Lumea Internetului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 6444
Mărime: 23.55KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Iacob
L'am prezentat in cadrul facultati de relatii internationale si studii europene, la informatica.

Extras din document

Internetul prezinta un subiect care preocupa in ultimul timp din ce in ce mai multa lume,iar multe sunt cartile despre Internet care presupun ca avem o pregatire in informatica si ca ne-ar placea sa stim orice lucruri stranii si hidosenii inutile despre Internet ,ca ne face placere sa memoram comenzi si optiuni imposibil de pronuntat.

Deoarece Internetul a evoluat in circa 30 de ani,aflat mult sub influenta unor oameni extrem de narozi,el a fost proiectat sa fie deosebit de usor de folosit de catre oamenii obisnuiti.La urma urmelor,cei mai multi utilizatori ai calculatoarelor n-au avut niciodata de-a face cu ceva atat de complex,dar in acelasi timp uimitor,ca Internetul.

Ce este de fapt Internetul?Dar Web-ul? Sunt ele oare acelasi lucru?

Pai,Internetul,Web-ul si tehnologiile care le fac sa functioneze se schimba mai repede decat le poate urmari cineva,insa sunt doua elemente la fel de importante si nu inseamna acelasi lucru.

INTERNETUL nu este un pachet de programe si nu se preteaza usor la explicatii pas cu pas pe care le furnizam de obicei pentru un singur program fix.El se aseamana mai degraba cu un organism viu care sufera mutatii cu o viteza uimitoare mult mai mult decat,de exemplu Word-ul sau Excel-ul,care stau linistite in calculatoarele noastre si-si vad de treaba lor.

Internetul,care este cunoscut si sub denumirea prescurtata de NET,este cea mai mare retea de calculatoare din lume.

Dar,ce este o retea?

O retea de calculatoare este,in esenta,un grup de calculatoare legate intre ele pentru a putea comunica intr-un fel oarecare,fiecare mesaj particular fiind indreptat catre un anumit calculator.

Net-ul,in realitate,nu este doar o singura retea --- este o retea de retele,de la mari si oficiale,cum ar fi retelele de corporatii de la AT & T sau General Electric,la unele mici si neoficiale.De altfel,retelele universitatilor,colegiilor si liceelor sunt si ele deja de mult timp o componenta a Internetului.

Net-ul are acum circa 100 de milioane calculatoare si aproximativ 300 de milioane utilizatori,acest numar crescand cu 40-50% pe an.Acesta este o noua tehnologie de comunicatii care ne afecteaza viata la o scara la fel de mare ca telefonul sau televizorul.Capabilitatile acestuia sunt atat de intinse incat ar umple cateva carti,insa in continuare sunt prezentate cateva din “partile bune” ale Net-ului:

Posta electronica sau e- mail- ul,care e un serviciu larg utilizat.Se pot schimba e-mail-uri cu oameni din orice “colt” al lumii.Oamenii folosesc e-mail-ul pentru treburi felurite cum ar fi barfele,retetele,scrisorile de dragoste sau chiar pentru serviciu.

WWW sau World Wide Web-ul. In ziua de astazi se vorbeste mai mult despre Web decat despre Net.World Wide Web si Internetul nu sunt acelasi lucru deoarece Web-ul traieste in varful Internetului,reteaua Internetului fiind inima Web-ului,iar Web-ul este ca un parazit binevoitor care are nevoie de Net pentru supravietuire.

De fapt,Web-ul este un set de pagini conectate intre ele pe tot Globul care apar in fiecare minut.

Discutiile sau chat-ul.Oamenii vorbesc cu alti oameni din toate lumea despre tot ce exista sub soare.Ei intra in grupuri de discutii sau chat-rooms impreuna cu altii folosindu-se de programe specifice ca Internet Relay Chat (mIRC-ul),America Online (AOL) si multe altele.

Metodele de cautare sunt instrumente speciale,folosite pentru gasirea unor informatii pe Net,cum ar fi Yahoo! sau Google.

Comertul electronic.Cu toate ca acest termen e unul fantezist pentru a desemna cumpararea si vinderea marfurilor pe net,se pare ca mai toata lumea o face si,mai nou,a aparut si un software destinat sa transmita numarul unei carti de credit in conditii de siguranta si securitate.Asa se poate cumpara orice,de la carti la masini si multe alte produse.

Intraneturi ,extraneturi ,portaluri si hub-uri.Oamenii de afaceri folosesc e-mail-ul si tehnologiile web in propriile lor retele numindu-le intraneturi,iar unii ai avut ideea sa foloseasca aceeasi treaba si pentru a lucra cu clientii sau cu alte companii numind noua permutare extranet.Ba au avut si alte idei acesti oameni de afaceri.Ei au observat ca ar putea partaja acelasi si te si si-au pus serviciile impreuna intr-un fel de mall de afaceri,iar pentru ca un grup de sevicii are un singur punct de intrare le-au numit portaluri.

