Notiuni Generale Windows si Internet

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Notiuni Generale Windows si Internet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

NOTIUNI GENERALE WINDOWS

Windows-ul este un sistem de operare (ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul) ce poate executa mai multe programe în acelasi timp si dispune de o interfata grafica usor de utilizat.

Sistemul Windows se lanseaza automat la pornirea calculatorului, daca este singurul sistem de operare instalat.

Pornirea sistemului Windows:

1. Porniti calculatorul;

2. Executati click pe un nume de cont sau pe imaginea asociata;

3. Introduceti de la tastatura parola, în caseta Password;

4. Apasati tasta Enter sau apasati pe butonul .

Iesirea din sistemul Windows:

1. Apasati butonul Start;

2. Alegeti optiunea Turn Off Computer;

3. Executati click pe una din optiunile:

- Turn Off (închidere definitiva);

- Restart (închiderea, apoi repornirea calculatorului).

Lansarea în executie a sistemului de operare Windows plaseaza pe ecran o imagine, numita suprafata de lucru sau desktop pe care se afla diverse elemente grafice.

Principalele elemente ale ecranului sunt:

1. Bara de aplicatii (taskbar) – se afla în partea de jos a ecranului si contine toate aplicatiile ce ruleaza la un moment dat pe calculator (icoana asociata aplicatiei si numele acesteia);

2. Butonul Start – se afla în partea stânga a barei de aplicatii; locul de unde începe practic lucrul în Windows;

3. Iconuri care seteaza anumiti parametri ai sistemului de operare – se afla în partea dreapta a barei de aplicatii si sunt grupate în asa numita zona de notificare;

4. Icoane – se afla plasate pe desktop sub forma unor simboluri grafice mici.

Operatiile care se pot efectua cu mouse-ul sunt:

1. Indicare - se mentine cursorul de mouse asupra unui obiect. În functie de obiectul indicat cursorul poate lua mai multe forme;

2. Click pe butonul stâng - apasarea rapida butonul stâng al mouse-ului si apoi eliberarea sa; se executa pentru selectarea unui obiect (icoana, fisier, dosar, etc.) - obiectul selecat apare afisat în culoare aprinsa, (de exemplu: se alege obtiunea My Computer din meniul Start) sau pentru apasarea unui buton;

3. Click pe butonul drept - apasarea rapida a butonului drept al mouselui; se observa aparitia unui meniu numit meniu local sau meniu contextual ale carui optiuni sunt în functie de locul sau obiectul unde s-a executat click;

4. Dublu click stânga - indicarea unui element, urmata de o dubla apasare rapida pe butonul stâng al mouse-ului, apoi eliberarea sa. Se utilizeaza pentru a deschide un fisier, dosar sau fereastra, folosind icoana acestora.

5. Tragere sau glisare - se deplaseaza mouse-ul în timp ce se mentine apasat butonul stâng.

Aplicatii implicite Windows:

Dupa instalarea sistemului Windows pe zona activa a ecranului monitorului (desktop) vor apare doua aplicatii implicite, care, pentru a avea o interfata grafica cu utilizatorul cât mai atractiva, vor avea o reprezentare grafica sub forma unor pictograme. Acestea sunt: My Computer si Recycle Bin.

My Computer contine toate componentele sistemului, reprezentate într-o fereastra sub forma de pictograme. Se observa existenta unei pictograme pentru fiecare unitate de disc din sistem, o pictograma pentru documentele împartite cu alti utilizatori si una cu documentele utilizatorului.

Discurile contin dosare, iar dosarele (directoare sau foldere) pot sa contina fisiere sau dosare.

Executând dublu click pe una din aceste pictograme, se va observa continutul directorului respectiv.

În functie de dorinta utilizatorului, cu ajutorul butonului Views se pot alege diferite modalitati de afisare a obiectelor vizibile pe suprafata de lucru. De asemenea, My Computer ofera posibilitatea accesarii aplicatiei Control Panel – de unde se poate stabili modul de functionare al tuturor componentelor calculatorului.

Recycle Bin reprezinta „containerul de reciclare” sau „cosul de gunoi”. Acesta contine fisierele si dosarele sterse de utilizator într-o sesiune de lucru.

Astfel, la stergerea unui fisier dintr-un folder, acesta nu este sters efectiv, ci transferat în acest container, de unde puteti sa-l recuperati în orice moment prin alegerea optiunii Restore.

Lucrul cu icoane:

Pentru a deschide obiectul reprezentat de o icoana se da dublu click sau se apasa Enter dupa pozitionarea pe icoana.

Simbolurile grafice asociate unor aplicatii pot fi afisate pe Desktop. Icoanele pot fi asociate si unor scurtaturi (shortcut-uri), acestea au rolul de a indica rapid calea catre un program executabil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale Windows si Internet.doc