Protocolul Internet Versiunea 6 - IPv6

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Protocolul Internet Versiunea 6 - IPv6.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

IP versiunea 6 sau IP Next Generation (IPng) este noua versiune a Protocolului Internet (IP). Acesta substituie în mod progresiv versiunea IPv4 a protoculului IP responsabil în momentul de faţă în interconexiunile dintre routere şi a miilor de reţele conectate la aceste componente de bază a reţelei internet actuale.

IPv6 a fost proiectat în mod primar pentru a extinde actuala problemă a spaţiului de adrese care devine insuficient şi pentru acomodarea creşterii în număr a reţelelor pe glob prin cei 128 biţi lungime în reprezentare care multiplică potenţialul internet cu un factor de 296.Disponibilitatea unui număr de adrese IP aproape nelimitat este cel mai mare avantaj al reţelelor IPv6. Comparativ cu IPv4, IPv6 creşte numărul biţilor de adresă de patru ori, de la 32 la 128. Cei 128 de biţi asigură circa 3,4x1038 noduri adresabile, număr suficient pentru a putea aloca 1030 de adrese fiecărei persoane de pe planetă.

Formatul general al adresei IPv6

Figura 1. Formatul general al adresei IPv6

Câteva din specificaţiile îmbunătăţite de IPv6:

1 Configurare "plug-and-play".

2 Routare/manipulare mai eficientă.

3 Identificare prin "flow label" a unei conexiuni.

4 Mecanism de securitate.

5 Mobilitate.

6 Posibilitatea unei tranziţii optime de la IPv4 la IPv6.

Antet simplificat - manipularea eficientă a pachetelor

Deşi numărul mai mare de biţi al adresei IPv6 creşte şi dimensiunea antetului, formatul antetului IPv6 este mai simplu comparativ cu cel al IPv4.

Anteturile IPv4 şi IPv6

Figura 2. Anteturile IPv4 şi IPv6

Antetul de bază IPv4 are doar 20 de octeţi, dar la aceştia se adaugă şi lungimea variabilă a câmpului Options. Antetul IPv6 are dimensiunea fixă de 40 de octeţi. Cu toate că din antetul IPv6 au dispărut şase câmpuri existente în antetul IPv4, o parte din câmpuri au fost păstrate sub nume diferite, apărând însă şi câmpuri noi destinate creşterii eficienţei sau noilor caracteristici. Câmpurile Header Length (IHL), Identification, Flags, Fragment Offset, Header Checksum şi Padding au dispărut din antetul IPv6. Astfel, antetul IPv6 este prelucrat mai repede. De asemenea, toate câmpurile antetului IPv6 sunt pe 64 de biţi, exploatând avantajele generaţiei de procesoare pe 64 de biţi.

Fragmentarea este acum tratată diferit. În IPv6 ruterele nu mai fac fragmentare, înlăturându-se acest gen de probleme. Eficienţa rutării este mai mare deoarece nu mai trebuie recalculată suma de control.

În reţelele IPv6, fragmentarea este tratată de echipamentul sursă, ajutat de protocolul de descoperire MTU. Suma de control a dispărut din nivelul IP, deoarece majoritatea tehnologiilor la nivelul legăturii fac o verificare bazată pe suma de control.

Atâta timp cât stivele de protocoale IPv6 şi IPv4 nu pot interopera în mod direct, au fost introduse standarde de compatibilităţi între IPv4 şi IPv6 care se realizează prin posibilitatea de "tunelări" a unui protocol în celălalt astfel încât IPv6 să poată fi transportat de exemplu prin reţeaua IPv4.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protocolul Internet Versiunea 6 - IPv6.doc