Altii,pentru a avea mai mult succes si-au recreeat un centru de afaceri online numit business hub.

Jocuri si barfe.Exista un tip de joc multi utilizator numit MUD (Multi User Dimension) in care putem juca cu oricine din lume,dar cu care putem pierde un numar important din orele de somn.

Educatie.Chiar si profesorii coordoneaza proiecte cu clase din toata lumea,iar elevii si studentii fac cercetari pe calculatorul lor de acasa sau de la scoala.

Dragoste.Da,e posibil si acest lucru! Oamenii isi gasesc chiar si marea lor dragoste pe Net.

........si lista ar putea continua in ceea ce priveste capacitatile Net-ului,dar sa vorbim si depre Web...

Pe la inceputuri,World Wide Web-ul,panza de paianjen care acopera intreg Globul,era asa de nou incat avea doar cateva sute de pagini.Acum,reteaua a crescut nebuneste pentru a include zeci de milioane de “oameni normali”,conectati de acasa,impreuna cu elevi si studenti din scoli si universitati.

Stim ca Web-ul si Net-ul nu sunt unul si acelasi lucru si ca Web-ul este un “set de pagini” conectate una cu cealalta,fiecare din ele putand fi o combinatie de text,imagini,clipuri si altele.

Mai interesante sunt aceste pagini atunci cand ele contin hiperlegaturi sau hyperlinkuri sau,simplu,linkuri,fiecare dintre aceste linkuri trimitandu-ne la alte pagini de Web.

De fapt,de unde vine Web-ul?

El a fost inventat in anul 1989 in “Laboratorul European de Fizica Particulelor”(European Particle Physics Lab) din Geneva (Elvetia) de Tim Beners-Leem,un cercetator britanic,exceptional de inteligent si muncitor.

Un astfel de sistem de documente cu legaturi intre ele se numeste hypertext.Hypertextul este o cale de legare a informatiei intr-un mod care o face usor de gasit.Aici,informatia este organizata in legatura cu alte informatii.

Termenul de hypertext a fost inventat prin 1989 de Ted Nelson.

Remarcabil la Web e faptul ca leaga informatii de pe toata planeta,pe calculatoare diferite si in baze de date diferite si ca informatia din el poate fi cautata si gasita in vreo 10 secunde.

Sa revenim la Internet,la una din partile bune ale acestuia,si anume posta electronica si sa ne intoarcem in timp cu vreo 6 ani....Pe atunci se stia ca posta electronica a fost unul din primele servicii introduse-n era digitala.Se face referinta la acest serviciu ca e-mail(pronuntat “imeil”),abreviere de la electronic mail.Si pentru ca tot suntem la terminologie,dupa introducerea si folosirea tot mai frecventa a postei electronice,posta normala se numeste sugestiv “snail mail”(posta melc).

Preview document

Lumea Internetului - Pagina 1
Lumea Internetului - Pagina 2
Lumea Internetului - Pagina 3
Lumea Internetului - Pagina 4
Lumea Internetului - Pagina 5
Lumea Internetului - Pagina 6
Lumea Internetului - Pagina 7
Lumea Internetului - Pagina 8
Lumea Internetului - Pagina 9
Lumea Internetului - Pagina 10
Lumea Internetului - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Lumea Internetului.doc

Alții au mai descărcat și

E-Learning

Premizele crearii societatii informationale au fost asigurate prin producerea masiva si raspândirea vertiginoasa a calculatoarelor electronice,...

Comunicarea prin VoIP

Scopul lucrării În această lucrare se va face o introducere în telefonia prin Internet prezentându-se în partea teoretică modul de funcţionare a...

RTC

Capitolul 1. MEDII DE TRANSMISIE Mediile de transmisie se pot grupa în funcţie de suport: • medii de transmisie bazate pe fir (hardwire), cum ar...

Componentele unui Calculator

1.INTRODUCERE Un PC (Personal Computer) , produs dupa standardele IBM are în exterior vizibile doua module : towerul si monitorul . Se deosebesc...

Memorii Semiconductoare

Sunt circuite integrate care au ca scop stocarea informatiei sub forma binara. Memoriile reprezinta categoria de circuite integrate cu cea mai mare...

Memorii RAM și ROM

Capitolul I – Generalitati I.1. Introducere Memoria este absolut necesara pentru functionarea microprocesorului si a PC-ului. Mai mult, memoria...

Structura Hardware

1. Introducere Hardware-ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator. Comunicarea perfecta dintre ele duce si mentine buna...

Notiuni Generale si Parti Componente ale Calculatorului si Setarile Biosului

A. Prezentare generala La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii . Cele mai...

Ai nevoie de altceva?