Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Securitatea Retelelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Securitatea Retelelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

La momentul actual majoritatea pagubelor pe care companiile le înregistreazã se datoreazã în mare mãsurã infectãrii cu virusi a retelelor interne. Aceste infectii apar si determinã pierderi importante de timp si bani, cu toate cã pe statii existã instalate solutii antivirus. Poate vã veti întreba: „Bine, dar eu am solutii antivirus pe fiecare statie, de ce totusi am fost infectat?”. Rãspunsul este de multe ori simplu: pentru cã solutiile instalate nu au fost corect configurate si nu au fost gândite sã conlucreze.

Analizã sistematicã

Ce este de fãcut în acest caz? Solutiile de rezolvare sunt multiple, dar toate au un singur punct de plecare, si anume acela al analizei temeinice a situatiei retelei, a necesarului de software, precum si modalitãtile practice de securizare. În urma acestei analize se poate dezvolta un necesar de aprovizionare pe baza cãruia puteti pleca si cãuta ofertele firmelor producãtoare de solutii antivirus corporate care sã satisfacã cerintele stabilite de dumneavoastrã. Abia acum intervine partea cea mai complicatã, adicã aceea a selectiei ofertei. În acest punct trebuie sã aveti în vedere nu numai pretul pe care îl puteti obtine pentru un anumit numãr de licente; foarte important este ce primiti pentru acel pret! Mã refer aici la suport tehnic, posibilitãti de upgrade si viteza de rãspuns a companiei furnizoare în momentul aparitiei unei infectii deosebit de periculoase.

La versiunea 2.0

În paralel cu lucrul la versiunea 7.0 a solutiei workstations BitDefender, compania Softwin a dezvoltat si pachetul BitDefender Enterprise Manager 2.0. Acesta încorporeazã nu numai versiunea 7.0 a solutiei de securitate BitDefender, dar si instrumentele necesare instalãrii si folosirii acesteia într-un mediu corporate.

Solutia se compune din patru module separate care sunt concepute sã conlucreze eficient si sã permitã administratorului retelei accesul rapid si fãrã prea mari probleme la fiecare statie de lucru. Cel mai important modul este fãrã îndoialã aplicatia BitDefender Server, care va fi instalatã pe unul din serverele din schema de functionare a solutiei BitDefender Enterprise Manager 2.0. domeniul pe care se doreste implementarea solutiei de securitate. Acesta se va ocupa de toate sarcinile de retea, începând cu configurarea pachetelor ce trebuie instalate pe fiecare statie si terminând cu stabilirea sarcinilor de update a bazei de semnãturi sau a diferitelor task-uri de scanare automatã.

Pentru implementarea acestui server si pentru a-i permite sã comunice cu fiecare statie de lucru, mai trebuie ins talate încã douã module adiacente, si anume BitDefender Enterprise Management Console, respectiv BitDefender Local Manager. Primul este de fapt interfata graficã dintre administrator si server, si este cel care oferã toate functiile necesare pentru configurarea serverului. Comunicarea între consolã si server se realizeazã securizat, folosind protocoalele TCP/IP. În acest mod un server poate fi administrat chiar si din Internet. Tot prin acest instrument pot fi configurate si vizualizate rapoartele de activitate ale serverului BitDefender.

Cel de-al doilea modul de care aminteam, BitDefender Local Manager, reprezintã interfata dintre pachetul antivirus instalat pe fiecare statie si serverul BitDefender. Prin intermediul sãu, operatiunile initiate de server sunt aplicate pe statia localã, inclusiv instalarea propriu-zisã a solutiei de securitate. Comunicarea serverului cu statia de lucru este invizibilã pentru utilizator, în acelasi timp fiind si securizatã.

Pe medii Windows 2000

Ultimul modul prezent în suita BitDefender Enterprise Manager este Deployment Tool, responsabil cu instalarea pe fiecare statie a modului Local Manager, respectiv a antivirusului BitDefender. Dat fiind faptul cã BEM 2.0 nu foloseste structura Active Directory din domeniul Windows 2000, este necesar ca pentru unele sisteme de operare instalarea modulului Deployment Tool sã se facã manual.

Ca mod de functionare, solutia BitDefender Enterprise Manager diferã de solutiile clasice de antivirus corporate prin faptul cã nu se foloseste de Active Directory, chiar dacã se instaleazã într-un mediu Windows 2000. Comunicarea între componente se face prin intermediul protocoalelor TCP/IP, iar update-ul bazei de semnãturi se poate face fie prin partajarea unui director ce contine aceste semnãturi, fie prin crearea unui serviciu de update via HTTP pe server.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia si Securitatea Sistemelor Informationale - Securitatea Retelelor.doc