Istoria Internetului

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3906
Mărime: 23.02KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA „GEORGE BACOVIA” BACAU FACULTATEA: CIG SPECIALIZAREA: FINANTE - BANCI

Cuprins

INTERNET 3

Conectarea la Internet 8

Furnizori de servicii Internet 13

Sistemul de posta electronica 17

World Wide Web 18

Extras din document

INTERNET

Internet-ul reprezinta mai mult decat o retea uriasa de calculatoare. El constituie o retea de retele (comerciale, militare, academice, universitare, educationale etc.), fiind, in plus, un mediu informational imens ce ofera servicii si resurse din cele mai diverse – baze de date, biblioteci - dar si o nebanuita comunitate de persoane din cele mai diferite domenii ale vietii economico-sociale. O definitie succinta a Internet-ului poate fi formulata astfel: un numar foarte mare de calculatoare raspandite in toata lumea, legate intre ele pentru stocarea, partajarea si directionarea diverselor tipuri de informatii.

La inceput reteaua avea scopul de a servi programele de cercetare si de a rezolva orice problema legata de calculatoare. Usurinta cu care se pot distribui informatii dar mai ales usurinta cu care orice utilizator poate avea acces la informatii, a facut din Internet un mediu de nelipsit. Sunt distribuite informatii de orice tip , incepand cu programe de invatare a utilizarii microcalculatoarelor, continuand cu lectii de insusire a cunostinteleor din cele mai diverse domenii, stiri, baze de date imense, cotatii la bursa, oferte de locuri de munca, legislatie, retete medicale, muzee virtuale si chiar retete culinare.

Internet-ul este in acelasi timp o uriasa biblioteca, un instrument de corespondenta rapida, un nou mediu de publicare si un mijoc de difuzare mondial al informaticii. Modul de acces este simplu, interactiv si inlatura discriminarea geografica .

Revenind la definitia „o retea de retele’’ trebuie spus ca toate retelele LAN, MAN si WAN pot fi conectate intre ele prin legaturi rapide si performante. Legatura poate fi stabilita prin satelit, prin linii analogice dedicate, circuite de comnunicatii digitale, unde radiofonice etc.

Inceputurile Internet se situeaza in anii ’60. Astfel in 1967 Bob Taylor a lucrat la ARPA (Advanced Research Project Agency ), a avut ideea de a lega impreuna intr-o retea redundanta, bazata pe pachete toate calculatoarele de la universitatile importante participante la programele agentiei.

Astfel se realizeaza in 1969 prima conexiune la distanta intre doua calculatoare ARPA experimentand o retea de comutare de pachete bazata pe linii telefonice intre Stanford Research Institute si University of California din Los Angeles. In acest fel ia nastere ARPANET (Advanced Research Project Agency Network).

In perioada anilor ’70 s-au adus o serie de modificari in sensul imbunatatirii comunicatiilor, cea mai importanta fiind elaborarea unor seturi de reguli (protocoale ), ce au asigurat o comunicare intre calculatoare la un nivel mai bun ce a adus viteza de tranmitere la 50Kbps.

Anul 1977 a marcat adaugarea la retea E-mail, iar putin mai tarziu in 1979, s-a adaugat USENET o retea virtuala de stiri, servicii ce au largit considerabil aria de utilizare si au oferit o noua orientare in evolutia retelei. La inceputul anilor ’80 datorita traficului extrem de ridicat de informatii si din ratiuni de securitate a datelor cu caracter militar ARPAnet se divide in doua sedimente: MILnet – o retea militara si ARPAnet o retea civila ce continua cercetarile asupra retelelor si orientata pe schimbul nelimitat de informatii.

Anul 1982 marcheaza reunirea principalelor retele: ARAPnet, MILnet ,NSNET, BITNET (Because It’s Time NET work - aparuta in mediul universitar), USENET (aparuta tot in mediul universitar, dar care ofera si o serie de servicii comerciale) si altor retele luand nastere Internet, sub denumirea Internetwork Sistem (sistem interconectat de retele). Evolutia Internet este marcata in continuare de adaugarea de noi servicii: serviciul de informare GOPHER, serviciul de transfer de fisier FTP, serviciul World Wide Web etc.

