RDF (Resource Description Framework)

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie RDF (Resource Description Framework).
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

1. Web-ul semantic
2. Introducere RDF
3. Reguli RDF
4. Exemple
5. Principalele elemente RDF
6. Aplictii
7. Probleme
8. Referinte

Extras din document

2. INTRODUCERE RDF

RDF (Resource Description Framework) este un cadru menit sa proceseze metadatele, oferind interoperabilitatea intre diverse aplicatii care fac schimb inteligent de informatii, in sensul intelegerii de catre masina a semanticii acestora.

RDF este un standard W3C pentru descrierea resurselor Web, ca de exemplu: titlu, autor, data modificarii, continut, copyright ale unei pagini Web. Descrierile RDF nu sunt folosite pentru a fi accesibile oamenilor, ci aplicatiilor. Documentele RDF sunt scrise in XML. De aceea, informatiile RDF pot fi interschimbate usor de catre calculatoare diferite care folosesc sisteme de operare si limbaje diferite.

RDF isi gaseste loc in utilizari ca:

- inspectarea resurselor, oferind noi capabilitati motoarelor de cautare;

- catalogarea datelor pentru descrierea si/sau evaluarea continutului si relatiilor intre diverse informatii stocate intr-o biblioteca electronica, site Web etc.

- agenti inteligenti, facilitind schimbul si partajarea cunostintelor;

- descrierea drepturilor de proprietate intelectuala a paginilor Web;

- securitate personala sau generala a datelor (oferind suport pentru semnaturi digitale utile in comertul electronic, tranzactii economice si juridice etc.)

3. REGULI RDF

Modelul de baza al RDF

Modelul de baza se construieste cu ajutorul urmatoarelor tipuri de obiecte:

- resurse

Datele descrise de expresiile RDF sint denumite resurse. O resursa poate fi o pagina Web completa (de exemplu un document HTML desemnat printr-un URL: http://www.infoiasi.ro/circles/index.html), o parte a unei pagini Web (un element specific HTML sau XML prezent in sursa documentului, de pilda o imagine) sau un obiect care nu-i direct accesibil via Web (e.g. o carte tiparita). Resursele sint specificate de URI-uri plus un identificator de legatura, optional. Asa cum am vazut un URI poate specifica orice.

- proprietati

O proprietate reprezinta un aspect specific, o caracteristica, un atribut sau o relatie pentru a descrie o resursa. Fiecare proprietate poseda o semantica, un set de valori permise, o multime de tipuri de resurse pe care le descrie si un set de relatii (interdependente) cu alte proprietati.

- declaratii

O anumita resursa impreuna cu o proprietate a sa avind asignata o valoare formeaza o declaratie. Putem privi declaratia ca un 3-uplu: {subiect, predicat, obiect}. Obiectul declaratiei (valoarea proprietatii) poate desemna o alta resursa (specificata de un URI) sau un literal (tip primitiv de data sau sir de caractere, conform specificatiilor XML). In modelul RDF, un literal poate contine marcaje XML care insa nu vor fi evaluate (analizate) de procesorul RDF.

Fisiere in arhiva (1):

  • RDF (Resource Description Framework).doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul laboratorului de Interfete Evoluate, Facultatea de Automatica si Calculatoare, UPB.