Facilitatile Word

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Facilitatile Word.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andon Florn

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Word

Prin tehnoredactare se intelege “pregatirea tehnica si grafica a unui manuscris inainte de a incepe operatia de tiparire”. Astfel, asupra unui manuscris sunt aplicate o serie de operatii care permit obtinerea unui document cu calitati grafice superioare, lizibilitate, aspect placut, ansamblul acestor operatii formand procesul de tehnoredactare.

Tehnoredactarea realizata prin intermediul calculatorului poarta denumirea de tehnoredactare computerizata. Pentru a putea efectua o tehnoredactare computerizata sunt necesare doua componente: o componenta fizica (calculatorul) si o componenta logica (programul care realizeaza prelucrarea textului). Componenta logica, programul, poarta denumirea de editor de texte si el trebuie sa asigure cateva functiuni elementare: alinierea automata a textului, stabilirea diferitelor tipuri de caractere, aranjarea textului in pagina etc. Editoarele de texte performante permit in plus combinarea textului cu imagini, stabilirea de antete si subsoluri, editarea de tabele, editarea de ecuatii, etc.

Editorul de texte lucreaza cu documente. Documentul reprezinta ansamblul de texte, imagini, grafice, etc. apartinand aceleiasi lucrari, deci cu legatura logica intre ele.

Pentru obtinerea unui document bun pentru imprimare trebuiesc parcursi mai multi pasi si, obligatoriu, trebuie sa fie respectate anumite reguli.

In primul rand trebuie sa fie definit continutul documentului sub forma unui manuscris. Pe baza acestuia se stabileste o schema de aranjare in pagina numita schema de tehnoredactare. Aici se stabilesc: formatul paginii, margini, numerotarea paginilor, fonturi folosite, incadrarea imaginilor, dimensiunea font, etc.

Tot aici se tine cont de regulile generale ale tehnoredactarii. Din cercetarile specialistilor s-a constatat ca lungimea unui rand nu trebuie sa depaseasca 66 de caractere. De asemenea s-a observat ca un text se citeste mai greu daca in el sunt folosite multe fonturi, de diferite marimi. Din aceasta cauza este important sa se foloseasca cat mai putine fonturi, avand insa grija ca aceasta sa nu dauneze aspectul grafic al lucrarii.

A doua etapa consta in introducerea efectiva a textului.

Dupa introducerea textului, urmeaza etapa propriu-zisa de tehnoredactare. In aceasta etapa textului introdus i se aplica o serie de transformari astfel incat el sa corespunda schemei de tehnoredactare. Tot acum se introduc in text eventualele imagini grafice.

Tehnoredactarea se realizeaza pe trei nivele:

- nivelul document: se stabilesc caracteristici glabale (formatul paginii, marginile,

antete si subsoluri);

- nivelul paragraf: in tehnoredactare prin paragraf se intelege textul cuprins intre doua coduri NewLine (ENTER). Acum se stabilesc caracteristicile paragrafului: tipul de caractere folosit, dimensiunea caracterelor, identari, deplasari spre interior, modul de aliniere al paragrafului;

- nivelul caracter: se lucreaza asupra caracterelor din interiorul paragrafului pentru obtinerea unor efecte: cuvinte cheie, citate, sublinieri, ingrosari, inclinare, introducerea unor caractere speciale (sageti, figuri, forme speciale).

In etapa de tehnoredactare exista si operatii care nu se incadreaza in nici unuldincele

trei nivele: incarcarea imaginilor, realizarea indexului, a cuprinsului.

In cursul tehnoredactarii trebiesc avute in vedere elementele prin care se

caracterizeaza o portiune de text: font, stil de afisare, dimensiune caractere, efecte speciale, spatiul dintre caractere.

In mod asemanator, un paragraf se caracterizeaza prin: font, dimensiune, stil de afisare, aliniere (stanga, dreapta, centrat), indentare (deplasare spre interior/exterior) fata de marginea paginei, coloanei, cadrului, alineatul (pozitiv sau negativ), spatiul dintre liniile paragrafului spre interior sau exterior, spatiul de deasupra si de dedesuptul paragrafului, caracteristici suplimentare: incadrarea in chenar, umbrire, aranjarea pe

coloane, tabulari. Dupa terminarea tehnoredactarii urmeaza etapa de imprimare.

Elementele specifice ferestrei editorului Word sunt:

- spatiul util al ferestrei: zona in care poate fi editat continutul unui fisier;

- zona de selectare: zona din dreapta spatiului util, care poate fi folosita pentru

selectarea rapida a blocurilor de text;

- pictograma: o pictograma este un simbol grafic, care permite efectuarea rapida a

unei aplicatii: actionarea unei pictograme este echivalenta cu lansarea unei comenzi.

- bara de butoane: un grup de pictograme prin intermediul carora pot fi efectuate

operatii de acelasi tip sau pot fi prelucrate acelasi tip de elemente. Exista bare de butoane predefinite, a caror componenta nu poate fi modificata, dar utilizatorul poate crea noi bare de butoane. Barele predefinite pot fi afisate/ascunse validand/invalidand optiunea corespunzatoare din fereastra Toolbars afisata la lansarea comenzii View.

Forma pictogramelor este determinata de starea urmatoarelor optiuni:

- Color Bottons: pictogramele vor fi colorate

- Large Bottons: pictogramele vor fi mai mari

- ShowToolTips: cand o pictograma este indicata prin cursorul mouse-ului,

este afisat numele pictogramei (adica functia ei);

Implicit o bara de butoane este afisata in afara spatiului util, sub linia de meniuri sau

deasupra liniei de stare. Pozitia unei bare poate fi modificata.

- ruleta orizontala si ruleta verticala: indica dimensiunile spatiului util: pot fi utilizate pentru formatarea rapida a documentului; cele doua rulete pot fi afisate/ascunse lansand comanda de tip optiune Ruler. Afisarea ruletei verticale este controlata si de optiunea Vertical Ruler din sectiunea View a ferestrei de dialog afisate la lansarea comenzii Options-Tools.

Afisarea barelor de rulare este controlata de optiunile Vertical Scroll Bar si Horizontal Scroll Bar din sectiunea View a ferestrei de dialog afisate la lansarea comenzii Options-Tools.

Linia de stare este impartita in mai multe zone:

- prima zona indica pozitia in cadrul documentului: pagina vizualizata, sectiunea curenta, numarel de pagini al documentului;

- a doua zona indica pozitia cursorului relativa la cele doua rulete si la coltul stanga-

sus al paginii;

Fisiere in arhiva (1):

  • Facilitatile Word.doc