Microcalculatorul Personal HC-85

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Microcalculatorul Personal HC-85.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Microcalculatorul personal HC-85

Microcalculatorul este un calculator realizat in jurul unui microprocessor,care constituie unitatea centrala de prelucare. Microprocesorul realizeaza functiunile unitatii de comanda si control(UCC) si unitatii aritmetico-logice(UAL). Daca la microprocessor se adauga dispozitive de alimentare cu energie electrica circuite de memorie si circuite de interfata pentru echipamente periferice obtinem ccea ce numim un microcalculator.

Primul microprocessor a fost realizat in 1971 de catre M.E Hoff de la firma Intel din SUA,deschizandu-se astfel calea microinformaticii care s-a impus prin miniaturizare si costuri scazute.

Microcalculatorul HC-85 face parte din categoria calculatoarelor personale, neprofesionale, de uz general. Performantele sale superioare (la nivelul anului 1985), costul redus, fiabilitatea ridicata, portabilitatea, extensibilitatea, disponibilitatea unui software de sistem si de aplicatii orientat catre utilizator il recomanda pentru utilizare in invatamant, cercetare/proiectare, medicina, conducerea unor procese industriale etc

HC-85 a fost realizat in mai multe variante din punctul de vedere al carcasei, tastaturii si echiparii cu periferice. In figura 1 se prezinta prima varianta V0.1.

Fig.1. Microcalculatorul HC-85. V0.1

Hardware. In configuratia completa HC-85 consta in urmatoarele (fig.2):

- unitate centrala, pe o singura placheta, construita cu microprocesorul Z80,

Fig.2. Schema bloc a configuratiei complete a HC-85.

memorii EPROM- 16 Ko si RAM-48Ko, circuite integrat pe scara medie si simpla,

Fig.2. Schema bloc a configuratiei complete a HC-85.

memorii EPROM- 16 Ko si RAM-48Ko, circuite integrat pe scara medie si simpla

pentru realizarea interfetelor cu echipamentele de I/E;

- tastatura normala, cu 40 de taste, cu semnificatii alfanumerice, de control si functionale;

- televizor alb/negru sau color (PAL), monitor color RGB, pentru afisare;

- casetofon audio.

Tastatura si unitatea centrala sunt plasate in aceeasi carcasa, care este prevazuta in partea posterioara cu conectori pentru sursa de alimentare, TV, monitor RGB, casetofon, doua manete pentru jocuri (joy-stick), conector pentru interfatare. Acesta din urma asigura extinderea capabilitatilor sistemului prin posibilitatea de folosire a unei unitati simple/duale de disc flexibil (51/4”), a unei imprimante seriale si conectarea intr-o retea de calculatoare personale HC-85.

In eventualitatea ca utilizatorul doreste sa cupleze la HC-85 echipamente nestandard, se poate folosi conectorul de interfatare a plachetei unitatii centrale, la care sunt prezente semnalele necesare de date, adrese si comenzi.

Unitatea centrala este prezentata sub forma de schema bloc in figura 3. In componenta ei intra urmatoarele resurse functionale: unitatea centrala de prelucrare (microprocesorul Z80), memoria ROM-16Ko, memoria video si de date RAM-16Ko, memoria suplimentara RAM-32 Ko, sincrogeneratorul, blocul de control, interfata video, interfata cu tastatura, casetofonul si difuzorul, codificatorul PAL, si modulatorul TV. Sursa de alimentare este separata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Microcalculatorul Personal HC-85.doc