Retele de Calculatoare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Retele de Calculatoare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Cuprins
1.Retele de calculatoare.Introducere&3
1.1)Tehnologia retelelor&.4
1.2)Arhitectura retelelor&.5
1.3)Modelul architectural OSI-ISO&6
1.4)Modelul arhitectural TCP/IP&8
1.5)UMTS - Universal Mobile Telecommunications System 9
1.6)Arhitectura retelei UMTS 10
2.Retele de telefonie si retele IP&11
2.1.Principiile si arhitectura TINA12
2.1.1.Planul si analiza orientata-obiect12
2.1.2.Distributia componentelor software de servicii&.12
2.1.3.Decuplarea componentelor software.12
2.2.Principiul separarii imparte TINA in trei sub-arhitecturi: .13
2.2.1.Arhitectura de calcul&&13
2.2.2.DPE-uri& Arhitectura de serviciu.&.13
2.2.3. Arhitectura de retea.&.14
Concluzii.14

Extras din document

1.Retele de calculatoare

1.1.Introducerea

O data cu extinderea domeniilor de aplicare a calculatoarelor, a crescut si numarul utilizatorilor ce doreau sa faca schimb de date sau sa prelucreze informatiile comune.

De exemplu, zeci de angajati ai unei intreprinderi lucreaza impreuna la elaborarea bugetului, fiecare din ei fiind responsabil de un anumit compartiment. In cadrul unei companii de transporturi aeriene biletele la una si aceiasi cursa pot fi vindute de mai multe agentii, care evident, se afla in orase diferite.

Pentru a solutiona astfel de probleme, au fost elaborate mijloace tehnice care permit calculatoarelor sa comunice intre ele

Numim retea o multime de calculatoare ce pot shimba informatii prin intermediul unei structuri de comunicatie

1.1.Topologia retelelor

Prin topologia unei retele se intelege modul de interconectare a calculatoarelor in retea. Folosirea unei anumite topologii are influenta asupra vitezei de transmitere a datelor, a costului de interconectare si a fiabilitatii retelei. Exista cateva topologii care s-au impus si anume: magistrala, inel, arbore. Pe langa acestea intalnim si alte modele topologice: stea, inele intersectate, topologie completa si topologie neregulata . In figura 1 puteti vedea reprezentarea , sub forma de grafuri, a acestor modepologia de magistrala este cea mai folosita atunci cand se realizeaza retele locale de mici dimensiuni, iar erfoe sa fie spectaculoase. Acest model topologic se mai numeste si magistrala liniara, deoarece exista un singur cablu care leaga toate calculatoarele din retea. Avantajul este atat acela al costului mai scazut (se foloseste mai putin cablu), dar si acela ca, in cazul ruperii unui cablu sau defectarii unui calculator, nu se ajunge la oprirea intregii retele. Dezavantajul folosirii unui singur cablu este ca, atunci cand doreste sa transmita date, calculatorul trebuie sa "lupte" pentru a castiga accesul (trebuie sa astepte eliberarea cablului).

Topologia de inel conecteaza fiecare calculator de alte doua, imaginea fiind aceea a unor calculatoare asezate in cerc. Datele transmise de un calculator trec prin toate calculatoarele intermediare inainte de a ajunge la destinatie. Daca nu se folosesc cabluri suplimentare, oprirea unui calculator sau ruperea unui cablu duce la oprirea intregii retele. Performantele unei retele inel sunt ceva mai mari decat ale unei retele magistrala.

Topologia stea foloseste un calculator central care va fi conectat cu toate celelalte calculatoare prin cabluri directe. Toate transferurile de date se realizeaza prin intermediul calculatorului central. Daca se foloseste un calculator central de mare putere, atunci reteaua va avea performante ridicate, insa defectarea acestuia duce la oprirea retelei.

Se pot folosi topologii combinate, cum ar fi lantul de stele insa, orice topologie ar fi aleasa, exista un numar de probleme ce trebuiesc rezolvate (modul de obtinere a accesului este una dintre cele mai importante, trebuind eliminata posibilitatea ca un singur calculator sa "monopolizeze" mediul de transmisie). Apar probleme suplimentare atunci cand reteaua noastra este eterogena (conecteaza diverse tipuri de calculatoare sau este formata din mai multe retele diferite ca tip).

Trebuie sa facem distinctie intre topologia fizica, despre care am discutat mai sus, si topologia logica (modul in care datele sunt transferate de la un calculator la altul).

1.2.Arhitectura retelelor

Un concept foarte important in retelele de calculatoare este acela de protocol .

PROTOCOL =ansamblu de conventii si reguli pe baza carora se realizeaza

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Calculatoare.doc