Dispozitive de Intrare-Iesire

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dispozitive de Intrare-Iesire.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

DISPOZITIVE DE INTRARE IESIRE

Transmiterea informatiei în interiorul sistemului. (n calculator informatia se transmite codificat, în format binar. Numai mp. este capabil sa faca deosebire între programe si date .Pentru celelalte componente, informatia este un sir de biti fara nici un fel de semnificatie informationala.

(ntre componentele calculatorului, informatia circula pe magistrala sau bus.

Magistrala este un manunchi de cabluri electrice prin care informatia circula sub forma de impulsuri electrice cu doua niveluri de tensiune, carora le corespund cele doua niveluri de tensiune, carora le corespund cele doua cifre binare 0 si 1.

Dupa natura informatiilor transmise, magistralele sunt :

- magistrale de date;

- magistrale de comenzi;

- magistrale de semnale si control.

Dupa sensul de circulatie a informatiei, magistralele se clasifica în :

- magistrale bidirectionale;

- magistrale unidirectionale.

Dispozitivele periferice se conecteaza la magistrala prin intermediul unor interfete care se mai numesc si controlere, adaptoare, drivere, care au rolul:

- de a controla traficul între periferie si magistrala;

- de a transforma semnalele din serie în paralel sau invers, realizând compatibilitatea între emitatorul si receptorul semnalului;

- de a converti semnalele care au codificari diferite;

- de a pregati semnalul pentru teletransmitere

Principiul de detectare a erorilor

Pe parcursul transmiterii unui cod de la o sursa la o destinatie pot sa apara perturbatii care modifica secventa de cos, alterând continutul informatiei. Pentru a putea detecta erorile, codul utilizat trebuie sa contina informatii suplimentare. Aceste informatii se numesc coduri redundante.

(ntr-un cod redundant, cuvântul de cod va fi format din :

- simboluri necesare pentru codificarea informatiei;

- simboluri suplimentare (redundante) pentru detectarea erorilor.

(simboluri de control )

Atât sursa cât si receptorul trebuie sa recunoasca acelasi criteriu de detectie a erorilor.

Sursa transmite informatia într-un cod redundant, îmbogatit cu secventele suplimentare de cod.

Receptorul verifica secventa de cod primita .Daca nu este satisfacut criteriul de detectie, secventa de cod este considerata eronata si nu este validata. Daca este satisfacut criteriul de detectie, secventa transmisa este validata. Nu exista un criteriu capabil sa detecteze erorile în proportie de 100%. Un criteriu puternic necesita o redundanta foarte mare, deci o secventa de cod foarte mare.

Controlul de paritate este un control al corectitudinii, transmisiei unei secvente de cod binar cu ajutorul unui singur bit de control numit bit de paritate, care se adauga la sfârsitul secventei de cod.

Pentru paritate para :

- C=0 daca suma simbolurilor informationale este para ;

- C=1 daca suma simbolurilor informationale este impara.

Pentru paritate impara:

- C=0 daca suma simbolurilor informationale este impara ;

- C=1 daca suma simbolurilor informationale este para.

Daca într-o secventa de cod în timpul transmisiei au fost alterati doi biti de informatie, codul nu poate detecta eroarea. Controlul paritatii nu poate corecta eroarea si nu poate determina pozitia în care a aparut eroarea. Daca se detecteaza o eroare, singura posibilitate de corectie este retransmiterea secventei de catre sursa.

Configuratia dispozitivelor de intrare-iesire ale unui microcalculator

Configuratia generala a unui calculator compatibil IBM si PC poate cuprinde urmatoarele dispozitive periferice:

- dispozitive de intrare:

- tastatura

- mouse

- scaner .

- dispozitive de iesire:

- diplay

- imprimanta

- dispozitive de intrare-iesire:

- placa multimedia

- modemul

- memorii auxiliare:

- discul flexibil

- Hard Discul:

- discul compact

- caseta magnetica (streamer)

Calculatoarele compatibile IBM-PC sunt de doua tipuri: de birou si portabile.

Dispozitive de intrare

Tastatura este un dispozitiv de intrare de tip STRING cu ajutorul caruia utilizatorul transmite comenzi si date calculatorului, sub forma unor siruri de caractere. Fiecare caracter se genereaza prin actionarea unei taste electronice, cere are ca efect închiderea unui circuit prin care se genereaza un cod unic (codul ASCII al caracterului respectiv) .

Tastatura contine patru blocuri de taste:

. Tastatura alfanumerica include taste pentru codurile cifrelor, literelor mari si mici, semnelor speciale si bara de spatiu. De asemenea aici sunt si codurile comenzilor retur de car (carriage return )si salt în linie noua (line feed) <ENTER>; tabulare <TAB>; întreruperea unui program <ESC>; tiparirea ecranului la imprimanta <PRINT SCREEN>, suspendarea temporara a executarii <PAUSE/BREAK>.

2.Tastatura de editare care contine tastele pentru editarea unui text:<PAGE UP>;<PAGE DOWN>;<HOME>;<END>; comutare între modul insert si modul suprascriere cu tasta <INSERT>; stergere <DELETE> si <BACKSPACE>

3. Tastatura numerica este destinata introducerii datelor numerice si a oparatiilor aritmetice, la care se adauga separatorul zecimal <.>.

4. Tastele functionale contin 12 taste notate cu <F1>, <F2>,..,<F12> care au atasate diferite comenzi sau grupuri de comenzi specifice programului care controleaza activitatea calculatorului.

Tasta calda, prin actionare genereaza un cod catre calculator, care poate reprezenta un caracter sau o comanda;

Tasta rece nu genereaza cod prin apasare. Aceasta se foloseste totdeauna împreuna cu o tasta calda pentru a schimba codu acesteia. Tastele reci sunt <SHIFT>, <CTRL>> si <ALT>

Astfel daca se actioneaza o tasta calda se genereaza codul unei litere mici. Daca se actioneaza simultan o tasta calda si tasta <SHIFT> se obtine codul literei mari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dispozitive de Intrare-Iesire.doc