Programare Orientata pe Obiecte

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 10402
Mărime: 53.89KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

Scurt istoric

In anul 1970, doi programatori, Brian Kerninghan si Dennis Ritchie, au creat limbajul C. Principalul scop pentru care a fost realizat acest limbaj este rescrierea sistemului de operare UNIX, pentru a-l face portabil pe toate platformele existente. Marele avantaj al limbajului C este acela de a fi extrem de flexibil si de a permite atat programarea la nivel inalt cat si la nivel scazut. C-ul este un limbaj procedural, asadar un program scris in C incepe de obicei cu definirea structurilor de date, apoi definirea functiilor pentru lucrul cu aceste structuri.

Cresterea complexitatii programelor a dus la necesitatea elaborarii unor alte tipuri de limbaje. Astfel, destinate inteligentei artificiale, au aparut limbajele care au la baza notiunea de "cadru" si cele care pleaca de la ideea de "actor". Primele implementeaza operatii asupra unor modele de entitati; celelalte presupun faptul ca obiectele nu sunt simple elemente pasive asupra carora se fac anumite prelucrari, ci, dimpotriva, ca menirea acestor obiecte consta in a realiza prelucrarile asupra lor insile.

De aici a pornit ideea de a grupa structurile de date cu operatiile care prelucreaza respectivele date. Astfel s-a nascut notiunea de obiect sau clasa. Proiectarea de programe utilizand clase se numeste programare orientata pe obiecte (OOP).

Primele limbaje orientate pe obiecte au fost SIMULA (1965) si SIMULA-2 (1967). In anii '70 a aparut si celebrul limbaj SMALLTALK. Cel mai mare dezavantaj al lor a fost faptul ca au aparut ca limbaje de sine statatoare, avand o raspandire relativ redusa. Din acest motiv, putin programatori erau dispusi in acea vreme sa renunte la limbajele consacrate doar pentru a lucra obiectual.

In anul 1980, Bjarne Stroustrup a conceput limbajul "C with Classes". Acest limbaj a dus la imbunatatirea C-ului prin adaugarea unor noi facilitati, printre care si lucrul cu clase. In vara 1983, C-with-classes a patruns si in lumea academica si a institutiilor de cercetare. Astfel, acest limbaj a putut sa evolueze datorita experientei acumulate de catre utilizatorii sai. Denumirea finala a acestui limbaj a fost C++.

Succesul extraordinar pe care il are limbajul C++ a fost asigurat de faptul ca a extins cel mai popular limbaj al momentului, C. Programele scrise in C functioneaza si in C++, si ele pot fi transformate in C++ cu eforturi minime.

Cea mai recenta etapa in evolutia acestui limbaj o reprezinta limbajul JAVA, realizat de firma SUN, care nu este altceva decat un limbaj C++ putin modificat si extins.

Interesanta este urmatoare afirmatie a lui Stroupstrup: "utilizatorii au inceput sa foloseasca C++ inainte ca specialistii sa aiba timpul necesar sa-i instruiasca pentru a-l folosi cu randament maxim". Intr-adevar, s-a constatat ca mare parte dintre compilatoarele de C++ existente nu sunt folosite decat pentru dezvoltarea de software structurat, si nu orientat pe obiecte (altfel spus, se lucreaza in C pe un compilator de C++).

Programatorii au descoperit ulterior ca aplicatiile orientate pe obiecte sunt mai usor si mai rapid de scris, si nu in ultimul rand mai usor de inteles. De ce este asa, veti afla in capitolul urmator.

Notiunile de baza ale programarii orientate obiect

Motto: "Procesul programarii are mai multe faze: se incepe cu definirea CONCEPTELOR, dupa care se trece la stabilirea RELATIILOR dintre ele. Abia dupa aceea se poate trece la scrierea codului" (Bjarne Stroustrup)

2.1. Premisele limbajelor orientate obiect

In ultimii ani, programarea orientata pe obiecte a devenit foarte populara, mai ales datorita avantajelor sale care ajuta dezvoltarii proiectelor actuale, ce devin din ce in ce mai complexe. Acest stil de programare duce la impartirea aplicatiilor in mai multe module, astfel incat cel ce dezvolta un modul nu trebuie sa cunoasca detaliile de implementare a altor module.

Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim ca programarea orientata pe obiecte este un concept foarte natural. In lumea inconjuratoare, zi de zi, in orice moment, avem de-a face cu Obiecte. Imprejurul nostru sunt o multitudine de obiecte, interconectate intre ele, comunicand unele cu altele intr-un fel sau altul.

Preview document

Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 1
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 2
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 3
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 4
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 5
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 6
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 7
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 8
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 9
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 10
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 11
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 12
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 13
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 14
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 15
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 16
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 17
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 18
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 19
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 20
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 21
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 22
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 23
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 24
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 25
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 26
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 27
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 28
Programare Orientata pe Obiecte - Pagina 29

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Proiectarea Bazelor de Date Orientate pe Obiecte

Introducere Esenţa oricărei baze de date este păstrarea informaţiei. Informaţia păstrată în baza de date este foarte diversă – de la simple...

Bazele Programarii pe Obiecte

Partea 1. Teorie I. Programarea pe Obiecte.Notiuni Generale I.1. Obiecte.Clase.Caracteristici. I.1.1. Introducere. Limbajele de programare,...

Memorii Semiconductoare

Sunt circuite integrate care au ca scop stocarea informatiei sub forma binara. Memoriile reprezinta categoria de circuite integrate cu cea mai mare...

Baza de Date SQL

SCHEMA PE BAZA GRAFULUI FACTURI { NrFactura, CodClient, ID_PunctDesfacere, DataFactura} CLIENTI { CodClient, NumeCl, AdresaCl, LocalitateCl}...

Mecanisme de Autentificare a Persoanelor

Autentificarea persoanelor este procesul de verificare a identităţii pretinse de către o persoană, de obicei, ca o condiţie prealabilă pentru a...

Notiuni, Structuri în Programare C

I. NOŢIUNI DE SISTEME DE OPERARE Un sistem de operare este un program care controlează execuţia programelor de aplicaţie şi acţionează ca o...

Realizarea unei Librării On-line

Realizarea unei librării on-line Obiectivul fundamental al site-ului web, care oferă spre vânzare cărţi, este de a permite navigatorului pe web de...

Java

Clase pentru aplica]ii Execu]ia programului unei aplica]ii începe prin apelul metodei main() din clasa primar. - Dac nu exist metoda main...

Ai nevoie de altceva?