Pagini Web

Imagine preview
(5/10)

Acest referat descrie Pagini Web.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Pagini Web

Paginile de Web sunt scrise într-un limbaj numit HTML (Hypertext Markup Language limbaj de marcare hipertext). HTML permite utilizatorilor sa produca, pagini care includ texte, grafica si indicatori la alte pagini de Web. Vom începe sa studiem HTML eu acesti indicatori, pentru ca ei reprezinta tocmai mecanismul care tine Web-ul conectat

URL- Uniform Resource Locators

O pagina de Web poate sa contina referinte la alte pagini. Sa explicam cum sunt implementate aceste referinte. Înca de la crearea Web-ului a fost clar ca pentru a avea o pagina care sa indice spre alta pagina este necesar un mecanism care sa permita numirea si regasirea paginilor. În particular sunt trei întrebari la care trebuie sa se raspunda înainte de a se putea afisa o pagina:

l. Cum se numeste pagina ?

2. Cum este localizata pagina ?

3. Cum se face accesul la pagina ?

Daca fiecare pagina ar avea un nume unic, atunci nu ar exista nici o ambiguitate în identificarea paginilor. Totusi, problema nu este înca rezolvata. Sa consideram de exemplu o paralela între oameni si pagini. În SUA aproape fiecare persoana are un numar de asigurare sociala; care este un identificator unic, astfel încât nu exista doua persoane cu acelasi numar. Totusi, cunoscând numai numarul respectiv nu exista nici o posibilitate de a gasi adresa persoanei respective, si sigur nu se poate afla daca persoanei respective trebuie sa i se scrie în engleza, spaniola sau chineza. Web-ul are practic acelasi fel de probleme.

Solutia aleasa identifica paginile într-un mod care rezolva toate trei problemele în acelasi timp. Fiecare pagina are un URL (Uniform Resource Locater - adresa uniforma pentru localizarea resurselor) care functioneaza ca nume al paginii general valabil. Un URL are trei componente: protocolul, numele DNS al masinii pe care este memorat fisierul si un nume local, care indica în mod unic pagina (de obicei numele fisierului care contine pagina). De exemplu, URL-ul departamentului din care face parte autorul este:

http://www.cs.vu.nl/welcome.html

Acest URL este format din trei componente: protocolul (http), numele DNS al serverului (www.cs.vu.nd) si numele fisierului (welcome.html), cu semnele de punctuatie corespunzatoare.

Se utilizeaza notatii care reprezinta prescurtari standard. De. exemplu user/ poate sa fie pus în corespondenta cu directorul WWW al utilizatorului user, folosind conventia ca o referinta la directorul respectiv implica un anumit fisier, de exemplu index.html. De exemplu pagina autorului poate sa fie referita ca:

http://www.cs.vu.nl/~ast/

chiar daca de fapt numele fisierului este diferit. Pe multe servere un nume de fisier indica implicit pagina organizatiei careia îi apartine serverul.

Acum ar trebui sa fie clar cum functioneaza hipertextul. Pentru a face o portiune de text selectabila, cel care scrie pagina trebuie sa furnizeze doua elemente: textul prin care se face selectia si URL-ul paginii care trebuie adusa daca textul este selectat. Când se face selectia, programul de navigare cauta numele serverului utilizând DNS-ul. Pe baza adresei IP a serverului, programul de navigare stabileste o conexiune TCP spre server. Utilizând aceasta conexiune, se transmite numele fisierului utilizând protocolul specificat. Bingo. Acum soseste pagina.

Protocolul http este protocolul nativ pentru Web; e1 este utilizat de catre serverele de HTTP.

Protocolul ftp este utilizat pentru accesul la fisiere prin FTP (File Transfer Protocol - -protocol pentru transferul de fisiere), protocolul Internet de transfer de fisiere. FTP este utilizat de peste douazeci de ani si este foarte raspândit. Numeroase servere de FTP din toata lumea permit ca de oriunde din Internet sa se faca o conectare si sa se aduca orice fisier plasat pe un server FTP. Web-ul nu aduce schimbari aici, face doar ca obtinerea fisierelor sa se faca mai usor, pentru ca FT'P are o interfata mai putin prietenoasa. În viitor probabil ca FTP-ul va dispare, deoarece nu exista nici un avantaj pentru o organizatie sa aiba un server de FTP în loc de un server de HTTP, care poate sa faca tot ce face un server de FTP, si chiar mai mult (desigur mai exista niste argumente legate de eficienta).

Este posibil sa se faca acces la un fisier local ca la o pagina de Web, fie utilizând protocolul file (fisier), sau pur si simplu utilizând numele fisierului. Aceasta abordare este similara utilizarii protocolului FTP, dar nu implica existenta unui server. Desigur functioneaza numai pentru fisiere locale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pagini Web.doc