Notiuni Generale si Parti Componente ale Calculatorului Hardware & Software

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Notiuni Generale si Parti Componente ale Calculatorului Hardware & Software.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Un calculator este un sistem hardware şi componenta software.

Componenta hardware este specializată în prelucrarea datelor pe bază de program. El reuneşte două componente de baza: componenta reprezintă ansamblul elementelor fizice care compun calculatorul electronic: circuite electrice, componente electronice şi dispozitive mecanice şi alte elemete materiale ce intra în structura calculatorului electronic, într-un cuvânt partea materială a calculatorului.

Componenta software cuprinde totalitatea programelor, reprezentând inteligenţa calculatorului, prin care se asigură funcţionarea şi exploatarea sistemului de calcul. Prin componenta software, utilizatorul transmite calculatorului metodele de gestiune a resurselor, logica prelucrării datelor, precum şi metodele de structurare şi redare sau stocare a acestora.

A. COMPONENTE HARDWARE

I . COMPONENTELE UNUI CALCULATROR

Partea hardware a unui calculator cuprinde:

Monitorul (Display)

Este dispozitivul cu ajutorul căruia un PC poate prezenta utilizatorului informaţii în formă de text sau grafică şi este bazat pe un tub catodic sau cristale lichide (LCD).

Tastatura (Keyboard)

Este dispozitivul care foloseşte la introducerea informaţiilor “în” calculator (date sau comenzi), fiind mijlocul principal de dialog al omului cu calculatorul. Orice apăsare şi eliberare rapidă a unei taste provoacă afişarea caracterului scris pe ea, pe ecranul monitorului. O tastă menţinută apăsată provoacă afişarea repetată a caracterului pe ecranul monitorului.

Unitatea Centrală (UC)

Este de fapt “creierul” care coordonează întreaga activitate a unui calculator personal. De aici se solicită informaţii pe care utilizatorul le va introduce de la tastatură sau se afişează rezultatele pe monitor. Tot în unitatea centrală sunt realizate prelucrările de date prin executarea unui program.

Mouse-ul

Ca funcţionalitate, este asemănător cu tastatura, deoarece prin intermediul lui sunt comunicate informaţii către calculator. Modul de folosire este următorul:

a) mouse-ul stă pe masa de lucru (pe o suprafaţă dură şi netedă numită PAD) şi poziţia sa curentă corespunde cu poziţia unui cursor pe ecranul monitorului.

b) în momentul în care se mişcă mouse-ul pe PAD spre stânga, cursorul de pe ecran se mişcă şi el spre stânga; la fel, mutându-se mouse-ul spre dreapta cursorul de pe ecran se mişcă în dreapta (sus, jos);

c) mouse-ul posedă un buton (sau mai multe); în momentul în care săgeata de pe ecran a ajuns deasupra cuvântului ce reprezintă acţiunea ce trebuie realizată, se apasă butonul mouse-ului şi acea comandă se va lansa automat în execuţie.

Scannerul

Este un dispozitiv care realizează “citirea” unei fotografii, a unui desen sau text, etc. Imaginea (fotografia) citită cu ajutorul scannerului va putea fi apoi afişată pe monitorul calculatorului, eventual prelucrată şi apoi tipărită cu ajutorul unei imprimante alb-negru sau color.

Imprimanta (Printer)

Imprimanta unui calculator personal este un periferic (de ieşire) opţional. Ea reprezintă principalul dispozitiv cu ajutorul căruia se tipăresc pe hârtie rezultatele obţinute în urma executării unui program (valori numerice, texte, grafice, imagini etc.). Principalele caracteristici ale unei imprimante sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale si Parti Componente ale Calculatorului Hardware & Software.doc