Istoricul Microprocesoarelor

Imagine preview
(7/10 din 9 voturi)

Acest referat descrie Istoricul Microprocesoarelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Zaharia Silviu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Computerele din ziua de azi nu sunt numai cele mai bune masinarii proiectate de cei mai buni ingineri si programatori, ele sunt produsul unei evolutii care s-a bazat atat pe capricii, pe considerente comerciale cat si pe inovatii tehnologice. Articolul "Istoria microprocesoarelor pentru PC" isi propune sa puna microprocesorul intr-un context istoric si sa discute etapele legate de evolutia sa.

Vom parcurge o istorie nu de doua decenii ci de mai multe secole, pornind de la primele masini de calcul mecanice din secolul XVII, trecand prin momentul ENIAC, pana la lupta dintre Intel si AMD din zilele noastre. La inceput a fost algoritmul, bazat pe matematica, acesta fiind exploatat de aparate rudimentare mecanice, apoi electromecanice, urmand sa prinda viata electronica odata cu computerele bazate pe lampi. Tranzistorul a fost catalizatorul boom-ului puterii de procesare, iar Intel si IBM au schimbat fata lumii asa cum era cunoscuta pana in 1970. Urmarea este cunoscuta, 4004, 8008, 8086, 286, 386, 486, Pentium, Pentium II, III, 4, respectiv K5, 6x86, K6, C3, K7 si in curand K8, de cealalta parte a baricadei. Toate aceste etape respectiv generatii sunt detaliate la maxim, cu tot cu informatii mai putin tehnice privind marketingul fara scrupule si tendintele monopoliste ale marilor companii. Este de ajuns sa parcurgem rapid istoria celor doi competitori ai zilelor noastre:

Intel

La 13 iulie 1968, Robert Noyce si Andrew Grove, nereusind sa convinga compania Fairchild sa se lanseze in "aventura" circuitelor integrate, au fondat propria companie, Intel, acronimul de la Integrated si Electronics. Scopul initial a fost impunerea memoriilor semiconductoare pe piata, cand memoriile cu miez magnetic erau inca dominante si costau mai putin. In anul 1969, compania japoneza Busicom, dorind sa dezvolte un calculator de inalta performanta, incredinteaza firmei Intel caietul de sarcini. Cercetatorii de la Intel au observat ca este mai practic sa reduci numarul circuitelor, cu conditia sa concentrezi un numar mai mare de functii logice pe fiecare. Asa a rezultat primul chipset (MCS-4), cu patru circuite, din care unul dedicat pentru calcul, 4004 - primul microprocesor industrial si comercial.

La 15 noiembrie 1971 lansarea lui Intel 4004 a dat startul celei de-a IV-a generatii de computere; chipul era capabil sa proceseze datele pe 4 biti, insa instructiunile (in numar de 46, orientate pe operatiuni aritmetice) aveau 8 biti; continea 2300 tranzistori, memoria adresabila era de 4 KB, efectua 60.000 operatii pe secunda, la frecventa de baza de 108 kHz. Acesta a fost cuplat cu o alta mare inventie a timpului, tot a lui Intel, si anume RAM-ul (chipuri de memorie de ordinul kilobitilor), rezultand o viteza crescuta de procesare. Intel a vandut drepturile asupra arhitecturii 4004 companiei Busicom pentru 60.000$, dar realizand ca 4004 este mai mult decat un simplu chip, le-a rascumparat mai tarziu, profitand de faptul ca Busicom trecea prin dificultati financiare. Acest targ rivalizeaza ca profitabilitate cu cumpararea Peninsulei Alaska de la Rusia de catre SUA, si se spune ca a fost "best-buy"-ul secolului XX.

Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricul Microprocesoarelor.doc