Norbert Wiener - Fondatorul Ciberneticii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Norbert Wiener - Fondatorul Ciberneticii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

ASPECTE BIOGRAFICE

Norbert Wiener s-a născut în Columbia, fiind fiul lui Leo şi Bertha Wiener. Tatăl lui era profesor de limbi slavice la Universitatea Havard. Fiind considerat ca un copil minune, Norbert Wiener a fost crescut acasă, fiind interesat din copilărie de limbi străine.

Pe lângă aceste preocupări lingvistice, avea şi talente tehnice. In anul 1903 începe şcoala superioară Ayer High School pe care o va absolvit în 1906. In septembrie 1906, la vârsta de 11 ani începe să studieze matematica la colegiul Tufts College, pe care îl termină în 1909. În acelaşi an începe să studieze în Havard unde studiază zoologie, dar apoi schimbă obiectul şi locul de studiu pentru ca în 1910 să studieze filozofia la Cornell University. Se va reîntoarce la Havard unde încheie studiile cu o disertaţie despre matematică logică.

După Havard urmeză o perioadă de audieri şi studii, participând la cursurile lui Bertrand Russell şi Godfrey Harold Hardy la Cambridge, Anglia. În anul 1914 se găseşte la Göttingen urmând cursurile lui David Hilbert şi Edmund Landau, fiind puternic influenţat de ideile lui Max Born şi Werner Heisenberg.

Între anii 1915 - 1916 predă filozofie la Havard, lucrează pentru firma americană General Electric şi contribuie la întregirea enciclopediei "Encyclopedia Americana". Mai târziu, face studii de balistică în domeniul militar la Aberdeen Proving Ground, Maryland, unde rămâne până la sfârşitul războiului. După primul război mondial urmează o perioadă când predă matematica la Massachusetts Institute of Technology (arhicunoscut sub acronimul MIT) din aceeaşi localitate Cambridge, Massachusetts, sediul a două prestigioase instituţii de învăţământ superior, Harvard University şi Massachusetts Institute of Technology.

In timpul activităţii sale la Massachusetts Institute of Technology mulţumită talentului să de a învăţa limbi străine (vorbea curent 10 limbi) poate să ţină contacte şi să călătorească prin SUA, Mexic, Europa şi Asia. In anul 1926 se căsătoreşte cu Margaret Engemann, şi obţine stipendiul „Guggenheim” în Europa. In această perioadă cel mai mult timp este în Göttingen Germania şi Cambridge.

Moare la data de 18 martie 1964 in Stockholm.

Fisiere in arhiva (1):

  • Norbert Wiener - Fondatorul Ciberneticii.doc