Introducere in Procesarea Imaginilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Introducere in Procesarea Imaginilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: pof dr ing Marius Bulgaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Calculatoare, Electronica

Extras din document

Procesarea imaginilor este un domeniu al inteligentei artificiale,

ocupându-se cu modul de reprezentare, reconstituire, clasificare,

recunoastere si analiza a imaginilor cu ajutorul calculatorului.

În principiu, se deosebesc cinci scopuri tipice ale prelucrǎrii imaginii.

Astfel domeniile de aplicaţie tipice ale prelucrǎrii digitale a imaginii sunt:

-grafica computerizată;

-transmiterea imaginii;

-tratarea imaginii;

-analiza imaginii;

-analiza de scenǎ.

Prelucrarea imaginilor îsi propune:

îmbunatatirea informatiei vizuale în vederea optimizarii analizei si interpretarii de catre om, cu aplicatii în diverse domenii cum ar fi medicina (trecerea de la imagini alb/negru la imagini color, prelucrarea imaginilor biomedicale), ecologie (studiul poluarii utilizând imagini aeriene), criminalistica, armata, industrie, etc.

extragerea informatilor într-o forma interna pentru analiza cu ajutorul calculatorului a informatiilor video, în recunoastrea caracterelor (chinezesti, de exmplu), a formulelor chimice sau matematice, în verificarea calitatii produselor, recunoastrea preturilor (coduri de bare), recunoasterea amprentelor si a fetei, în sortarea corespondentei, în meteorologie, aparare, etc.

Una dintre primele aplicaţii (BARTLANE) ale tehnicilor de prelucrare a imaginilor a fost îmbunătăţirea transmisiei imaginilor de ziar în formă digitală, prin intermediul cablului submarin, între Londra şi New York (1920). Introducerea sistemului Bartlane de transmisie prin cablu a imaginilor în primii ani de după 1920 a dus la reducerea timpului de transmisie peste Atlantic, de la mai mult de o săptămână, la mai puţin de trei ore.

Echipamente speciale de editare codau imaginea în vederea transmisiei prin cablu şi apoi o reconstruiau la recepţie.

Semnalele electromagnetice primite de la bobina sunt inregistrate pe o banda de hartie in miscare cu ajutorul unui vibrator care scrie cu cerneala.

Etape ale prelucrării de imagini

Prelucrarea digitală a imaginilor presupune o succesiune de etape de procesare hard şi soft, precum şi de implementare a unor metode teoretice. Figura nr.2 ilustrează faptul că obiectivul final este găsirea unei soluţii pentru o problemă, cu mijloace ţinând de prelucrarea de imagini. În exemplul avut în vedere, “problema" este textul de pe etichete, iar “obiectivul" este citirea şi recunoaşterea textului de pe fiecare etichetă. Rezultatul dorit în acest caz este, în final, un şir de caractere alfanumerice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Procesarea Imaginilor.ppt

Alte informatii

UNIVERSITATEA TEHNICĂ CLUJ-NAPOCA FACULTATEA CONSTRUCŢII DE MAŞINI Master: I.V.F.C