Ziua de 1 ianuarie 1983 marcheaza trecerea de la protocolul NCP (Network control Protocol) laTCP/IP (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ). Numarul calculatoarelor conectate la reteau Internet a crescut apoi rapid de la un an la altul: 1024 in 1984, 5089 in 1986, 28000 in 1987 si 130000 in 1989.

In anii ’90 Internetul s-a dezvoltat mult, nu numai ca volum de informatii si servicii permanent accesibile,dar si ca numar de utilizatori.

Anul 1991 este momentul in care National Science Foundation, care superviza modul de operare pe Internet a ridicat restrictiile impuse de domeniul comercial, ceea ce a produs o adevarata „ explozie’’ in cresterea in numarul calculatoarelor conectate: 992000 in 1992, 1776000 in 1993.

In 1993 Casa Alba deschide o cutie postala Internet (president @whitehouse.gov).

In anul 1994 marcheaza realizare primelor transmisii audio si video prin Internet. In fiecare luna se conecteaza la Internet peste un milion de noi utilizatori. Internet Society estimeaza ca aproximativ 115 tari dispun de o conexiune la reteaua informatica mondiala. Numarul de calculatoare gazda conectate la retea depasea 3,2 milioane in anul 1994, cel al utilizatorilor era apreciat la 20-30 milioane.

Potrivit Comupter Industry Almanac Inc., numarul utilizatorilor a ajuns la sfarsitul anului 1980 la 150 milioane. Numai in SUA aproape 67 de milioane de utilizatori adica aproape 51% din total.

Preview document

Istoria Internetului - Pagina 1
Istoria Internetului - Pagina 2
Istoria Internetului - Pagina 3
Istoria Internetului - Pagina 4
Istoria Internetului - Pagina 5
Istoria Internetului - Pagina 6
Istoria Internetului - Pagina 7
Istoria Internetului - Pagina 8
Istoria Internetului - Pagina 9
Istoria Internetului - Pagina 10
Istoria Internetului - Pagina 11
Istoria Internetului - Pagina 12
Istoria Internetului - Pagina 13
Istoria Internetului - Pagina 14
Istoria Internetului - Pagina 15
Istoria Internetului - Pagina 16
Istoria Internetului - Pagina 17
Istoria Internetului - Pagina 18
Istoria Internetului - Pagina 19
Istoria Internetului - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Istoria Internetului.doc

Alții au mai descărcat și

Servicii Internet Magazine Virtulale

1. REŢEAUA INTERNET SERVICII INTERNET 1.1. Internet - descriere Internet-ul este o gigantică reţea de calculatoare – mai precis o reţea de reţele...

Internetul

1. Societatea bazata pe informatie Societatea actuala se afla intr-un continuu progres si este caracterizata de o accelerare a tehnologiilor...

Securitatea Internetului - Programe Antivirus

1. ASPECTE LEGATE DE SECURITATEA INFORMAŢIILOR Informaţia este un produs care, ca şi alte importante produse rezultate din activitatea umană, are...

Tehnologii Web - Cascading Style Sheets

Capitolul 1. Introducere in CSS CSS este un acronim provenind din Cascading Style Sheets, care înseamnã "foi de stil în cascadã". In documentele...

Bazele Informaticii

Capitolul I: ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL Un calculator are o parte din functiile sale cablate iar altele sunt programate, ambele in...

Atestat Internetul

Scurtă introducere Internetul este o vastă reţea de calculatoare (mai multe calculatoare legate între ele), care conectează între milioane de...

Servicii Internet

Argument Internetul a devenit în ultimii ani un nou stil de viaţă, s-a dezvoltat mult, nu numai ca volum de informaţii şi servicii permanent...

Microsoft Excel

1.INTRODUCERE Microsoft Excel este un program de calcul tabelar ( spreadsheet, in limba engleza), care poate fi utilizat pentru a organiza,...

Ai nevoie de altceva?