Istoria fidelității audio

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2475
Mărime: 117.36KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Morar
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Draghiciu Nicolae

Extras din referat

Inca din anii 50 cand sunetul stereo era foarte popular a inceput cursa pentru a crea un sistem audio pentru o experienta audio de exceptie. Chiar inca din 1940 Walt Disney a incorporat in creatiile sale ‘Fantasound surround sound’ din dorinta ca spectatorul sa aiba atat o experienta video cat si una audio.

Sunetul mono

Sunetul mono este un singur canal audio este redarea de tip unidirectionala a sunetului. La inregistrarea acestui tip de sunet se utilizeaza un amplificator si mai multe boxe. Oriunde te-ai afla intr-o camera vei auzi toate elementele sunetului in mod egal (exceptie facand variatiile acustice ale camerei). Pentru ureche elementele sunetului, vocea, instrumentele, efectele se aud fara a se face diferentierea spatiala a sunetului, de parca un singur punct ar fi sursa generatoare a tuturor sunetelor. Daca se utilizeaza 2 boxe la un amplificator mono sunetul se va auzi exact la fel, creind un efect de sunet “fantoma”

Sunetul stereo

Sunetul stereo este un tip de reproducere a sunetului mult mai deschis. In ciuda faptului ca nu este realistic, sunetul stereo permite ascultatoruilui sa experimenteze partial sursa sunetelor. Functionarea sunetului stereo are la baza diviziunea sunetului pe doua canale. Sunetul este inregistrat si mixat in asa fel incat anumite elemente se vor auzi in stanga, iar altele in partea dreapta. Un aspect pozitiv al sunetului stereo este ca ascultatorii experimenteaza in mod natural sunetele inregistrate de la o orchestra simfonica unde anumite instrumente se aud in mod natural din parti diferite ale scenei, totusi vocea solistului va fi mixata pe ambele canale si se va auzi “fantomatic” in centrul scenei, intre canalul drept si cel stang.

Limitarile sunetului stereo

Sunetul stereo a fost o incantare pentru ani ‘50, ‘60, dar totusi are limitari. In timp s-a incercat o mixare mai fina a celor doua canale insa fara rezultatul dorit a rezultat intr-un efect de ping-pong atunci cand diferentele dintre cele doua canale erau mari cu toate ca sunetul era mult mai realistic, dar se simtea lipsa sunetelor ambientale pe langa faptul ca informatia sonora se propaga doar din fata.

Dolby Surround - Dolby Pro Logic

Pe la mijlocul anilor 70 Dolby Labs cu filme precum Tommy, Star Wars, and Close Encounters of the Third Kind au dezvaluit un sunet surround care va fi usor de adaptat pentru auditiile de acasa, iar odata cu aparitia videorecorderelor stereo HiFi si a transmisiilor TV stereo in 1980 s-a creat un ambient pentru noul tip se sunet surround : Home Theater.

Sunetul Dolby Surround

Cu abilitatea de a codifica sunetul surround intr-un semnal audio pe doua canale care poate fi codificat in soundtrack-ul original al filmului sau al televiziunii producatorii de software si hardware au fost stimulati sa produca componente mai acesibile. Pe masura ce popularitatea acestora a crescut si experienta surround si-a facut prezenta in tot mai multe case tot mai multe receivere si amplificatoare Dolby Surround au fost mai accesibile facand in final ca experienta surround sa fie in aproape toate casele.

Despre Dolby Surround

Dolby Surround presupune codificarea celor patru canale audio – frontal stanga, central, frontal dreapta si spate intr-un semnal de doua canale. Acest semnal este decodat de catre un procesor care trimite semnalul catre cele patru canale. Mixarea semnalului Dolby Surround este una mult mai echilibrata : sunetele importante sunt emise din canale frontale, vocea si dialogurile din canalul central, iar sunetul ambiental si efectele sunt create de canalul din spate. In inregistrarile muzicale care utilizeaza acest tip de codificare se aude intr-un mod mai real mai natural si cu o acustica mai buna. In filme senzatia de miscare a sunetelor ofera un plus de realism spectatorului plasandul pe acesta in centrul actiunii.

Limitarile sunetului Dolby Surround

Exista totusi limitari si la sunetul Dolby Surround datorita faptului ca canalul audio din spate este practic pasiv astfel ii lipseste spatialitatea, iar separarea dintre canale este un sistem tipic pentru inregistrarile stereo. Dolby Pro Logic adauga sistemului standard Dolby Surround elemente firmware si hardware care decodeaza sunetul este capabil sa sesizeze directia sunetelor si acentuaza aceste sunete si le trimite catre canale respective. Acest proces desi nu este atat de important in inregistrarile audio, este un deliciu pentru vizionarea filmelor adaugand acuratete efectelor cum ar fi exploziile sau trecerea unui avion deasupra capului.

Dolby Digital 5.1

Dolby Digital 5.1 adauga atat acuratete cat si flexibilitate avand semnal stereo pentru canale din spate astfel sunetul este provenind din mai multe directii precum si un subwoofer central care sa raspunda efectelor care au o frecventa

Preview document

Istoria fidelității audio - Pagina 1
Istoria fidelității audio - Pagina 2
Istoria fidelității audio - Pagina 3
Istoria fidelității audio - Pagina 4
Istoria fidelității audio - Pagina 5
Istoria fidelității audio - Pagina 6
Istoria fidelității audio - Pagina 7
Istoria fidelității audio - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Istoria Fidelitatii Audio.doc

Te-ar putea interesa și

Ciclul de viață al Compact Disc-ului

1.1 MOTIVAREA TEMEI Tema aleasa de echipa MARIPOSA este COMPACT DISC-UL cu ciclul sau de viata, de la fabricare pana la reciclarea. Ne-am ales...

Sistem Audio pentru Mașină

Ea a fost creata de genii precum Mozart sau Chopin pentru mântuirea sufletului ce nu cunoaste prin muzica o salvare. Muzica exista dintotdeauna si...

Ai nevoie de altceva?