Internet - Reteaua Retelelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Internet - Reteaua Retelelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Introducere

Internetul prezinta un subiect care preocupa in ultimul timp din ce in ce mai multa lume, iar multe sunt cartile despre Internet care presupun ca avem o pregatire in informatica si ca ne-ar placea sa stim orice lucruri stranii si hidosenii inutile despre Internet, ca ne face placere sa memoram comenzi si optiuni imposibil de pronuntat.

Deoarece Internetul a evoluat in circa 30 de ani, aflat mult sub influenta unor oameni extrem de narozi, el a fost proiectat sa fie deosebit de usor de folosit de catre oamenii obisnuiti. La urma urmelor, cei mai multi utilizatori ai calculatoarelor n-au avut niciodata de-a face cu ceva atat de complex, dar in acelasi timp uimitor, ca Internetul.

Desi “cariera” Internetului spre statutul de expresie curenta in toata lumea, a inceput doar cu 9 ani in urma, originile sale merg inapoi catre proiectele militare ale SUA din anii 60, perioada de varf a Razboiului Rece. Totusi, s-a transformat intr-o forta plina de potential eliberator, dar si de potential de abuz.

Istoria Internetului este o lectura fascinanta; este plina de paradoxuri si doar originile lui pot explica pe deplin configuratia sa actuala.

Pe parcursul acestei teme, voi urmari:

- Evolutia Internetului de la timidele si ascunsele sale inceputuri la fenomenul de masa propulsat inainte de World Wide Web si eBusiness;

- Intelegerea unor caracteristici fundamentale ale Internetului;

- Scurta calatorie la sursele istoriei Internetului.

Modestele inceputuri:

Internet-ul a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford.

In curand, cercetatorii din alte institutii de stat au devenit interesati. Deoarece folosirea computerelor era costisitoare, ei au vazut imediat avantajele folosirii in comun a unei retele.

La sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70, cand Internetul numara in jur de 50 de computere, s-au dezvoltat primele dintre programele, folosite inca si azi pentru transferul informatiei:

- File Transfer Protocol pentru trimiterea si regasirea fisierelor

- Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date, a bibliotecilor si a cataloagelor din toata lumea

- e-Mail pentru trimiterea mesajelor personale.

Internetul era in mod categoric in ascendenta. Cu noi grupuri de utilizatori care se alaturau, Internetul a trecut prin prima sa transformare.

Etica Usenet si Internet

In urmatoarea decada, Internetul a crescut la o retea de 200 de computere. Partea militara era organizata intr-o retea separata, Milnet.

In acelasi timp, au aparut alte retele, mai ales in sectorul academic.

Important printre acestea era (si este) USENET sau Users’ Network, care a inceput in 1979, cand cateva UNIX-computere au fost conectate impreuna.

USENET - In sute de grupuri de discutii despre orice subiect imaginabil, oamenii faceau schimb de noutati si imagini, in ciuda distantelor si a hotarelor. Alte retele s-au dezvoltat de-a lungul Usenetului. Toate formau baza unui spatiu de comunicatie radical democratic. De exemplu, inaintea unei noi discutii pe care grupul o incepea, comunitatii Netului i se cerea un vot de accept.

Spre deosebire de alte retele, Usenet lucra intradevar de jos in sus, si nu pe alte cai. Fusese creata de utilizatori pentru utilizatori. De aici a rezultat o atitudine generala de folosire in comun si suport mutual, care exista inca pe Internet.

Grupurile de discutii joaca inca un rol mare pe Internet. Exista mii si zeci de mii in intreg Internetul.

Alta mostenire a Usenet este “Netiquette”, sau regulile de comportament pe Internet

Fisiere in arhiva (1):

  • Internet - Reteaua Retelelor.doc