Dispozitive de Intrare - Tastatura

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dispozitive de Intrare - Tastatura.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Capitolul 1.

Dispozitive de intrare

Tastaturile

Una dintre componentele de baza ale sistemelor este tastatura, care reprezinta principalul dispozitiv de intrare. Tastatura este folosita pentru a introduce in sistem comenzi si date. Aceasta sectiune prezinta tastaturile disponibile pentru sistemele de tip PC, examinand diverse tipuri, modul lor de functionare, interfata dintre tastatura si sistem si remedierea problemelor care ar putea sa apara.

In anii care au urmat dupa aparitia PC-ului IBM original, firma IBM a creat trei modele de tastaturi pentru sistemele PC, iar firma Microsoft a dezvoltat si mai mult unul dintre ele. Aceste modele au devenit standarde de facto in domeniul calculatoarelor personale si sunt folosite de aproape toti producatorii de PC-uri.

Principalele tipuri de tastaturi sunt:

- tastatura Enhanced cu 101 taste;

- tastatura Windows cu 104 taste;

- tastatura cu 83 de taste pentru PC si XT (lnvechita);

- tastatura cu 84 de taste pentru AT (Invechira).

Aceasta sectiune trateaza tastaturile Enhanced cu 101 taste si Windows cu 104 taste, prezen¬tandu-le macheta si aspectul fizic. Desi inca puteti gasi sisteme vechi care folosesc modelele cu 83 si 84 de taste, acestea sunt foarte rare in prezent. Deoarece toate sistemele noi folosesc modelele Enhanced cu 101 si 104 taste, accentul s-a pus pe aceste versiuni.

Tastatura imbunatatita cu 101 (sau 102) taste

In 1986 firma IBM a lansat pentru noile modele XT si AT tastatura imbunatatita, cu 101 taste "unificata". Am folosit termenul "unificata", deoarece aceasta tastatura a aparut mai intai in sistemul RT PC al firmei IBM, un sistem RISC (Reduced Instruction Set Computer), proiectat pentru aplicatii stiintifice si inginersti. Tastaturile de acest fel au ajuns sa fie rapid livrate cu aproape toate tipurile de sisteme si de terminale comercializate de IBM. Alte companii au copiat imediat acest model care, de atunci, a devenit standardul pentru sistemele PC bazate pe circuitele Intel, pana la aparitia tastaturii Windows cu 104 taste (prezentata mai tarziu in acest capitol).

Macheta acestei tastaturi universale a fost imbunatatita fata de cea a tastaturii cu 84 de taste - poate cu exceptia tastei Enter, care a fost readusa la dimensiuni mai mici. Tastatura Enhanced cu 101 taste a fost proiectata in conformitate cu reglementarile si specificatiile internationale pentm tastaturi. De fapt, alte companii, ca Digital Equipment Corporation (DEC) si Texas Instruments (Tl), foloseau deja modele similare celui al firmei IBM, cu 101 taste. Tastarurile IBM CLl 101 taste au aparut initial in versiuni cu si fara indicatoare de stare cu leduri, in functie de sistemele cu care erau vandute, XT sau AT. In prezent exista mai multe variante din care puteri alege, unele incluzand si dispozitive de indicare, cum ar fi manetele indicatoare (pointing stick) IBM TrackPoint II, trackball-uri si ecrane tactile (touch pad), precum si taste programabile, utile pentru automatizarea unor operatiuni de rutina.

Tastatura Enhanced este disponibila in mai multe variante, dar toate sum identice din punct de vedere electric si interschimbabile. Firma IBM- si sucursala ei pentru tastaturi si imprimante, Lexmark (care acum fabrica aceste tastaturi) - au produs mai multe versiuni, inclusiv tastaturi cu dispozitive de indicare inglobate si cu machete noi, ergonomice. o data cu inlocuirea placilor de baza Baby-AT, care foloseau conectoare DIN (un acronim pentru Deutsche Industrie Norm) cu 5 contacte, cu placi de baza ATX, care folosesc conectoare pentru tastatura mini-DIN cu 6 contacte, practic toate tastaturile existente pe piata sunt echipate cu cabluri cu conector mini-DIN cu sase pini, introdus prima oara de IBM PS/2.

Desi conectoarele pot fi fizic deosebite, tastaturile nu sunt si, pentru a utiliza un tip in locul celuilalt, puteti sa interschimbati cablurile sau sa folositi un adaptor de cablu; unele tastaturi pe care le puteti cumpara din magazinele de piese includ in pachet si un adaptor. Vezi sectiunea "Conectoarele interfetei de tastatura/mouse" si figura 18.8 din acest proiect, pentru detaliile fizice si electrice ale acestor conectoare. Multe tastaturi sunt echipate atat cu un conector mini-DIN, cat si cu un conector USB, pentru 0 flexibilitate maxima privind conectarea la sistemele mai noi. Vezi sectiunea "Tastaturi USB" din acest proiect pentru detalii referitoare la conectarea tastaturilor prin porul USB.

Macheta tastaturii cu 101 taste poate fi impartita in urmatoarele patru sectiuni:

- zona de tastare

- minitastatura numerica

- controale pentru cursor si ecran

- taste de functii

Aranjamentul celor 101 taste este similar celui al masinii de scris Selectric, cu exceptia tastei Enter. Tastele Tab, Caps Lock, Shift si Backspace dispun de 0 suprafara mai mare de apasare si se gasesc in aceleai locuri ca si la masina de scris Selectric. Tastele Ctrl si Alt se gasesc de fiecare parte a barei de spatiu..Zona de tastare si minitastatura numerica dispun de identificatori de rand pentru tastare oarba.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dispozitive de Intrare - Tastatura.doc