Echipamente Periferice ale Calculatorului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Echipamente Periferice ale Calculatorului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mircea Gabriela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Cuprins
Introducere 3
Capitolul 1. Echipamente periferice de intrare
1.1 Tastatura 4
1.2 Mouse-ul 11
1.3 Scanner-ul 21
1.4 Tableta grafica 24
1.5 Creionul optic 25
1.6 Trackball 25
1.7 Thumbwheel 25
1.8 Microfonul 26
Capitolul 2. Echipamente periferice de ieșire
2.1 Monitorul 28
2.2 Imprimanta 33
2.3 Ploterul 38
Capitolul 3. Echipamente periferice de intrare-ieșire
3.1 CD-ROM-ul 39
3.2 Floppy Disk 41
3.3 Hard Disk-ul 44
3.4 Modem-ul 46
Lista Figurilor 47
Bibliografie 48

Extras din document

Introducere

Rolul echipamentelor periferice este acela de a asigura comunicarea între unitatea centrală de prelucrare şi mediul exterior prin intermediul unei unităţi de interfaţă.

Principalele funcţii ale echipamentelor periferice de intrare/ieşire, în cadrul unui sistem de calcul pot fi grupate astfel:

- asigură afişarea/tipărirea rezultatelor prelucrării într-o formă accesibilă utilizatorului;

- permite utilizatorului posibilitatea de a supraveghea şi interveni, pentru asigurarea funcţionării corecte a sistemului, în timpul unei sesiuni de lucru;

Capitolul 1. Echipamente periferice de intrare

1.1 Tastatura

fig.1.1.1

Tastatura este o componentă hardware periferică a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă în unitatea centralǎ a acestuia date (litere, cifre și semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele de tip QWERTY. Denumirea vine de la primele șase taste de pe rândul al treilea. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ.

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mausului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la „n” - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit și codul ASCII corespunzător, în logică binară.

Tastatura ia în considerație nu numai apăsarea (durata) unei taste, dar și momentul eliberării acesteia, fiecare acțiune fiind înregistrată separat. Există două categorii de taste:

• "taste comutatoare" – au efect când sunt apăsate și/sau când sunt eliberate

• "taste de control" - au efect numai atunci când sunt acționate (apăsate)

Modele de tastaturi

Tastaturile calculatoarelor pot deține una sau mai multe din următoarele caracteristici:

• tastaturi standard

• tastaturi ergonomice

• tastaturi multimedia

• tastaturi fără fir

• tastaturi speciale

Tastatura constă intr-o serie de comutatoare montate într-o rețea, numită matrice a tastelor. Când se apasă o tastă, un procesor aflat în tastatură o identifică prin detectarea locației din rețea. De asemenea, acesta interpretează cât timp stă tasta apăsată, și poate trata chiar și tastările multiple. Interfața tastaturii este formată de un circuit integrat denumit keyboard chip sau procesor al tastaturii. Un buffer de 16 octeți din tastatură operează asupra tastărilor rapide sau multiple, transmițându-le sistemului succesiv.

În cele mai multe cazuri, atunci când apăsăm o tastă, contactul se face cu mici întreruperi, respectiv apar câteva schimbări rapide închis – deschis. Acest fenomen de instabilitate verticală a comutatorului se numește bounce, iar procesorul din tastatură trebuie să îl filtreze, adică să îl deosebească de o tastare repetată intenționat de operator. Lucrul acesta este destul de ușor de realizat deoarece întreruperile produse de instabilitatea verticală sunt mult mai rapide decât tastările repetate cele mai rapide executate de om.

Există mai multe tipuri de tastaturi, însă cele mai răspândite sunt tastaturile cu 101 sau 104 taste, diferența între ele fiind dată, în principal, de prezența sau absența unor anumite taste. De exemplu, tastatura 101 nu include tasta numită Windows Logo, în timp ce tastatura de tipul 104 are inclusă această tastă. De obicei tastaturile sunt conectate la calculator printr-un fir introdus într-o mufă specială.

Fisiere in arhiva (1):

  • Echipamente Periferice ale Calculatorului.doc

Alte informatii

Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor