Protocoale Internet

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protocoale Internet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iulian Nemedi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Protocoale internet

HTTP

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) este metoda cea mai des utilizată pentru accesarea informaţiilor în Internet care sunt păstrate pe servere World Wide Web (WWW). Protocolul HTTP este un protocol de tip text, fiind protocolul "implicit" al WWW. Adică, dacă un URL nu conţine partea de protocol, aceasta se consideră ca fiind http. HTTP presupune că pe calculatorul destinaţie rulează un program care înţelege protocolul. Fişierul trimis la destinaţie poate fi un document HTML (abreviaţie de la HyperText Markup Language), un fişier grafic, de sunet, animaţie sau video, de asemenea un program executabil pe server-ul respectiv sau şi un editor de text. După clasificarea după modelul de referinţă OSI, protocolul HTTP este un protocol de nivel aplicaţie. Realizarea şi evoluţia sa este coordonată de către World Wide Web Consortium (W3C).

1. Modul de funcţionare

HTTP oferă o tehnică de comunicare prin care paginile web se pot transmite de la un computer aflat la distanţă spre propriul computer. Dacă se apelează un link sau o adresă de web cum ar fi http://www.example.com, atunci se cere calculatorului host să afişeze o pagină web (index.html sau altele). În prima fază numele (adresa) www.example.com este convertit de protocolul DNS într-o adresă IP. Urmează transferul prin protocolul TCP pe portul standard 80 al serverului HTTP, ca răspuns la cererea HTTP-GET. Informaţii suplimentare ca de exemplu indicaţii pentru browser, limba dorită ş.a. se pot adăuga în header-ul (antetul) pachetului HTTP. În urma cererii HTTP-GET urmează din partea serverului răspunsul cu datele cerute, ca de exemplu: pagini în (X)HTML, cu fişiere ataşate ca imagini, fişiere de stil (CSS), scripturi (Javascript), dar pot fi şi pagini generate dinamic (SSI, JSP, PHP şi ASP.NET). Dacă dintr-un anumit motiv informaţiile nu pot fi transmise, atunci serverul trimite înapoi un mesaj de eroare. Modul exact de desfăşurare a acestei acţiuni (cerere şi răspuns) este stabilit în specificaţiile HTTP.

2. Transferul argumentelor

Deseori utilizatorul doreşte să transmită informaţii speciale la website. Aici HTTP pune la dispoziţie două posibilităţi:

* Transferul datelor în combinaţie cu o cerere pentru o resursă (HTTP - metoda "GET")

* Transferul datelor în combinaţie cu o cerere specială (HTTP - metoda "POST")

Datele transferate vin deseori %-codate. La metoda GET se utilizează partea de cerere Uniform Resource Identifiers (URI) cu simbolul ?. Această metodă se utilizează pentru a transfera o listă de parametri, pe care partea opusă trebuie să o ia în considerare la prelucrarea cererii.

Deseori această listă cuprinde perechi de valori separate prin semnul &, care sunt alcătuite din numele parametrului, semnul = şi valoarea parametrului. Rareori se mai utilizează şi semnul ; pentru separarea înregistrărilor listei [1].

Exemplu: la pagina de start de la Wikipedia.ro utilizatorul introduce în câmpul de căutare termenul "pisici", alege categoria "articole" şi apasă butonul de căutare. Atunci browserul trimite următoarea cerere la server:

GET /wiki/special:Search?search=pisici&go=articol HTTP/1.1 Host: ro.wikipedia.org ...

