Internetul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Internetul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

INTERNETUL

Internetul este o retea internatonala de computere care este conectata cu al-te retele de computere.

La începutul anilor 90 , Internetul s-a extins foarte rapid , pe masura ce toti mai multi oameni de afacere, si nu numai ei, au început sa descopere avantajele trans-miterei postei, stirilor, informatiilor, precum si a unor date din domeniul informaticii si a compu-telor, oriunde in lume, aproape instantaneu.

Tehnologia pe care se bazeaza Internetul a luat nastere în anul anul 1969, sub forma unui proiect de cercetare numit ARPAnet, initiat de Departamentul American al Apararii. Scopul acestui proiect era acela de a încerca sa construiasca o retea de computere capabila sa reziste unui atac nuclear; daca o bomba ar fi cazut pe o parte a retelei, restul acesteia ar fi trebui sa ramânu functionala. Aceasta filosofie a ramas si astazi valabila pentru proiectarea Internetului. Datele sunt transmise în pachete, folosind tehnici de comunicatie standard numite Protocoale Internet (TCP/IP). A-tâta timp cât pachetele sunt corect adresate, ele pot fi transmise de la oricare com-puter de pe Internet catre oricare alt computer de pe Internet, pe orice ruta. Daca o parte a retelei cade, fluxul de date pur si simplu ocoleste defectiunea aparuta. A-ceasta face ca sistemul sa fie foarte robust si este si motivul pentru care se crede ca es-te imposibila impunerea pe Internet a unei cenzuri dorita de politicieni.

Sprijin pentru cercetare

Una dintre cele mai importante parti ale Internetului a fost construita la mij-locului anului 1980, cu sprijinul Fundatiei Nationale de Stiinta a Statelor Unite (FNS), pentru a permite tuturor cercetatorilor universitari din tara sa benificieze de resursele costisitoare ale celor cinci centre de calcul regionale , pe care FNS le construia simul-tan. La vreamea aceea, folosirea Internetului era limitata exclusiv la institutiile acade-mice si guvernamentale. Totusi, la începutul anului 1990, conectarile au devenit accesi-bile nu numai companiilor mici,ci si la nivel de individ, iar aceasta realitate, cumulata cu intentia guvernului StatelorUnite de a construi la nivel national o infrastructura in-formationala, a declansat o explozie a numarului persoanelor si calculatoarelor conec-tate. În 1995, statisticile confirmau conectarea în retea a peste 35 de milioane de oa-meni, din 135 de tari.

Internetul este cea mai mare retea de calculatoare din lume, dar nu este singu-ra. Mai sunt multe alte feluri de sisteme online, care se pot accesa prin linii telefoni-ce, folosind un modem (modulator/demodulator); acesta transforma datele pe care computerul le poate citi, în zgomote ce pot fi transmise si decodate la celalalt capat. Sistemele online ofera, în general, aceleasi servicii ca si Internetul. Acestea includ posta electronica, biblioteci de fisiere si de alte informatii, conferinte electronice si acces la baze de date cuprinzând informatii des-pre anumite companii sau articole ale unor publicatii periodice.

Multe sisteme de acest gen, cunoscute ca bulletin board sistem (BBSs), sunt gratuite; altele cum ar fi vechiul sistem online de informatii comerciale CompuSer-ve, trebuie platite de catre utilizator, plata facânduse în functie de timpul efectiv pe-trecut online si în functie de serviciul folosit. Deoarece Internetul a fot construit din banii publici si primii lui utilizatori au fost universitatile si cercetatorii, informatiile de pe Internet erau gratuite. Situatia însa începe sa se schimbe, pe masura ce finantarea vine tot mai mult privat si sunt dezvoltate sisteme de securitate tot mai performante.

Pe lânga e-mail, Usenet siWeb, cele mai uzuale servicii de pe Internet sunt Te-lnet si FTP. Fiecare din aceste servicii are o functie diferita si necesita câte un software diferit, numit software client, instalat pe server, dar care poate fi rulat pe calcula-torul utilizatorului. Cu cât sistemele comerciale sunt mai mari cu atât este mai usor pentru utilizatori, pentru ca acestora le este furnizat un set complet de software sau de facilitati. Telent, de exemplu, permite utilizatorului conectarea la calculatoare înde-partate, ca si cum s-ar afla în fata unui terminal direct conectat la acel computer. FTP, adica File Transfer Protocol, permite utilizatorului trimiterea sau recuperarea fisiere-lor spre sau de la computere îndepartate.

Aplicatii Internet

În geneal, ceea ce este pe larg numit Internet, reprezinta, de fapt, doar o parte a Internetului, ca de exemplu World-Wide Web, Usenet sau posta electronica. Toate acestea sunt, în esenta, aplicatii sau servicii rulate pe Internet, asa cum un pro-cesor de text este o aplicatie. Cele mai multe din aceste servicii sunt disponibile si în al-te sisteme de calculatoare, altele decât Internetul, asa cum un procesor de text pentru PC poate aparea în versiunea pentru Apple Mac. Exista multe sisteme de e-mail. Ma-joritatea pot fi conectate la Internet, dar unele pot fi deliberat tinute închise, din moti-ve de securitate sau de intimitate, asa cum unele companii folosesc propriile retele private de telefoane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Internetul.doc

Alte informatii

Informatii despre internet si cercetarea cu ajutorul sau!