Hard Disk-ul

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Hard Disk-ul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Sever

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Hard disk-ul este una dintre componentele cele mai importante ale unui calculator. De capacitatea lui depinde cantitatea de informatie pe care o poti pastra la un moment dat, dar si viteza acestuia este un factor care are importanta foarte mare.

Hard discurile variaza de la cele de capacitate mare pentru servere pana la micile microdrive-uri IBM care sunt de dimensiunea unei carti de credit.

Discul dur(hard discul) este un dispozitiv non-volatil pentru stocarea datelor. Stocarea se face pe o suprafata magnetica dispusa sub forma unor platane.

În general sunt utilizate ca suport de stocare extern principal pentru calculatoare personale, dar si pentru anumite aparate electronice (DVDPlayere, MP3/MP4playere),telefoane mobile,camere video.

Daca la începuturi capacitatea unui hard disc nu depasea 20MO, astazi, un hard disc obisnuit poate depasi 500 GO

Cele mai uzuale hard discuri de pe piata au viteze 5400 rpm sau 7200 rpm (rotatii pe minut)dar sunt si modele care au viteze de 10.000 sau 15.000 rpm.

Performanta este principalul factor urmarit de utilizatori. Un hard disc lent influenteaza felul in care ruleaza aplicatiile pe calculator. Performanta hard discurilor este determinata de patru atribute:

-interfata (ATA/PATA,SATA,USB,Firewire,SCSI)

-viteza de rotatie (5400,7200,10.000,15.000 rpm)

Viteza de rotatie a hard discului este factorul ce influenteaza performanta acestuia in cea mai mare masura. Cu cat viteza de rotatie a hardului este mai mare, cu atat mai rapid este transferul de date pe hard disc si de pe hard disc. Caldura si zgomotul sunt doua dezavantaje ce apar odata cu cresterea vitezei de rotatie. Caldura influenteaza negativ buna functionare(exista pericol de peirdere a datelor) a partii electronice a PC-ului, mai ales daca ventilarea este slaba. Caldura produsa la functionare de un hard disc are un impact negativ asupra duratei de viata a sistemului. Orice hard disc produce o cantitate de caldura la functionare. Operarea pentru un timp indelungat fara vreo intrerupere poate provoca daune hard discului. Exista chiar modele recente de harduri IBM Deskstar care sunt special produse pentru utilizare periodica. Utilizarea prelungita poate provoca daune din cauza cantitatii excesive de caldura produse de hard. Pericolul este si mai mare la calculatoarele unde ventilatia in interiorul carcasei este slaba.

Excesul de caldura este si in detrimentul utilizatorului. Calculatoarele care produc multa caldura tind sa incalzeasca mediul ambient. Intr-un climat mai rece aceasta nu este o problema de luat in considerare, dar in climatele mai calde supraincalzirea hardului va duce la reducerea duratei de viata a acestuia si in plus va fi inconfortabila sederea in incaperea respectiva. Hard discurile nu sunt clasificate in functie de cantitatea de caldura produsa la functionare. Acest lucru nu ne da posibilitatea de a tine cont de acest inconvenient la alegerea unui hard disc.

Zgomotul poate deranja persoanele care se gasesc in imediata apropiere a calculatorului. Desi carcasa unui calculator poate reduce din zgomotul produs de un hard disc, totusi un hard disc zgomotos poate crea probleme pentru persoanele aflate in imediata apropiere. In acest caz, se poate sacrifica din performanta pentru a castiga in silentiozitate. In general, hardurile cu viteze de rotatie mai mici tind sa produca mai putin zgomot decat cele cu viteze mari de rotatie. Unitatea de masura pentru zgomotul produs de harduri este decibelul (dBA). Cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai zgomotos este hard discul.

-timpul de acces (ms) Timpul de acces se refera la durata de timp necesara hardului pentru a pozitiona capul de citire pe platanul (discul) pe care se afla informatia.

Exista patru timpi de acces pentru hard discurile de pe piata:

-pozitionare pentru citire (Read Seek)

-pozitionare pentru scriere (Write Seek)

-pista-catre-pista (Track-to-Track)

-pas complet (Full Stroke)

Toate cele patru durate sunt masurate in milisecunde. Pozitionarea pentru citire este o medie a timpului necesar pentru mutarea capului de citire de la o pozitie de pe hard la o alta.

Pozitionare pentru scriere este o durata medie de timp necesara hardului pentru pozitiona capul intr-o zona libera a discului si a incepe sa scrie date. Pista-catre-pista este durata medie de timp necesara hardului pentru a muta capul catre o alta pista secventiala pe disc.

Pas complet este durata medie de timp necesara hardului pentru a muta capul de la limita maxima exterioara a discului la cea interioara sau lungimea completa a pasului de deplasare al capului. Pentru toate aceste durate, o valoare mai mica inseamna mai multa performanta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hard Disk-ul.doc