Memorii ROM

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Memorii ROM.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cornel Barna

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

MEMORII

În funcţie de modul de utilizare în raport cu un sistem de calcul a memoriilor avem urmatoarele tipuri de funcţii de memorare:

-funcţia de memorare cu citire şi scriere de date; în această categorie intră aşa numitele memorii cu acces aleator RAM (Random Acces Memory) care permit citirea şi scrierea unor noi date de către sistemul care le utilizează , precum şi memoriile EEPROM (Electricaly Eraseable Programmable Read Only Memory) care pot fi atât citite cât şi sterse în mod selectiv şi programate.

-funcţia de memorare numai cu citire de date ;în această categorie intra memoriile ROM (Read Only Memory),PROM (Programable Read Only Memory), EPROM (Eraseable Programable Read Only Memory) care pot fi numai citite ; ştergerea posibilă numai în cazul memoriilor de tip EPROM,nu este efectuată de catre sistemul utilizator şi nu este selectivă în raport cu informaţia înscrisă.

Transferul de date este bidirecţional în cazul memoriilor RAM şi EEPROM şi unidirectional în cazul memoriilor ROM , PROM şi EPROM.

Caracteristicile mai importante ale unei memorii sunt :

-geometria sau modul de organizare a memoriei - reprezentată de lungimea unui cuvânt şi numarul de cuvinte memorate.

-capacitatea memoriei - reprezentând numarul total de biţi ce pot fi memoraţi ; se exprimă în general în multipli de 1k = 1024 de biţi.

-timpul de acces la memorie - se exprima in [µs] sau [ns] reprezentând timpul necesar pentru citirea sau scrierea unor informaţii în memorie.

-puterea consumată - pentru caracterizarea din acest punct de vedere a unei memorii , se foloseşte puterea consumată raportată al un bit de informaţie , respectiv raportul dintre puterea totală consumată de circuit şi capacitatea acestuia,se masoară în [uw/bit].

-volatitatea - o memorie este volatilă dacă informaţia înscrisa se pierde în timp ; pierderea informaţiei se poate datora fie modului de stocare a acesteia fie datorită dispariţiei tensiunilor de alimentare ale circuitului.

MEMORII ROM

Memoriile ROM (Read Only Memories) sunt memorii nevolatile,informaţia conţinută de memorie nu se pierde la decuplarea de la sursa de alimentare cu energie electrică. Sunt circuite LSI în care elementele componente se interconectează în procesul de fabricaţie, astfel încat să asigure memorarea informaţiei binare cu o structură fixă. După ce memoria a fost programată astfel de catre producător, nu mai poate fi schimbată de utilizator (se mai numeşte:memorie fixă, memorie moartă, nealterabilă sau permanentă).

Sunt memorii de tip special, în care informatia se înscrie chiar la fabricarea circuitului integrat. Odată realizată, într-o memorie din aceasta categorie nu se mai poate înscrie nici o altă informaţie, dar conţinutul său se poate citi ori de câte ori se doreşte.

Organizarea sub forma de matrice permite reducerea numarului intrarilor de adresare la un numar mai mic decât numarul informaţiilor stocate.

Numarul terminalelor de adresare poate fi micşorat prin adresarea în cod binar şi utilizând decodificatoare.Acest mod de adresare în cod binar este utilizat şi în cazul memoriilor RAM.

Memoriile ROM pot fi realizate atât în tehnologie bipolară cât şi în tehnologie MOS.

Memorii PROM

La nivel elementar circuitele unei memorii PROM lipsită de date sunt formate dintr-o serie de coloane şi rânduri interconectate iniţial printr-o siguranţă(fuzibil de ploisiliciu).

Prezenţa unei siguranţe este interpretată cu valoarea 1. Pentru a stoca biţi, nu trebuie decât ca o parte din miile sau milioanele de siguranţe prezente să returneze şi valoarea 0.

Pentru aceasta siguranţele care trebuie să returneze valoarea 1 sunt lasate intacte, iar cele care trebuie să returneze valoarea 0 sunt arse prin folosirea a unui curent electric suficient de puternic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Memorii ROM.doc

Alte informatii

Referat la Sisteme si Circuite cu Logica Programata(SCLP) despre memorii ROM(descriere, generalitati si tipurile de memorii ROM). Referatul a obtinut nota 10 la laborator. Prezentat la UAV Arad sectia Automatica si informatica aplicata