Hard-Disk-urile

Imagine preview
(10/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Hard-Disk-urile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 35 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bica Marin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Elementele componente într-un harddisc

Pistele sunt zone circulare concentrice scrise pe ambele fete ale unui platan, asemenea pistelor de pe un CD. Acestea sunt identificate de un numar, începând cu pista 0 de la marginea exterioara a primului platan.

Pistele sunt împartite în zone mai mici numite sectoare, care sunt folosite pentru a stoca o cantitate fixa de date. De obicei contin 512 bytes de date.

Un Cilindru este compus dintr-un set de piste care se afla la aceeasi distanta de ax pe toate fetele unui platan. Hardware-ul si software-ul computerului folosesc adesea cilindrii. Când datele sunt scrise în cilindrii , acestea pot fi accesate mai usor fara a mai fi nevoie de miscarea capetelor de citire/scriere, viteza de rotatie a discului fiind mult mai mare decât viteza de deplasare a capetelor de citire/scriere.

....

Cum apar bad-urile

Aparitia bad-urilor este primul semn ca harddisk-ul care ne-a slujit cu devotament atâta timp este „pe duca"! Dar sa aruncam o privire mai atenta! „Instrumentul" care pro­duce bad-urile este capul de citire/scriere. Modelul fizic al acestui cap îl face sa semene cu o aripa de avion. Atunci când se rotesc, discurile antreneaza si aerul din jurul lor.

Deplasarea aerului creeaza un curent care provoaca ridicarea capului de pe disc.înaltimea la care se deplaseaza capetele de citire/scriere ale HDD-urilor este unul dintre factorii care determina capacitatea de stocare a unitatii. La discurile actuale, aceasta distanta este mai mica de 5 microinch.

În mod normal, imediat ce opriti calculatorul, discurile se opresc si curentul care face capetele sa pluteasca dispare gradat, iar capetele de citire/scriere coboara treptat pâna ajung în zonele de aterizare care se afla la marginea interioara a suprafetei de stocare. Practic, bad-urile apar când capul de citire/ scriere atinge suprafata platanelor altundeva decât în zona de aterizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hard-Disk-urile.ppt