Modele de Culoare - RGB si CMY

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Modele de Culoare - RGB si CMY.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Dobos

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Codificari RGB si CMY

Abstract. Culorile sunt indispensabile vietii., deci si lucrului cu calculatorul. Asa ca pentru a reprezenta culorile în calculator, se folosesc o serie de coduri de reprezentare. Unele dintre acestea sunt RGB si CMY, coduri pe care am încer-cat sa mi le însusesc în aceasta lucrare folosind si întelegând cum lucreaza applet-ul Modele de codificare a culorii. Pentru început (v. 2.1) alegem o cu-loare care ne place si calculam codul ei RGB iar apoi (v.2.2) facem operatia in-versa (calculam codul RGB folosind formulele din tabel dupa care, folosind applet-ul obtinem culoarea).

1 Modelul de culoare

Modelul de culoare este un model folosit în reprezentarea numericã a culorilor în sistemele de sintezã si analizã a imaginilor. Un model de culoare cuprinde un sistem de coordonate 3D si un subspatiu al culorilor în spatiul respectivului sistem de coor-donate. Fiecare culoare este reprezentatã printr-un punct in spatiul culorilor.

O categorie de modele de culoare cuprinde modelele orientate spre echipamente. În aceste modele culoarea este exprimatã ca o combinatie liniarã a unor culori primare folosite pentru formarea culorilor la diferite echipamente de afisare. Astfel de modele sunt modelul RGB (Red-Green-Blue) si modelul CMY (Cyan- Magenta-Yellow).

O a doua categorie de modele de culoare se bazeazã pe proprietãtile psiho-fiziologice ale culorilor. Astfel sunt modelele HSV (Hue-Saturation-Value) si HLS (Hue-Lightness- Saturation) în care fiecare culoare este descrisã prin nuantã, saturatie si luminozitate.

1.1 Modelul de culoare RGB

RGB este cel mai popular model de culori in care orice culoare este considerata ca fiind compusa din trei culori fundamentale: rosu, verde si albastru. Aceste 3 culori fundamentale pot lua anumite valori (sau saturatii de culoare) de la închis la deschis. În consecinta, culoarea este data prin 3 numere cuprinse în intervalul [0, 255], reprezentând ponderile celor 3 culori fundamentale.

1.2 Modelul de culoare CMY

Modelul CMY (Cyan, Magenta, Yellow) este inversul modelului RGB, cu valorile de culoare variind în acelasi interval [0, 255]. În consecinta, pentru o culoare care are componentele R, G, B in cod RGB codul CMY se obtine astfel: C= 255- R, M= 255- G si Y=255- B.

2 Rezolvarea lucrarii de laborator

2.1 Calculul codurilor RGB si CMY pentru culoarea preferata

Pentru a calcula codurile RGB si CMY pentru culoarea preferata folosim aplicatia Modele de codificare a culorilor. La lansarea applet-ului selectam doar varianta RGB pentru a obtine codificarea culorilor numai in codul RGB si apasam butonul de deasupra. O data ce am lansat applet-ul nu ne ramâne decât sa stabilim o culoare folosind cele trei bare de defilare din dreptul simbolurilor R, G, B (stabilind astfel ponderea fiecarei culori). În urma acestor operatii obtinem urmatoarea imagine:

Fig 1. Captura codului RGB (în intervalul [0, 1]) pentru culoarea preferata.

Folosind imaginea din Fig 1 putem citi valoarea codului RGB. Insa applet-ul ru-leaza în intervalul [0, 1] (observam ca R= 0.5, G= 0.7 si B= 0.47) si este nevoie sa exprimam aceste valori în intervalul [0, 255], interval în care i-au valoare culorile în codul RGB. Pentru aceasta folosim regula de trei simpla si calculam valorile R, G, B dupa cum urmeaza:

Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de Culoare - RGB si CMY.doc

Alte informatii

Facultatea de "Stiinta Calculatoarelor