Procesorul si Microprocesoare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procesorul si Microprocesoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Calculatoare, Electronica

Extras din document

I. Introducere

1.1 Definitie

Conform dictionarului, computerul este un aparat de facut calcule sau de controlat operatii care sunt accesibile in termeni numerici sau logici. Cu toate ca definitia este exacta, nu reuseste, ca orice alta definitie data de orice alt dictionar, sa diferetieze abilitatile si functile diferitelor tipuri de computere, contemporane cat si viitoare.

Alte definiti :

- „masina” electrica , programabila, automata de procesat informati

- aparat electric care executa comenzile unui program

- aparat electronic care poate executa, salva si procesa informatile introduse – PC

1.2 Scurt istoric

Primele „computere” le putem considera ca fiind aparatele mecanice construite de Blaise Pasacal(1623- 1662) sau Charles Babbbage( 1791- 1871). Se poate spune ca aceste aparate au format bazele aparatelor si de astazi.

George Boole(1815 – 1864) a avut un impact important in istoria computerelor prin teoria lui ce continea doua stari : adevarat si fals. ( Instructiunile de tip adevarat- fals, sunt cunoscute drept instructiuni boolean) 1937 Claude Shannon a pus in practica teroria booleana imbinanado cu circuite electronice. Petru fiecare din cele doua stari logice a introdus un nivel diferit de voltaj.

Primul computer, in sensul puternic al cuvantului a fost creat de Konrad Zuse (1910-1995), un inginer german, este Z3. care lucra la o fregventa de 5.33 Hz.

ENIAC(Electronic Numerical Integrator And Computer) l-a urmat in 1946 creat de Turing-complete, pentru guvernul Statelor Unite ale Americi, care l-a utilizat petru calcularea de traiectori.

Univac I (1951) a fost versiunea mai performanta si mai compacta, relativ vorbind, a lui ENIAC, fiind considerat primul computer “comercial”.

A doua generatie de computere a inceput odata cu inventarea trazistorilor care au inlocuit clasicele si incomodele lampi electronice. De aici se poate vorbi de un inceput al minituarizi computerelor cat si comercializarea lor. Odata cu a doua generatie se creaza diferite tipuri de limbi de microprogramare(ex: FORTAN) cat si mai multe tipuri de computere create de firma IMB( IBM S/630 care putea utiliza diferite tipuri de software, numarul de computere vandute a fost 14.000 de unitati) .

A treia generatie de computere a produs o adevarata explozie in utilizarea computerelor, prin invetarea mult necesarei placi integrate care a dus in final la crearea microprocesorului de catre firma Intel.

De aici computerele au evoluat si diversificat intr-un mod impresionant de rapid, devenind un “obiect” indispensabil in orice domeniu.

II. Componentele principale ale unui sistem de calcul

Calculatorul este format din doua parti principale. Partea hardware si partea software.

HARDWARE reprezinta partea fizica a unui computer ce se compune in principal din: mainboard, procesor, memorie, HDD, FDD, keyboard, circuite electrice, dispozitive mecanice, fire electrice, etc.

SOFTWARE reprezinta totalitea programelor care formeaza asa zisa inteligenta a computerelor care ar asigura functionaliatea si exploatarea la maxim a unui anumit sistem de calcul.

Ambele componente sunt indispensabile formand configuratia de baza.

Componentele unui computer clasificate din punct de vedere functional :

a. unitatea centrala

b. diferite echipamente periferice

c. magistrale

Unitatea centrala este componenta care realizeaza efectiv operatile de prelucrare.

Unitatile periferice sunt componente care se ataseaza unitati centrale extinzand sau inbunatatind abiliatile ei.

Unitatile de interfata sunt reprezentatea de circuite si dispozitive ce fac legatura intre diferite componente ale computerului fie ele interne sau externe.

Orice computer are un numar variabil de echipamente periferice si unitati de interfata, depinzand de caracteristicile functionale ale computerului. Totusi configuratia de baza trebuie respecatata deoarece formeaza minimul necesar de componenete necesare functionari sistemului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesorul si Microprocesoare.doc