Motoare de Cautare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Motoare de Cautare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Motorul de căutare este un server care accesează Internet-ul în mod automat şi stochează titlul, cuvinte cheie şi conţinutul paginilor ce compun site-urile într-o bază de date. În momentul în care un utilizator caută într-un motor de căutare după o anumită frază sau cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date şi în funcţie de anumite criterii de prioritate va crea o listă de rezultate pe care o va afişa sub formă de rezultat.

In continuare voi exemplifica cu trei motoare de cautare: www.zoohoo.ro, www.arhivarul.ro si www.scirus.com.

Zoohoo.ro este un motor de cautare romanesc fulltext rapid si actual. Acesta cauta informatii in toate site-urile internetului romanesc actuale (avand in memorie cativa mii de itemi), relevante si mai recente de 48 de ore. Site-ul ofera posibilitatea crearii unui cont de catre utilizator care permite acestora sa memoreze link-urile preferate si necesare, sa le clasifie pe acestea pe categorii, sa isi creeze o agenda cu memento si sa schimbe culoarea de pe background-ul site-ului. In momentul cautarii, motorul afiseaza separat, la inceput, cateva rezultate prioritare, iar la fiecare rezultat, in parte, este afisat si link-ul. Motorul ofera de asemenea posibilitatea de a face reclama contra cost, avand un spatiu separat pentru aceasta.

Arhivarul.ro este un motor romanesc de cautare in sistem PageRank, ceea ce inseamna ca acesta cauta si afiseaza link-urile gasite in ordinea data de valoarea acestora. Sistemul a fost initiat de catre fondatorii motorului Google.com (cel mai popular din lume), Brin si Page. Spre deosebire de Zoohoo, acest motor nu prezinta optiunea crearii unui cont personal utilizatorului, insa, la optiunea “buletin de stiri” utilizatorul are posibilitatea de a-si inregistra adresa de e-mail pentru a primi zilnic cele mai recente informatii, sau de a se dezabona de la acest serviciu. Arhivarul.ro are o optiune, numita “catalog”, care cuprinde toate site-urile romanesti din memoria acestuia, grupate pe o serie ampla de categorii si subcategorii. Motorul ofera doua optiuni de cautare, si anume, “unul din cuvinte” si “in intregime”, iar in momentul afisarii rezultatelor, spre deosebire de Zoohoo, Arhivarul nu afiseaza link-ul pentru rezultatul gasit, dar acesta ne informeaza cu privire la timpul in care au fost gasite cele “n” rezultate (are in memorie cativa mii de itemi, ca si cel anterior). Pentru reclama site-ul are o optiune, “pret campanii publicitare”, care relateaza detaliat toate conditiile si tarifele. De asemenea, utilizatorii pot recomanda site-uri, conform regulamentului prezentat, dar, cu mentiunea ca, nu este obligatoriu ca acestea sa fie afisate, daca nu sunt relevante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Motoare de Cautare.doc

Alte informatii

analiza comparativa a 3 motoare de cautare