Memoria Flash

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Memoria Flash.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

MEMORIA FLASH

Memoria flash este o memorie de computer nevolatila care poate fi stearsa electric si reprogramata. Este o tehnologie care este in primul rand folosita la carduri de memorie,stick-uri acestea fiind folosite pentru stocare si transfer intre calculatoare si alte produse digitale. Spre deosebire de EEPROM(care este un cip de stocare nevolatil folosit de calculatoare sau alte dispositive pentru a stoca cantitati mici de date volatile),este sters si programat in diferite blocuri de memorie. Memoria flash costa cu mult mai putin decat EEPROM si pentru ca a devenit cea mai dominanta tehnologie oriunde o cantitate nevolatila ,de stocare este binevoita. Exemple de aplicatii includ laptop-uri, mp3 player, camere digitale , telefoane mobile si console grafice care folosesc ram-ul static(SRAM) in loc de EEPROM pentru salvarile jocurilor.

Memoria flash este nevolatila ,ceea ce inseamna ca nu are nevoie de energie sa retina informatia stocata in cip. In plus memoria flash ofera o citire rapida timpului de acces( desi nu la fel de rapida ca memoria volatila DRAM folosite ca memorii in calculatoare) si o mai buna rezistenta cinetica decat hardiscurile . Aceste caracteristici explica popularitatea memoriei flash pentru aplicatii cum ar fi stocarea datelor pe dispositive alimentate pe baterii. O alta alura a memoriei flash este acea cand este inmagazinata intr-un card de memorie , este extrem de durabila fiind capabila sa se opuna presiunii ridicate ,temperaturi ridicate si condensului. Memoria flash stocheaza informatia intr-un sir de “tranzistoare poarta” (acesta fiind un tip de tranzistor folosit pentru stocarea nevolatila),numite “celule”, fiecare stocand in mod normal un bit de informatie. Mai nou dispozitivele care folosesc memoria flash,uneori se refera la “dispozitive celule multi-nivel” , care pot stoca maim ult de un bit de informatie per celula folosind mai mult de doua nivele impuls electric, plasat in tranzistorul poarta al celulei. “Poarta NOR “ este o poarta logica digitala prezentata in tabelul logic NOR.

INPUT OUTPUT

A B A NOR B

0 0 1

0 1 0

1 0 0

1 1 0

Volumul iesirii este mare(1) atunci cand ambele intrari la poarta sunt mici(0),daca una din ambele intrari este mare(1) rezulta un volum mic(0), rezultattul NOR este negatia a operatorului OR aceasta formand o operatie completa o combinatie care poate fi combinata ca sa genereze alta functie logica . Prin opozitie operatorul OR este monotonic si se poate schimba decat mic spre mare si nu viceversa. In multe ,dar nu in toate ,circuitele implementatate,negatia se produce gratis(CMOS)in unele familii logice (TTL) sunt necesare si OR care trebuiesc implementate ca NOR pentru a fi urmate de un invertor. O exceptie importanata o fac niste forme numite domino logice.

Este din cauza diversitatii portilor NOR si NAND folosite mult maim ult decat alte porti in designul procesoarelor.

Aici se afla doua simboluri pentru portile NOR:

Descrirea hardware si pinii: Portile NOR sunt de fapt porti logice si dupa cum sunt recunoscute in TTL si CMOS(seria standard 4000 si 4001 care include patru independente si doua intrari ale portilor NOR). Diagrama pinilor este:

1 Input A1

2 Input B1

3 Output Q1

4 Output Q2

5 Input B2

6 Input A2

7 VSS

8 Input A3

9 Input B3

10 Output Q3

11 Output Q4

12 Input B4

13 Input A4

14 VDD

Mai exista si alternative ,daca nu exista porti NOR se pot creea din porti NAND ca si in configuratia de mai jos.

Poarta XOR este o poarta logica digitala care implementeaza operatia de disjunctie exclusiva - se comporta conform tabelului de adevar alaturat. Un rezultat 1 apare daca una si numai una dintre intrarile portii e 1. Daca ambele intrari sunt 1 sau ambele sunt 0, atunci rezultatul este 0.

Aceasta functie reprezinta adunarea modulo 2. De aceea, portile XOR sunt folosite la implementarea adunarea binara în computere. Un sumator de jumatate este format dintr-o poarta XOR si o poarta AND. O poarta logica este un dispozitiv electronic numeric elementar implementând o functiune logica abstracta elementara. Sunt structurile de baza care permit realizarea unor functii logice si matematice mult mai complexe în circuitele integrate digitale. O poarta logica poate fi modelata ca o retea de comutatoare controlate electric (de exemplu cu tranzistoare MOS).

Fisiere in arhiva (1):

  • Memoria Flash.doc