Proiectarea in Viitor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Proiectarea in Viitor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Arh. Emilian Sorin Ciurariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Calculatoare, Grafica Computerizata

Extras din document

Arhitectura peisajului poate fi privita ca arta. Expresia sa artistica reiese din Estetica. Filosofia fiecarui curent a influentat amenajarile vremurilor respective dupa intentia sa. Pentru ca prin curent se intelege un mod de exprimare, privit din mai multe puncte de vedere: cromatic, volumetric, conceptual. Traversand secolele si ajungand pana in Era noasta, expresiile contemporane ale Arhitecturii Peisajului tind sa devina virtuale.

In Era noastra a Informatiei, campul de referinta poate varia de la labirinturile antice la instalatiile sculpturale de lumina ale avantgardei. Design-ul acestor gradini este inspirat de natura intrinseca a site-ului. Formele design-ului sunt desenate si din trasaturile fizice ale site-ului si imprejurimile sale, dar si din informatiile nevizibile ochiului liber, asemeni geologiei si istoriei. Aceste gradini si peisaje sunt in antiteza cu design-urile site-ajustate, din moment ce se dezvolta din peisaj, mai degraba decat sa-I fie impuse acestuia. Realitatile post-moderne si post-industriale contemporane isi afla expresivitatea in design-urile peisajelor site-generate, care isi cauta inspiratia in cultura contemporana si mediul inconjurator. Ele sunt intrinseci pentru societatea noastra, asemeni gradinilor site-dominante ca Villa d’Este, Vaux-le-Vicomte sau Stourhead la vremea lor, si prin urmare, sunt o adevarata reflectare a culturii tarzii a secolului XX. In ultimii 20 de ani, arhitectura peisajului si profesia de design s-au zbatut ca design-urile care se inrudesc cu realitatile vietii contemporane sa fie acceptate.

Contextul social – “Stilul potrivit al arhitecturii peisajului pentru sec.XX nu este un stil anume, ci o noua conceptie a planificarii mediului inconjurator pentru componenta umana” (Christopher Tunnard)

Arhitectii peisageri de peste tot au o tinta comuna. Toti sunt in urmarirea inovatiei.

Gradina site-generata si design-urile peisajului par sa intrupeasca anumite caracteristici care ar putea fi definite ca bun simt si sensibilitate. Simtul este in formele care provin dintr-o analiza profunda a site-ului. Sensibilitatea se gaseste in calitatile estetice rezultate in urma acestui proces. Fiecare aspect al site-ului, vizibil si invizibil, este luat in considerare si transformat in material de inspiratie. Toate informatiile vizuale – incluzand gravuri vechi si vederi, schite si montaje foto – sunt studiate pe parcursul oricarui material scris.

Pentru a desena un conservator pentru Gradinile Longwood din Pennsylvania, un arhitect peisagist traverseaza campul abordarii de la o schita initiala, plina de forme abia recunoscute, la o articulatie mai clara a unui plan. Gradat, aspecte din plan imbraca mai multa forma si structura, pana cand desenul final colorat arata clar organizarea spatiala si formele sale.

Acesti pereti angulari dintr-o gradina privata din Phoenix, Arizona, au fost inspirati de Alvar Aalto.

Un design tarziu al secolului XX pentru o curte din Santa Fe, New Mexico. Sunetul provocat de apa tasnitoare in aceasta gradina in stil islamic este amplificat de fatadele metalice ale bazinelor inaltate.

Viitorul in variante alternative

Arhitectii peisageri se bazeaza pe computere pentru a explora o varietate de peisaje alternative intr-un mod sistematic, creand desene de calitate ridicata, harti, randari si animatii digitale. De exemplu, 3-D CAD software poate fi utilizat sa masoare impactul vizual al turnurilor cu transmisie prin microunde. Sistemele informationale geografice – sau GIS – pot prevedea schimbari in ecologia peisagistica, si alte software-uri pentru modelare pot prezenta o insiruire de alternative adresate management-ului teritorial sau dezvoltarii.

In scopul dezvoltarii alternativelor pentru a resuscita un site – plin de deseuri si cauciucuri aruncate – apartinand unui relict industrial din Cleveland, echipe de arhitecti peisageri l-au vizitat si au dezvoltat o insiruire de posibilitati. Intr-unul din planuri, un desen bidimensional a fost digitalizat intr-un model 3-D CAD plin de acuratete. Intr-o alta vedere 3-D, fotografii scanate ale arborilor reali si ale locurilor de joaca au fost plasate in imagine de-a lungul pavajului randat si a altor structuri.

Simularile vizuale sunt acum atat de reale incat este dificil de diferentiat o fotografie reala de o simulare pe computer. O poza reala a Minei de aur Barrick Mercur din Utah, de exemplu, este baza unei imagini despre cum ar putea arata zona dupa ce site-ul a fost corectat. Pentru a fi siguri de acuratetea unor asemenea simulari, arhitectii peisageri trebuie intotdeauna sa viziteze site-ul si de multe ori sa-si ia si clientii cu ei de asemenea, pentru a compara simularea cu obiectul real.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea in Viitor.doc

Alte informatii

Programe de calculator, Sectia Arhitectura Peisajului