Notiuni, Structuri in Programare C

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Notiuni, Structuri in Programare C.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

1. I. Noţiuni de sisteme de operare 3
2. II. Structura sistemului de fişiere DOS 6
3. III. Editor de text 7
4. IV. Programare C 8
a) Tipuri de date 8
b) Variabile locale 9
c) Parametri formali 10
d) Proceduri 10
e) Operaţii cu fişiere 11

Extras din document

I. NOŢIUNI DE SISTEME DE OPERARE

Un sistem de operare este un program care controlează execuţia programelor de aplicaţie şi acţionează ca o interfaţă între utilizator şi partea hardware a calculatorului. Scopul unui sistem de operare este de a rezolva problemele utilizatorului, adică de a executa programele de aplicaţie. La executarea aplicaţiilor concură atât partea hardware, cât şi cea software a calculatorului.

O parte din sistemul de operare este rezidentă în permanenţă în memoria internă. Ea se numeşte Kernel sau nucleu şi conţine funcţiile cele mai folosite ale sistemului de operare.

Funcţiile sistemului de operare sunt:

- Administrarea proceselor

- crearea şi terminarea proceselor;

- planificarea şi administrarea proceselor;

- comutarea între procese;

- sincronizarea proceselor şi asigurarea comunicării între procese;

- administrarea blocurilor de control a proceselor.

- Administrarea memoriei:

- alocarea pentru proces a spaţiului de adrese;

- asigurarea schimbului între memoria internă şi disc;

- administrarea segmentelor sau paginilor.

- Administrarea sistemului de intrare-ieşire:

- administrarea bufferelor;

- alocarea la procese a canalelor de comunicaţie şi a modulelor de intrare-ieşire.

- Suportul funcţiilor:

- administrarea întreprinderilor;

- monitorizarea;

- contabilizarea.

Funcţia principală a unui sistem de operare este de a administra diferite resurse disponibile (memoria internă, procesoare, dispoziţie de intrare-ieşire) şi de a planifica utilizarea lor de către diferite procese active.

Resursa este o componentă a sistemului de operare. Un program care consumă o resursă sau un utilizator care foloseşte o resursă se numeşte clientul resursei.

Resursele fizice sunt componentele hardware ale calculatorului care au funcţii de prelucrare, păstrare sau transferare a informaţiei. Din această categorie fac parte procesorul, memoria internă, modulele de control ale operaţiilor de intrare-ieşire şi dispozitivele periferice.

Resursele fizice se pot clasifica în funcţie de modul în care sistemul de operare pune resursa la dispoziţia clientului:

- Resurse fizice propriu-zise care reprezintă componente efective ale sistemului de operare care pot fi eventual partajate între mai multe programe sau utilizatori.

- Resurse virtuale care sunt componente ale sistemului de operare pe care le pune la dispoziţia clientului pentru a le folosi în exclusivitate.

Resursele logice sunt componentele software ale calculatorului, care au funcţii de administrare a resurselor şi a datelor, de planificare şi executare a programelor de aplicaţie, de organizare şi de prelucrare a datelor. Din această categorie fac parte programele şi datele.

Sistemele de operare sunt alcătuite în principal din două categorii de programe:

- programe de comandă-control, având rolul de coordonare şi control al tuturor funcţiilor sistemului de operare;

- programe de servicii, care sunt executate sub supravegherea programelor de comandă-control şi sunt utilizate de programator pentru dezvoltarea aplicaţiilor.

Programele de comandă-control sunt cunoscute şi sub numele de monitoare, supervizoare sau executive, coordonează activitatea celorlalte componente ale sistemului de operare.

Cel mai frecvent utilizate componente ale supervizorului sunt încărcate în memoria internă încă de la generarea sistemului de operare, celelalte componente rămân în memoria externă fiind apelate şi executate numai atunci când sunt solicitate de către nucleul sistemului de operare asemenea programului de aplicaţie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni, Structuri in Programare C.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “PETRU MAIOR” TG. MUREŞ FACULTATEA DE INGINERIE