Monitorul - Dispozitiv Periferic

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Monitorul - Dispozitiv Periferic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Radu Marsanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

DEFINITIE, CARACTERISTICI, GENERALITATI

1. Definitie:

Monitorul reprezinta acea componenta a calculatorului care se ocupa cu prezentarea sub forma de imagini si text (afisarea), a informatiei generate de calculator. Ca orice alta componenta a calculatorului el primeste informatii de la o sursa de date. În cazul acesta el primeste informatia de la placa video care la unele calculatoare este inclusa în placa de baza, dar în general este o placa de extensie.

Comanda afisarii informatiilor pe ecranul monitorului o realizeaza calculatorul, prin intermediul placii video. Monitorul este conectat la placa video a sistemului prin intermediul unui cablu video, care contine semnalele de culoare si de sincronizare necesare afisarii pe ecran a imaginilor dorite.

2. Caracteristici:

Principalele caracteristici ale unui monitor sunt:

1. dimensiunea ecranului – se exprima în inch si reprezinta lungimea diagonalei ecranului. În mod uzual domeniul de variatie a acestei caracteristici este cuprinsa între 14’’ si 21’’;

3. rata de împrospatare pe orizontala – este o unitate de masura a numaruluide linii orizontale baleiate de monitor într-o secunda si se masoara în KHz;

4. rata de refresh – exprima numarul de cadre ce pot fi afisate pe ecran într-o secunda. Valoarea minima acceptata de standardele de calitate pentru aceasta caracteristica este de 60 Hz la o rezolutie maxima suportata de monitor;

5. densitatea de punct (dot pitch)– reprezinta distanta dintre centrele a doua puncte vecine de aceiasi culoare. Standardul de calitate ISO 2004 prevede pentru acest parametru o valoare de 0.20 mm;

6. rezolutia – reprezinta capacitatea unui monitor de a afisa detalii. De obicei majoritatea producatorilor exprima valoarea acestui parametru prin numarul maxim de pixeli pe care îi poate afisa un monitor atât pe orizontala cât si pe verticala.

3. Generalitati:

Primele monitoare puteau afisa doar informatia de tip text si doar în format monocrom (verde, rosu sau galben pe fond negru, negru pe fond gri sau alb), spre deosebire de cele actuale care pot afisa milioane de culori.

Dimensiunile diagonale ale tuburilor folosite erau mici: 8, 9, 10, 12, 14, 15 toli (un tol=2,54 cm). În prezent, valorile uzuale ale monitoarelor de tip CRT (cu tub electronic) sunt de 15, 17, 19, 20, 21, 22, sau 24 de toli.

Informatia este afisata pe un sistem de retea ortogonala de puncte (pixeli) formând rezolutia posibila de lucru.

Valori uzuale ale rezolutiei (latime x înaltime) sunt :

- 640x480

- 800x600

- 1024x768

- 1280x1024

- 1600x1200

Iata o clasificare sumara a diverselor tipuri de monitoare ce pot fi intâlnite în practica:

a.) dupa culorile de afisare:

- monitoare monocrome: pot afisa doar doua culori - de obicei negru si una din culorile alb, verde sau ocru- galben.

- cu niveluri de gri: pot afisa o serie de intensitati de culoare între alb si negru.

- monitoare color: utilizeaza combinarea a trei culori fundamentale (rosu, verde si albastru) cu diferite intensitati pentru a crea ochiului uman impresia unei palete foarte mari de nuante.

b.) dupa tipul semnalelor video:

- monitoare digitale: accepta semnale video digitale (TTL). Sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA si EGA. Datorita arhitecturii lor interne, sunt limitate la afisarea unui numar fix de culori.

- monitoare analogice: pot afisa un numar nelimitat de culori, datorita faptului ca accepta semnal video analogic. Componentele uzuale ale semnalului video analogic sunt: sincronizarile pe orizontala si pe verticala, si semnalele momentane pentru culorile fundamentale rosu, verde si albastru. Sunt majoritare în prezent, fiind mai flexibile si mai ieftine ca cele digitale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorul - Dispozitiv Periferic.doc

Alte informatii

Referat prezentat la Constructii si depanare PC, facultatea de Cibernetica