat unui programe, caz in care se numeste "paraziti". El este capabil sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproduca".

[REF1] Cu alte cuvinte "Virusul este o inteligenta artificiala lipsita de moralitate si sentiment, si-a dobandit inteligenta de la programatorul care l-a creat, dar poate fi la fel de imoral ca si autorul".

Astazi cuvantul VIRUS este folosit si pentru a descrie un tip de program pentru calculator care este creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului.

- Scurt istoric.

Istoria virusilor de calculatoare este lunga si interesanta. Dar ea a devenit cu adevarat palpitanta abia din momentul in care a inceput sa se dezvolte industria PC-urilor. Pe masura ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibila si accesarea a mai mult de un program intr-un singur computer.

[REF2] In 1949 omul de stiinta John von Neumann pune bazele teoriei programelor capabile sa se “auto reproduca”.

In 1983, studentul Fred Cohen vorbeste pentru prima data despre virusul informatic dand o definitie acestuia.

Primul virus pe PC din istorie este creditat a fii “BRAIN”(1986) realizat de doi frati pakistanezi cu scopul a monitoriza pirateria programelor realizate de cei doi. Ei au descoperit ca un anumit sector dintr-un floppy disk contine un cod executabil care functiona de câte ori porneau computerul cu discheta montata in unitate. Acestora le-a venit ideea inlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie si putea fi astfel copiat in orice discheta si lansat de pe orice calculator de tip PC. Virusul ocupa doar 360 KB dintr-un floppy disc, fiind singurul virus din istorie care contine datele reale despre creatorii lui.

In 1991 apare pe piata si primul produs antivirus “Norton AntiVirus” realizat de “Symantec”.

[REF3] Pe masura ce s-au dezvoltat virusii, au devenit populare si cartile legate de programarea virusilor. Astfel, in 1990, Mark Ludwig scrie “The Little Black Book of Computer Viruses”, prima carte care contine informatii despre diferite tipuri de virusi, precum si codul sursa al acestora.

[REF4] Cel mai mic virus a fost scris prin rescrierea algoritmului comenzii Unix "sh". Acesta avea dimensiunea de 8 caractere si in afara de reproducere nu mai avea alta functie.

Daca in 1990 erau cunoscuti doar 300 de virusi, astazi numarul lor a ajuns in jur de 80.000 preconizandu-se in continuare o crestere impresionanta a numarului acestora.

- Denumirea virusilor. [REF1]

Existenta familiilor de virusi a dus la necesitatea stabilirii unor conventii de denumire a virusilor, care sa puna in evidenta, intr-o oarecare masura, relatiile de rudenie intre virusi. O astfel de conventie a fost propusa in 1991 de un comitet CARO format din Fridrik Skulason (editor tehnic al revistei Virus Bulletin), Alan Solomon (de la S&S International) si Vesselin Bontchev (pe atunci la universitatea din Hamburg).

S-a stabilit astfel ca denumirea CARO a virusilor sa contina pana la patru campuri separate cu punct. Cele patru campuri pot fi urmate de ':' si apoi de un modificator.

1. Primul camp este numele familiei.

2. Al doilea camp este numele grupului in cadrul familiei (un fel de subfamilie deci).

3. Al treilea camp este varianta majora si este de obicei reprezentat ca un numar care da lungimea virusului.

4. Al patrulea camp este varianta minora si este de obicei reprezentat printr-o litera mare.

- Clasificarea virusilor. [REF5]

Virusii pot fi clasificati dupa diferite criterii: modul de actiune, tipul de amenintare, grade de distrugere, tipul de instalare, modul de declansare etc.

In general, virusii pot fi integrati intr-una din urmatoarele sase mari categorii:

1. Virus de boot: Tip de virus care altereaza starea initiala a programului de bootare. El suprascrie sectorul boot al sistemului de operare. Un virus de boot ataca fie sectorul de incarcare principal (Master Boot Record), fie sectorul de incarcare DOS de pe disc. Toti virusii de acest tip modifica intr-un anume fel continutul sectorului de boot. Ei infecteaza orice disc logic al hard discului si orice discheta care se introduce in unitatea de dischete. Modificarile nu trebuie sa fie prea extinse: unii dintre cei mai noi astfel de virusi sunt capabili sa infecteze discul fix modificand doar zece bytes din acest sector de boot.

Preview document

Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 1
Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 2
Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 3
Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 4
Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 5
Controversata problemă a virușilor informatici - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Controversata Problema a Virusilor Informatici.doc

Alții au mai descărcat și

Auditul Sistemelor Informatice la Sirius SA

Cap. 1 Descrierea sistemului informatic SIRIUS S.A. este o societate pe actiuni constituita conform legii 31/1990 republicata cu capital integral...

Informatică și informația

Informaţia Diversele activităţi umane pot fi clasificate în simple şi complexe având la bază în special volumul de informaţii necesare în...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Auditul Sistemelor Informatice - Firewall

Firewall Un paravan de protectie poate tine la distanta traficul Internet cu intentii rele, de exemplu hackerii, viermii si anumite tipuri de...

Programe Antivirus

Scopul lucrării: Definirea unui antivirus, depistarea simptomelor de infectare cu un virus a SO, explicarea algoritmului de lucru a antivirusului....

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale infracționalității informatice

In acest referat voi incerca sa prezint principalele aspecte ale delincventei prin intermediul calculatorului. Dupã cum se stie, fenomenul a...

Ai nevoie de altceva?