Proiect Inginerie Software - Multimedia Chat Application

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Proiect Inginerie Software - Multimedia Chat Application.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 9 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

1. Prezentare generala

Acest proiect doreste a implementa o aplicatie chat cu capacitati multimedia asemanatoare serviciilor de chat deja existente pe piata cum ar fi Yahoo Messenger,MSN,Google Talk,Skype.

Dintre functionalitatile acestei aplicatii enumeram urmatoarele: transmitere/receptie de: mesaje text,imagini,emoticon-uri,diferite formate de fisiere(avand totusi limita de marime),schimbare mediu vizual,schimbare font,share poze,jocuri intre utilizatori,video chat,conference,stream video si call(functie de telefonie).

2. Fundamentare teoretica. Glosar de termeni

2.1. Fundamentare teoretica

Principalele aspecte legate de fundamentarea teoretica sunt prezentate mai jos :

1. Interfata utilizator – interfata utilizator imbina functionalitatea cu frumosul rezultand un design util si atragator in acelasi timp. Aplicatia este implementata sub forma unui applet.

2. Utilizarea unei baze de date - baza de date va fi utilizata pentru pastrarea datelor de utilizator si a parolei in cazul acesta doreste(folosite pentru login automatic la pornirea programului),dar in primu rand la pastrarea evidentei utilizatorilor, intrucat un utilizator nu va putea folosi programul daca nu este inregistrat cu date in baza de date.tot in baza de date se memoreaza si mesajele dintre utilizatori(arhiva de conversatii),precum si legaturile de list pentru evidentierea prietenilor in lista.Baza de date mai poate fi de asemenea utilizata si pentru transferul de fisiere.In acest sens ar trebui fisierul transformat in format binar iar apoi prin intermediul fluxurilor de date sa se efectueze transferul(serializare/deserializare)-optiune care momentan ramane la latitudinea echipei de dezvoltare,intrucat exista si alte posibilitati.

2.2. Glosar de termeni

- Applet

Un applet reprezinta o suprafata de afisare (container) ce poate fi inclusa intr-o pagina Web si gestionata printr-un program Java. Un astfel de program se mai numeste miniaplicatie sau, prin abuz de limbaj, applet. Codul unui applet poate fi format din una sau mai multe clase. Una dintre acestea este principala si extinde clasa Applet, fiind clasa ce trebuie specificata in documentul HTML ce descrie pagina de Web in care dorim sa includem appletul.

Diferenta fundamentala dintre un applet si o aplicatie consta in faptul ca, un applet nu poate fi executat independent, ci va fi executat de browserul in care este incarcata pagina Web ce contine appletul respectiv. O aplicatie independenta este executata prin apelul interpretorului java, avand ca parametru numele clasei principale a aplicatiei, clasa principala fiind cea care contine metoda main. Ciclul de viata al unui applet este complet diferit, fiind dictat de evenimentele generate de catre browser la vizualizarea documentului HTML ce contine appletul. Pachetul care ofera suport pentru creearea de appleturi este java.applet.

- Baza de date

O bază de date, uneori numită şi "bancă de date", reprezintă o modalitate de stocare a unor informatii şi date pe un suport extern (un dispozitiv de stocare), cu posibilitatea regăsirii rapide a acestora.De obicei o bază de date este memorată într-unul sau mai multe fisiere. Bazele de date sunt manipulate cu ajutorul sistemelor de gestiune a bazelor de date.Cel mai răspândit tip de baze de date este cel relaţional, în care datele sunt memorate în tabele. Pe lânga tabele, o bază de date relaţională mai poate conţine: indecşi, proceduri stocate, trigger-e, utilizatori şi grupuri de utilizatori, tipuri de date, mecanisme de securitate şi de gestiune a tranzacţiilor etc. Alte tipuri de baze de date sunt modelul ierarhic, modelul orientat pe obiecte şi, mai nou, modelul XML.

- Interfata grafica

O interfaţă grafică ( Graphical User Interface, prescurtat GUI) este un tip de interfaţă ce permite utilizatorilor să interacţioneze cu dispozitive electronice, aplicatii software. Un GUI oferă pictograme grafice şi indicatori vizuali, opunându-se interfeţelor bazate pe text, nume de comenzi tastate sau navigaţia text pentru a reprezenta pe deplin informaţia şi actiunile disponibile unui utilizator. Acţiunile sunt executate printr-o manipulare directă a elementelor grafice.

3. Tehnologie IT utilizata

Ca si mediu de dezvoltare a fost ales VB.NET(ofera suport de dezvoltare prin functii predefinte si mediu friendly).Baza de date va fi in SQL SERVER 2005.

A fost ales mediul VB pentru ca are ca si tehnologie noua fata de Eclipse/netBeans/Jcreator—dataSet si dataTable-urile care vor fi foarte de folos la prelucrarea datelor din baza de date, mai ales ca se vor efectua destule tranzactii cu aceasta.

Punctul de start a fost reprezentat de aplicatia de laborator Simple Chat respectiv Simple GUI

Fisiere in arhiva (2):

  • Proiect Inginerie Software - Multimedia Chat Application.doc
  • Proiect Inginerie Software - Multimedia Chat Application.ppt

Alte informatii

Universitatea Tehnica Cluj-Napoca , Facultatea de Automatizari si Calculatoare, Specializarea Calculatoare si Tehnologia Informatiei, Anul III.