Serverului Wikipedia îi sunt transmise două perechi de valori: Argument Valoare search pisici go articol

Perechile de valori se transmit sub forma

Argument1=valoare1&Argument2=valoare2

iar cu ? se ataşează pagina. Astfel serverul află că utilizatorul doreşte să vadă articole despre pisici. Serverul prelucrează cererea, dar nu trimite un fişier ci redirectează browserul cu un Location-Header spre pagina dorită:

HTTP/1.0 302 Moved Temporarily Date: Fri, 13 Jan 2008 15:12:44 GMT Location: http://ro.wikipedia.org/wiki/pisici ... Browserul execută indicaţia şi, pe baza noilor informaţii, emite o nouă cerere: GET /wiki/pisici HTTP/1.1 Host: ro.wikipedia.org ... Serverul răspunde şi oferă pagina cu articole despre pisici:

HTTP/1.0 200 OK Date: Fri, 13 Jan 2008 15:12:48 GMT Last-Modified: Tue, 10 Jan 2008 11:18:20 GMT Content-Language: ro Content-Encoding: gzip Content-Type: text/html; charset=utf-8

.‹........´ZKs.¹.>Û¿.ž-[¶KÃ!õ²ÌÇlô²¬¬ìuVò*ÉÖ– 3.r`Î+.F”xÊ!ÿ ×.ý.ö´7ý“ü’t.ó"9ÔʛĮ.A.ÐÝ

Partea de date este mai lungă şi de necitit din cauza compresiei gzip.

În cazul unei cereri POST variabilele nu se află în URI, ci în partea body:

POST /wiki/special:Search HTTP/1.1 Host: ro.wikipedia.org Content-Type: application/x-www-form-urlencoded Content-Length: 24

search=pisici&go=articol

Serverul răspunde astfel : HTTP/1.0 302 Moved Temporarily Date: Fri, 13 Jan 2008 15:32:43 GMT Location: http://ro.wikipedia.org/wiki/pisici

[modifică] Erori de HTTP

Erorile de HTTP sunt clasificate în 5 clase (categorii). Acestea sunt (pentru fiecare clasa sunt date câteva dintre erorile conţinute):

* 1xx - erori informaţionale: această clasă a status-ului indică un răspuns provizoriu al serverului şi conţine numai linia de status (de răspuns) sau alte aplicaţii opţionale. Nu sunt aplicaţii necesare pentru această clasa de răspuns/status. Aceste status-uri pot fi ignorate.

100 - contiunuă:

Utilizatorul ar trebui să îşi continue cererea/acţiunea. Acest răspuns provizoriu este folosit pentru a informa utilizatorul ca partea iniţială a cereri a fost receptată şi că deocamdată nu a fost refuzată de server. Utilizatorul ar trebui să continue şi să ignore acest răspuns.

101 - schimbare protocol:

Server-ul înţelege şi are intenţia de a de a îndeplini cererea utilizatorului, răspunzând prin această eroare că părţi ale server-ului sunt în proces de schimbare/mutare. Server-ul va schimba protocolul imediat după ce răspunsul pentru linia 101 va fi terminată. Protocolul ar trebui schimbat doar în momentul în care acest lucru este avantajos şi se permite.

* 2xx - răspuns reuşit: clasa de răspuns/status ce indică utilizatorului că cererea a fost primită, înţeleasă şi acceptată cu succes.

200 - ok:

Această cerere a fost executată cu succes. Informaţia a revenit cu un răspuns pozitiv, indiferent de modul în care s-a făcut cererea.

201 - creat/realizat:

Cererea a fost îndeplinită având ca rezultat crearea unui nou rezultat. Noul rezultat poate fi referit/raportat de către URI-uile înapoiate la intrarea răspunsului.

202 - acceptat:

Cererea a fost acceptata pentru procesare, dar aceasta din urma nu a fost terminată complet. Scopul acestui mesaj este de a permite unui server să accepte cereri de la alţi utilizatori, fără a cere conexiunii clientului să insiste până ce procesul/cererea e completă.

203 - informaţie neautorizată:

Informaţia returnată/revenită nu e definitivă ca fiind din server-ul principal, ci e adunată/recepţionată de la un server local.

204 - fără conţinut:

Server-ul a îndeplinit cererea si nu e nevoit sa întoarcă răspunsul, dar ar dori sa răspundă printr-o informaţie recentă, gen meta.

205 - conţinut refăcut:

Cererea a fost îndeplinita şi ar trebui ca browser-ul să poată modifica/reseta modul de vizualizare a documentului ce a cauzat această cerere către server.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protocoale Internet.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI FACULTATEA CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