Cum Functioneaza un Computer

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cum Functioneaza un Computer.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Cum functioneaza un computer

În general, se stie ca un computer este un dispozitiv complex, care opereaza cu informatii. Au trecut deja mai multe decenii de cînd computerele au aparut si sunt folosite de catre om, dar de la primele tipuri de computere si pîna la cele de azi, toate computerele se bazeaza în functionare pe îndeplinirea cîtorva sarcini principale:

Prelucrarea (sau procesarea) informatiilor

Stocarea (memorarea) informatiilor

Transferul si comunicarea informatiilor

Dar care informatii? Si ce devin ele? Computerul poate opera numai cu informatiile care îi sunt oferite de catre utilizator, deci care sunt introduse în sistemul computerului, iar în urma executiei diverselor sarcini enumerate mai sus, în final utilizatorul obtine diverse rezultate, sub forma de noi informatii, prin texte si imagini afisate pe ecran sau tiparite pe hîrtie, sunete auzite în difuzoare sau înregistrate pe suport magnetic etc.

Dupa cum se vede, computerul nu reprezinta pentru utilizator un scop în sine, ci este doar un instrument de care utilizatorul se foloseste ca sa proceseze, sa pastreze, sa transforme si sa vehiculeze informatii utile în lucrarile si în viata sa.

A02.-Prelucrarea (procesarea) informatiilor

Computer înseamna, mai pe romîneste, calculator, si prima impresie despre rolul lui de baza este aceea ca el calculeaza. De fapt, ceea ce face el este ca proceseaza informatii, iar asta înseamna ca transforma informatiile din unele în altele, si/sau dintr-o forma în alta. Procesarea implica si foarte multe calcule matematice executate de catre computer, dar si alte operatii.

Informatiile cu care opereaza permanent un computer pot fi împartite în 3 categorii mari:

Date - sunt acele informatii care sunt procesate. De pilda, un computer poate sa afiseze în ce zi a saptamînii cade o anumita data calendaristica (reprezentata prin zi, luna si an). Pentru asta, el trebuie sa primeasca data calendaristica, si dupa ce o proceseaza, va afisa ziua saptamînii care corespunde acelei date. Data calendaristica introdusa si ziua saptamînii afisata sunt date cu care a operat computerul în acest proces. Tot din categoria datelor sunt si documentele care contin texte, imagini, chiar si sunete, cu care opereaza computerul si a caror manevrare si prelucrare reprezinta cel mai adesea scopul utilizarii computerului într-o activitate de birou.

Programe - reprezinta o categorie speciala de informatii, care contin algoritmii conform carora computerul va procesa datele. Computerul este un simplu automat electronic, dar în functie de programele pe care le foloseste, el va putea procesa datele primite în diverse moduri. De pilda, pentru exemplul anterior este necesar un program capabil sa calculeze exact în ce zi a saptamînii cade o data calendaristica oarecare, tinînd cont de toate detaliile calendarului (ani bisecti, zilele fiecarei luni etc.), conform unui algoritm matematic bine stabilit.

Programele sunt alcatuite din instructiuni care sunt executate una cîte una, pîna cînd, pornind de la datele introduse, se ajunge la rezultatul final. Pentru computer, aceste instructiuni sunt codificate în asa-numitul cod-masina, un limbaj de programare foarte rar folosit chiar de catre specialisti. Viteza cu care sunt executate instructiunile a ajuns astazi atît de mare, încît atunci cînd apasam o tasta si apare instantaneu pe ecran o litera, nici nu ne dam seama ca aceasta operatie atît de simpla înseamna, pentru computer, executia a sute sau mii de instructiuni în cod-masina între momentul apasarii tastei si cel al afisarii literei.

Parametri de configurare - este vorba de acele informatii care determina modul specific de functionare pentru fiecare componenta fizica a computerului, sau pentru programele folosite de el. Prin acesti parametri, care ramîn memorati de computer pîna la modificarea sau stergerea lor, un computer poate fi programat, de pilda, sa accepte sau sa ignore un anumit dispozitiv fizic (un hard-disk, un mouse etc.).

Fisiere in arhiva (1):

  • Cum Functioneaza un Computer.doc